Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 01.42
Beszélgetés SIMÁNDI SÁNDOR polgármesterrel

Gazdag program az idén nyolcszázötven éves Nagyzerind községben

Írta: Balta János
2019. július 01., 16.54 Hétfõ / Arad

Simándi Sándorral, Nagyzerind község polgármesterével az immár ismert helyi költségvetés tudatában vesszük számba az idei terveket, elképzeléseket.

 

 

– Polgármester úr, milyen kilátások vannak 2019-re?

– Abban reménykedünk, hogy a tavalyelőtt, illetve tavaly elvégzett rengeteg papírmunka meghozza a gyümölcseit. A fejlesztés el is kezdődött az EU-alapokból finanszírozott 7.2-es tengelyen, ami összesen 8,5 kilométernyi utcaszakasznak az aszfaltburkolattal történő bevonását jelenti: új utcákat létesítünk Nagyzerinden és Feketegyarmaton egyaránt. A közel 1 millió euró összértékű munkálatok már tavaly elkezdődtek, akkor 500 ezer lej értékű aszfaltozást elvégeztünk. Idén is folytatódott a projekt, ugyanis tavasszal aláírtuk két határon átnyúló együttműködésnek a szerződéseit, amelyek rendezvényszervezésre vonatkoznak. Egyiket a Békés Megyei Natúrpark Egyesület partnerségével, a másikat Újkígyós település önkormányzatával, ahol livpartnerek, vagyis projektvezetők vagyunk. Ez részünkre két tűzoltókocsi vásárlására vonatkozik.  Közülük egyik gyors beavatkozásra alkalmas kisebb, illetve egy nagyobb, legkevesebb 2 ezer literes víztartállyal rendelkező tűzoltóautó vásárlására irányul. A projekt a lakosság bevonásával történő találkozókat, képzéseket feltételez. A két határon átnyúló projekt közül az egyik 50 ezer euró értékű, két évre vonatkozik, tehát évente 25-25 ezer eurót jelent programszervezésre. A tűzoltóautó vásárlásra vonatkozó projektben 260 ezer euró jut a mi részünkre, míg az újkígyósiak számára 240-250 ezer euró beruházást feltételez. Másik, ugyancsak előrelépést jelentő projektünk szerint befejeztük a hatástanulmányt a volt kaszárnyaépületnek idősek napközi otthonná történő átalakítására, teljes felújítására. A mintegy 700 ezer euró összértékű projektet jóváhagyásra elküldtük a Regionális Operatív Programnak (POR), amely az ADR 5 Vest Menedzsment Hatóság felügyelete alá tartozik. Ugyancsak ezzel a projekttel kapcsolatos, hogy a jelzett épület felújítása utáni 3 évig történő működtetésére is nyertünk 300 ezer eurót.

– Évente 100 ezer euró komoly működési feltételeket jelenthet…

– Ha összeszámoljuk, hány embert kell alkalmaznunk, illetve milyen feltételek között kell működnie, az összeg nem tűnik túl soknak, ugyanis személyzetet kell alkalmazni, autókat kell működtetni az ebédek hazaszállításához.

– A településen talán sok a magányos idős ember?

– Sajnos, elég sokan vannak olyanok is, akiknek a hozzátartozóik nem itt laknak, ezért úgy tervezzük, hogy körforgásszerűen mindenki hetente 2-3 ebédet kapna. A kultúrotthon felújítására szintén két évvel ezelőtt tettük le a pályázatot. A 450 ezer euró összértékű projekt jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tart, két vállalat, egy aradi és egy temesvári meg is pályázta a munkálatokat. Nem lesz könnyű az elbírálás, hiszen a hivatalos ajánlat is több ezer oldalnyi iratot feltételez. Minden egyes tételt át kell nézni, hogy pontosan olyan legyen, amilyen a projektben szerepel. Példának okáért, olyan elvárás is van, miszerint fa-színű, fényes csempét kell beépíteni, miközben a vállalkozó az ajánlatába csak egyszerű csempét írt. Nos, e különbségeket feltétlenül tisztázni kell, mert ha nem olyan csempét épít be, mint ami a tervrajzban szerepel, könnyen meglehet, hogy nem fizetik ki a munkálatot, amiből komoly bonyodalmak származhatnak. Tehát ilyen esetekben hivatalosan kell kérni a bővebb tájékoztatót, ami sok időbe kerülhet.

– Tudtommal komoly gondot jelent az építkezési vállalkozóknak a hiánya. A nagyzerindi beruházásnak vannak-e ilyen kerékkötői?

– Őszintén szólva, én is attól féltem, hogy nem fognak jelentkezni. Szerencsére, kettő is jelentkezett, ami nem jelenti, hogy biztosan megtörténik a kivitelezés. A legkisebb ajánlat a becsült összegnek a 97%, míg a másik 99%-át képezi. Régebben megesett, hogy a becsült összegnek az ajánlat csupán a 60%-át tette ki. Azóta viszont megnövekedtek a fizetések, illetve a járulékos kiadások, ezért a vállalkozók sokkal komolyabb számítások alapján teszik meg az ajánlataikat.

– Visszakérdeznék az új utcák létesítésére. Miért van szükség rájuk?

– Megpróbáljuk fejleszteni Nagyzerindnek az Arad felöli bejáratától balra fekvő részét, ami 2009 óta szerepel a fejlesztési tervekben a kőhídig. A nagy álmunkat, a termálstrand megépítését nem adjuk fel. Igazán sajnálom és szégyellem is, amiért az eltelt 15 évben, amióta polgármester vagyok, e téren nem tudtunk előre lépni. Most újra van egy halvány reménysugár rá, ezért készítjük el a hatástanulmányt, aztán majd meglátjuk. Az első változat, a meglévő kútnak a hasznosítása ott bukott meg, hogy az Altalaji Kincsek Hatósága azonnal elküldött a kút tulajdonosához, akivel nem lehetett megegyezni. Meg aztán nincs is szükségünk 2700 méter mély kútra, amikor már 1000 méter mélységben is 50 Celsius-fokos víz található, ami nagyon elég.

– Eddig mindenféle fejlesztésről beszéltünk. A kultúrára és a sportra jut-e idén is pénz?

– Idén is 20-20 ezer lejt különítettünk el az Ibolya néptánccsoportjai, illetve a cselgáncsklub működtetésére. A cselgáncsklub a községi tanács hatáskörében működő önálló sportosztály lett, mert a törvény más módon nem teszi lehetővé a támogatását. Ennek előnye, hogy szerezhetnek szponzorokat, tehát plusz bevételekhez juthatnak, ugyanakkor hátránya, hogy külön könyvelést kell vezetniük. Ami a közelgő falunapokat illeti, annak a programjába beépítünk két projektindítót. Azok határ menti együttműködésre irányulnak, egyiknek szombaton, a másiknak vasárnap lesz a projektindítója. A Békés Megyei Natúrpark Egyesülettel tervezett projektben szerepelnek az első írásos megemlítés szerint, idén 850 éves Nagyzerind múltját és jelenét szemléltető programok.

– Ezek szerint, az idei Nagyzerindi és Feketegyarmati Falunapok a szokásosnál is gazdagabb programokat kínálnak. Köszönöm szépen a tájékozatót.

– Én is bízom a programok sokszínűségében, ezért várjuk a szórakozni, művelődni vágyókat. Köszönöm a lehetőséget.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu