Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 16.09
A keresztes lovagok margati várának titkai

Földradarral keresnék meg az egresi apátság maradványait!

Írta: Pataki Zoltán
2012. február 27., 21.29 Hétfõ / Temes

A Bánsági Kárpát Egyesület szervezésében Dr. Major Balázs, a Szíriai–Magyar Régészeti Misszió vezetője tartott érdekfeszítő előadást péntek este a Bartók Béla Líceumban Margat johannita várának szentföldi feltárásáról. 

A Szentföld legnagyobb keresztes erődje nem csak az ásatások révén bír magyar vonatkozásokkal: 1218-ban az V. keresztes hadjáratot vezető II. András király is megszállt a johannita lovagrend által védett várban és sójövedelmeiből évi 100 márkát rendelt annak fenntartására. II. András magyar királyt 1235-ben az egresi (Temes megye) cisztercita monostorban temették el, második feleségét, Jolánta királynét 1233-ban szintén Egresen helyezték örök nyugalomba.

Dr. Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára a közel hat hektáros területen álló, kétszeres védőfallal körülvett Margat várának magyar régészek részvételével 2006 óta zajló feltárásáról tartott izgalmas előadása során megismerhettük a szentföldi johannita és a templomos lovagok mindennapi életét, az általuk épített hatalmas vár magas műszaki színvonalú felszereltségét (a parancsnoki torony lakosztályai konyhával, fürdővel és vízöblítéses latrinával is rendelkeztek). Margat vára kihalt vulkáni kúpra épült, dupla falgyűrűjén belül a fellegvár mellett egész középkori város állt lakóházakkal, templommal, kórházzal és püspöki palotával. A Szíriai–Magyar Régészeti Misszió jóvoltából Margat várában Multi és interdiszciplináris kutatás folyik, amelynek része, a történeti források feldolgozása és a régészeti kutatások mellett, a konzerválás és restaurálás, építészeti felmérés, fotogrammetria, lézerszkennelés, művészettörténeti és építéstörténeti tanulmányok, GIS-adatbázis és 3D-s számítógépes rekonstrukciók elkészítése, freskókutatás és konzerválás, geológiai vizsgálatok, földrengéstani tanulmányok, néprajzi gyűjtés stb. A magyar régészek feltárták többek között a vár teljesen elpusztult nagytermét, melyről digitális rekonstrukció is készült, és a várkápolnában felfedezték a világ legnagyobb keresztes freskóciklusát, amelynek jelenetei a poklot és a mennyországot ábrázolják.

A Temesvárra látogatott magyar küldöttség, amelynek tagja volt Orosházi Bernadett (Nemzetpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság), dr. Major Balázs (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) és Búzás Gergely (visegrádi Mátyás Király Múzeum), a Bánság Múzeum vezetőségével és régészeivel az egresi apátság régészeti feltárásáról is tárgyaltak szombaton, majd terepszemlét tartottak az Árpád-kori monostor romjainak helyszínén. A Bánság Múzeum képviselői pozitívan reagáltak a magyar fél kezdeményezésére, az egresi régészeti feltárás elkezdése előtt azonban tisztázni kell a kérdéses terület tulajdonviszonyait. Ha egyéb akadály nem merül fel, júniusban elkezdődhet az egresi apátság feltételezett helyszínének a margati feltárásoknál is alkalmazott földradarral történő átvilágítása.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu