Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 01.18
Ballagás a Téglásban

Goethét is becsempészték a batyuba

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. május 30., 20.00 Péntek / Hunyad

Félszáz diákját bocsátotta útra tegnap a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum.

Az évről évre bensőségesebb ballagási ünnepséget idén Goethe-idézetek uralták. Kocsis Attila Levente iskolaigazgató a nagy német költő, író két igen találó gondolatát szánta útravalónak diákjai számára: az önmagukhoz való hűségre és a merész álmok kitartó megvalósítására biztatva őket. – Az iskolai évek alatt igyekeztünk minden tőlünk telhető jóval feltarisznyázni a diákjainkat. A kínálatból mindenki azt tett a tarisznyájába, amit odavalónak vélt. Szívből remélem, hogy sokuknak hasznára válik majd a tarisznya tartalma, melyet tanáraiknak, szüleiknek köszönhetnek. Annál is inkább szükségük lesz az itt megszerzett tudásra, mert a mai világban folyamatosan tanulnia kell az embernek. Sok végzősünk főiskolára készül, de aki nem, annak is állandóan képeznie kell magát. A ballagás tehát nem zárja le a tanulás, a képzések korszakát, csak újabb kaput nyit meg a fiatalok előtt – fogalmazott az iskolaigazgató.

Goethe-gondolattal szólt a ballagókhoz Palkó Cecília, a dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója is, arra irányítva figyelmüket, hogy a boldogságot nem lehet ajándékba kapni, egyetlen titka: adni, mindig csak adni – jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet és sok-sok önzetlen szeretetet.  

S hogy Goethe emléke mindenképp ott legyen a ballagók tarisznyájában, Pogocsán Ferdinánd, az RMDSZ dévai szervezetének elnöke a nagy német költő egy másik gondolatával arra biztatta a diákságot, hogy az életben mindig a szépet keressék. A búcsúztatók során sok szép emlék elevenedett fel és a jövőkép is az élet napos oldalát villantotta fel. Elsőként János Bianca, tizenegyedikes diák búcsúztatta végzős társait, felhívva figyelmüket, hogy az itt töltött évek mindannyiuknak gyökeret és szárnyat adtak. Arra biztatta a ballagókat, hogy vigyék magukkal az osztályban elhangzó aranyköpések, kirándulások, a titkokkal teleírt padok, a szünetet hirdető megváltó csengőhang szép emlékét.

A ballagó diákok nevében Nistor Renáta, Veress Izabella és Gorgan Adelina mondott köszönetet a tanároknak, szülőknek, diáktársaknak, gyakran csalva elő a meghatódottság könnyeit.

Az osztályfőnökök, Heius Ágnes, Szombati Gabriella és Máté László szemében szintén megcsillant a könny, amikor a végső jó tanácsokat próbálták belopni tanítványaik szívébe. Heiuş Ágnes tanárnő Abraham Lincoln volt amerikai elnök egyik levelét idézte, melyet Robert nevű fiának oktatójához intézett, arra kérve a pedagógust, hogy ültesse el, erősítse meg fia lelkében a morális értékeket.

Az ünnepi felszólalásokat követően sor került a diákok díjazására is. Az évfolyamon legjobb eredményt elérő Varga Cecília az osztályelsőknek járó díj mellett átvehette a Hauer Erich Társaság, illetve a Téglás Gábor Elméleti Líceum különdíját is. A turizmus osztályban Ciobănaşu Dalma érdemelte ki az első díjat, a szakosztályban pedig Gorgan Adelina. A diákéletben, közösségszervezésben aktív szerepet vállaló Veress Izabellát és Márton Edinát az RMDSZ dévai városi tanácsosa, Pogocsán Ferdinánd részesítette különdíjban. Ezt követően az évfolyamelsők felkötötték a nevükkel ellátott szalagot az iskola „céhtáblájára”, illetve jelképesen átadták az tanintézmény kulcsát a következő évfolyam képviselőinek. A jelen lévő lelkészek Isten áldását kérték a diákokra, családjaikra, tanítóikra, majd felcsendült a Honfoglalás című dal és virágcsokrokkal, síró-nevető diákokkal, szülőkkel, rokonokkal népesült be az iskola minden zuga. A végzősök körében még felbukkant egy-egy régi móka emléke, de a beszélgetés már a továbbtanulásról, a tervekről, az ifjak életének reményteli szakaszáról szólt. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu