Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.48
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Fűtés még nincs, de támogatást már lehet igényelni

Írta: Bognár Tünde
2021. október 15., 14.49 Péntek / Arad

Idén október 18-tól igényelhető a fűtéstámogatás. A támogatást azon háztartások lakói kérhetik, melyek nem rendelkeznek egyéb ingatlannal, illetve földterülettel a lakhelyükön kívül, nem rendelkeznek olyan anyagi javakkal, ami a fűtési segély szabályai szerint kizárná őket, valamint a családtagokra számított maximális nettó jövedelem nem haladhatja meg az 1386 lejt személyenként. A háztartásban egyedül élő személyek esetében a 2053 lej a nettó jövedelmi plafon.

A háztartásban használt fűtési rendszerek referenciaértéke földgáz esetén 250 lej/hónap, villamos energia esetén 500lej/hónap, szilárd tüzelő anyagok vagy petróleum származékok esetén 320 lej/hónap adható fűtési támogatásként.

A hatályban lévő törvények szerint a fűtési támogatást a nettó jövedelemhez mérten adják, vagyis 200 lejes személyenkénti nettó jövedelem mellett a család 100%-os támogatást kap, 200,10 lej és 320 lej mellett 90%-osat, 1280,10 és 2053 lej között viszont csak 10% segélyt nyújt az állam.

A családok és az egyedülálló személyek havonta energiapótlékot is kaphatnak , amelynek összege 30 lej a villamos energia, 10 lej a földgáz, 10 lej a hőenergia, 20 lej a szilárd vagy petróleum származékokkal való fűtés esetében. Ha az egyetlen felhasznált energiaforrás a villamos energia, akkor a pótlék összege 70 lej.

A 2021 novembere és 2022 márciusa közötti fűtéstámogatás kérelmezéséhez szükséges iratok:

– a család összes tagjának a személyi igazolványa, másolat és eredeti (14 éven aluliaknak születési bizonyítvány, ideiglenes tartózkodási engedély külföldiek számára);

– a kérelem benyújtása előtti hónapra vonatkozó jövedelmet igazoló iratok (pl. igazolás a nettófizetésről – tartalmaznia kell minden pótlékot, ebédjegyet és azok értékét, illetve azt, hogy kap-e a cégtől a munkaszerződés alapján fűtési támogatást –, külföldről származó jövedelem, nyugdíjszelvény – bármilyen fajta nyugdíj esetén –, munkanélküli segély szelvénye, igazolás a mozgássérülteknek járó támogatásról, gyermeknevelési támogatás 2-3 éves korig stb.);

– fogyatékossági fokozatot igazoló okirat másolata;

– a kérelmező lakhelyére vonatkozó iratok (adásvételi v. bérleti szerződés stb.);

– ingóságokra vonatkozó igazoló iratok (jármű forgalmi engedélyének másolata);

– a fűtésrendszerre vonatkozó iratok (E-ON-, CET-, ENEL-számla másolata stb.);

– a 16 és 18 év közötti fiataloknak, akik a szüleik nélkül élnek bizonyítaniuk kell függetlenségi státuszukat­;

– az egy másik családtag birtokában lévő házak vagy lakások esetében az ott élő bérleti szerződésben álló családnak a lakás/ház tulajdonosának a felhatalmazását kell felmutatniuk, melyben az engedélyezi, hogy ott lakjanak;

– saját felelősségre tett nyilatkozat a fűtésrendszerrel nem rendelkező családok részéről, mint például Kisszentmiklós (Tarafului utca, Brădușei és Căpșunilor utca), Alfa (Mărului utca, Sabinelor utca), Séga (Mușețel, Hașdeu, Șezătoarei utca stb.);

– saját felelősségre tett nyilatkozat  ideiglenes személyi igazolvány esetén, melyben feltüntetik a pontos lakcímet;

– a szociális segélyre (államilag garantált minimálbér), illetve a családi pótlékra jogosult személyektől kérik a személyi igazolvány másolatát, az elmúlt havi nettó jövedelem igazolását, illetve ha van, a gépjármű bejegyzési iratainak a másolatát.

A kérvény kitöltésekor a támogatásért folyamodók kötelesek pontos adatokat közölni a családban élő személyek számáról, jövedelmükről és ingó vagy ingatlan vagyonukról, az időközben történt vagyoni vagy család változásokról öt munkanapon belül értesíteniük kell az igazgatóságot, ellenkező esetben 500 és 2000 lej közötti bírságot kockáztatnak és a jogosulatlanul kapott fűtési támogatást a törvény értelmében behajtják.

A kérvényeket a következő központokban lehet leadni:

1-es központ (Arad, Plevnei utca 1. szám, telefon: 0257-282-777): városközpont (Forradalom sugárút a Vörös ökörtől a vasútállomásig, a hozzá tartozó mellékutcákkal), Újarad, Kisszentmiklós, Váralja, Holtmaros, Mosóczy-telep, Tisztviselőtelep; 2-es központ (Arad, Radnai út, 250. szám, telefon: 0757-212-155): Mikelaka (beleértve a III-as zónát). Ebben a központban az elektromos energiával fűtő személyek adhatják le támogatási kérvényüket a municípium teljes területéről; 3-as központ (Arad, Aurel Vlaicu utca, 227. szám, telefon: 0257-348-084): Séga, Gáj, Buzsák, Poltura, 6 Vânători (hőenergiával és gázzal való fűtés); Gáj, Buzsák, Poltura, 6 Vânători (fával, szénnel és kőolajszármazékokkal való fűtés); 4-es központ (Arad, Rodnei utca 5. számú tömbház, készruhagyár, telefon: 0257-252-282): Pernyáva, Készruhagyár környéke, Alfa, Drăgășani, Kádas (hőenergiával és gázzal való fűtés); Pernyáva, Készruhagyár környéke, Alfa, Drăgășani, Kádas és Séga (fával, szénnel és kőolajszármazékokkal való fűtés). 5-ös központként a Radnai út 250-es száma alatt lévő Szociális Igazgatóság működik, ahol a 416/2001 es törvénynek megfelelően s szociális segéllyel rendelkezők és a 277/2010-es törvénynek megfelelő családi támogatásban részesülő személyek nyújthatják be a fűtéstámogatási kérvényüket.

A fűtéstámogatás igénylésében kizáró oknak bizonyul, ha az igénylő nevén más lakóhely is be van jegyezve, mint az a cím, amire a támogatást kéri. Városon belül 1000 négyzetméternél nagyobb udvarral/ földterülettel, vagy városon kívül 2000 négyzetméternél nagyobb földterülettel rendelkezik a kérvényező fél. A tíz évnél fiatalabb gépjárművel, teherautóval vagy motorral rendelkezők kérvényét szintén nem fogadják el, kivéve, ha azok speciálisan kialakított mozgássérültek szállítását szolgáló járművek, vagy a nehezen megközelíthető helyeken élő személyek számára nélkülözhetetlen közlekedési eszközök. A több autó vagy motor birtokosai, utánfutós, nyerges vontató, jacht, bárka, traktor, vagy egyéb mezőgazdasági gép tulajdonosainak kérvényét elutasítják. Az olajprés, malom és fafeldolgozó gépekkel rendelkezők szintén nem kapnak támogatást. A támogatást igénylőknek minden banki számlájukon lévő pénzt be kell jelenteniük, ha a banki tartalékaik több mint 3000 lejre rúgnak, nem kaphatnak támogatást. A földterületekből, állat, vagy szárnyasokból származó évi 1000 eurót meghaladó jövedelem (egyedülállók esetében), illetve 2500 euró teljes családra számított évi jövedelem esetén szintén nem kaphatnak támogatást. Az ilyen jellegű bevételek és javak esetén saját felelősségű nyilatkozattal kell bizonyítania minden kérelmezőnek, hogy megfeleljen a követelményeknek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu