Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 14.41
Értékelő és tervezés KIRÁLY ANDRÁS elnökkel

Gazdag program a Szabadság-szobor Egyesületnél

Írta: Balta János
2019. március 14., 10.00 Csütörtök / Arad

Király Andrással, az aradi Szabadság-szobor Egyesület elnökével az elmúlt évi tevékenységet elemezzük, az idei terveket vesszük számba.

 

– Elnök úr, az Egyesület szempontjából milyen volt a 2018. év?

Úgy érzem, a Szabadság-szobor Egyesület sikeresen teljesítette azokat a célokat, amelyeket maga elé tűzött. Szerintem sikerült az elvárásoknak megfelelően működnie, megfelelő színvonalú találkozókat, előadásokat szerveznie. Az évek úgy peregnek, hogy mindig kerül egy-egy évforduló. Tavaly 15 éves volt a Szabadság-szobor Egyesület. Az évfordulóra egy jól sikerült koncerttel emlékeztünk, tulajdonképpen megismételtük az 5 évvel korábbi koncertet Szt. Martin szereplésével, kibővítve a Benedekfy testvérpár, István és Zoltán meghívásával, ami az ágyaiak javaslatára történt. Ők egyrészt kötődnek a régióhoz, ugyanakkor kiváló zenészek is. Ezt alátámasztja a személyes tapasztalatom is, hiszen mindkét fellépésnél lemértem a közönségnek a pulzusát. Eszerint a Benedekfy testvérpár fellépése talán közelebb állt hozzájuk, mint Szt. Martin. Olyanok is voltak, akik a testvérpár fellépését megkönnyezték.

– Kerültek-e szponzorok az ünnepi koncertnek a finanszírozására?

Mint minden tevékenységünknek, az egyik legfontosabb tényezője a szponzorok megtalálása. A megemlékezéssel párhuzamosan folytattuk a 3 évvel ezelőtt elkezdett sorozatot, ami Arad magyar történelmének a bemutatását tűzte ki célul. Az Arad halad című kötet után kiadtuk az aradi magyarságnak a két világháború közötti történetét feldolgozó kötetet elég szuggesztív címmel: Arad, a név marad. Mert valójában egy Károly Sándor-idézet van a könyv hátlapján, kezdetben úgy tűnt, hogy itt nem változott semmi, csak az egyik zászlót a másik váltotta. 15 év után azonban egyre inkább érezhetővé vált a két államhatalom közötti különbség. Az impériumváltozás Arad számára oly sok változást hozott, hogy csupán a neve maradt az eredeti. A könyv fogadtatása jó volt, a kiváló szerzőgárda által kiadott kötetet folyamatosan keresik.

– Más programjaik voltak-e?

Természetesen, specifikus, a fiatalság felé nyitó programokat is szerveztünk. Ilyen a Magyar nyelv napja, amit minden évben megyei szintű versenyen szervezünk meg egyrészt az általános és a középiskolás diákoknak. Fontosnak tartjuk segíteni a pedagógusokat abban, hogy a fiataljaink az anyanyelvünket minél szebben, magasabb szinten beszéljék, használják. Másik hagyományos tevékenységünk az immár ötödik alkalommal megszervezett magyar iskolások futball-kupája volt. Újításként már két éve nyári programokat is szervezünk az iskolákban. Tavalyelőtt a pécskai óvodásoknak és kisiskolásoknak szerveztünk nyári iskolát. Tavaly az Aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola magyar diákjainak szerveztük meg két hét leforgása alatt. Kissé félve, de abban bizakodva vágtunk bele, hogy a pedagógusok és a szülők is támogatni fogják. Mindkét rendezvény óriási pozitív visszajelzést hozott. Éppen ezért úgy érzem: folytatnunk kell! E tevékenységek azt a reményt, bizakodást keltik bennünk, hogy ki tudunk nevelni egy minőségi magyar utánpótlást.

– Mit lehet elmondani a támogatókról?

A támogatási formák nyílt pályázati lehetőségek, ezért minden évben be kell számolnunk: mire, hogyan költjük el a megnyert összegeket. Nagyon örvendek, amiért a pályáztató elismeri a tevékenységünket, ezért rendszeresen kapunk minden évben egy-két lehetőséget. Három nagy forrásra támaszkodhatunk: a Bethlen Alap, amelynek most már kihasználjuk a központi, de az erdélyi támogatási lehetőségeit is. Másik nagy támogatónk a Communitas Alapítvány, míg helyi egyeztetés alapján az Arad Megyei Kulturális Központ is rendszeresen támogat. Ezen kívül három iskolának biztosíthattunk anyagi alapot szakkör működtetésére. A Csiky Gergely Főgimnázium, a Pécskai 2-es számú Általános Iskola és az Erdőhegyi Általános Iskola kapott ilyen támogatást.

– Milyen szakköröket működtettek?

A Csiky Gergely Főgimnáziumban egyre jobban működik az Ének-zene Szakkör; a pécskai és az erdőhegyi iskolák egymással versenyezve, a sport szakkörük működtetésére kértek támogatást. Ezen túlmenően a Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola kézimunka szakkörének a működtetésére kért és kapott támogatást. Hozzáfűzném: annyi támogatást adhattunk, amennyit mi is kaptunk, de egyformán osztottuk el közöttük. Igyekszünk minél jobban felhasználni és az iskolák közé kivinni a támogatásokat.

– Hogyan alakulnak a pályázati források?

Azt tapasztalom, hogy velünk párhuzamosan más civilszervezetek is folyamatosan pályáznak, tehát az adott támogatási keret megoszlik. Annak örvendek, ahogy az ottani civilszervezetek is pályáznak, tehát bizonyos mértékben leveszik a terhet is rólunk, tehát a pénzünket más irányba is fordíthatjuk.

 

 

Az örömünnep mellett helyt adni a kegyeletnek is

 

– Milyen terveket készítettek 2019-re?

Haladunk az évfordulók mentén: 15 éve lesz köztéren a Szabadság-szobor, tehát az egyik fő pályázatunk és műsorunk ennek a megünneplésére fókuszál. Nem azért ünnepelünk ötévenként, hogy ilyen időszakokban dicsekedjünk újra, hanem úgy érzem: ami 15 évvel ezelőtt történt, az egy óriási közös munka eredménye volt. Az enyém, a tied és a sokunké. Tulajdonképpen az erdélyi magyarságnak nyitott egy olyan lehetőséget, hogy érezze: valamit vissza lehet állítani abból, ami elmúlt. És ebben Magyarország és Románia kormányai mellett óriási szerepe volt a helybeli magyarságnak is, hiszen az újraállítást el kellett indítani, azt le kellett menedzselni. Mert igaz ugyan, hogy a 15 évet ünnepeljük, de annak az eredménye 20 év munkáját feltételezi. 1999 októbere, amikor közösen a Szabadság-szobrot kiszabadítottuk várfogságából, az sokunk számára feledhetetlen élmény. Mai napig is előttem van a történész-konferencia, amire meghívtunk Kolozsvárról két idős történész professzort, Egyed Ákost és Csetri Eleket, akik a könnyeikkel küszködve jártak a szobor elemei között, azokat tapogatták a félhomályban. Ezekről nem szabad elfeledkezni, mert kiszabadítás nélkül nincs újraállítás, amit folyó év április 24-én fogunk megünnepelni. Reméljük a volt, és a jelenlegi RMDSZ szövetségi elnök társaságában. Ebből az alkalomból kiadjuk a Kiszabadítottuk című kötet bővített, III. kiadványát. Este újabb ünnepi koncert következik a Benedekfy testvérekkel. Egy valódi ünnepet kívánunk szervezni, ami a mi ünnepünk lesz. Ez lesz az egyik, örömteli megemlékezés, de készülünk egy szomorú megemlékezésre is, aminek a tárgya valakinek az életből való távozása. Gondolok itt dr. Kovách Gézára, akinek a kegyeletét, az emlékét hűen őrzi a Szabadság-szobor Egyesület, amely a halála után adta ki a Művelődés- és helytörténeti írások című kötetét. Éppen ezért halálának a 15. évfordulójára egy emlékalbum kiadásával készülünk. 160 éve történt Csigérszőlős mellett a magyar történelembe Világosi fegyverletétel címmel bevonult szomorú esemény, amire ugyancsak eredeti képekkel, szövegekkel ékesített emlékalbum kiadásával készülünk a fiatal és az idősebb történész kollégákkal. Mindezzel párhuzamosan a hagyományos programjainkról se feledkezünk meg. Az idei Aradi Magyar Napok programjába mi is bekapcsolódunk.

– Köszönöm szépen a beszélgetést, sok sikert kívánok az idei gazdag, változatos programjaikhoz!

Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu