Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.53

Görögországi szakmai továbbképzés, egy hatékonyabb szakgyakorlat érdekében

2022. november 24., 08.55 Csütörtök / Arad

Hosszú, kitartó és fáradságos munka eredményeképpen, a Csiky Gergely Főgimnázium 2022-ben sikeresen megnyerte első, norvég finanszírozású SEE projektpályázatát (SEE: Spațiu Economic European, Európai Gazdasági Térség), melynek célja a technológia osztályok szakgyakorlatának kibővítése és továbbfejlesztése.
A pályázat lehetőséget nyújtott arra, hogy a szakgyakorlat koordinálásáért felelős szaktanárok megismerkedjenek egy neves görögországi szakközépiskola, a Kateriniben működő 2nd Vocational High School által használt modellel, az ottani munkamódszerekkel, munkamenettel, és a gyakorlati képzés eredményeivel.
A projekt feltételeinek megfelelően iskolánk vezetője, hat szaktanár, egy angoltanár és két partnercég-képviselő november 7–11. között vett részt egy tartalmas és hasznos szakmai tapasztalatcserén.
A program november 7-én, hétfőn reggel 9-kor indult, a Kateriniben található szakközépiskolában, ahol megismertettek bennünket a helyi oktatási rendszerrel, az elméleti és gyakorlati oktatás sajátosságaival, körbevezettek bennünket az iskolában, a tantermekben, a jól felszerelt laboratóriumokban, illetve több tanórán is részt vehettünk.
Délután meglátogattuk az első helyi, gyakorlati órákat biztosító partnercéget, egy kizárólag bio- és ökotechnológiákat felhasználó hotelt. Az Agios Dimitrios Boutique Hotel egy lenyűgöző családi vállalkozás, ahol a szakgyakorlatozó diákoknak lehetőségük nyílik betekinteni egy igazi biogazdálkodásba. A szálloda kizárólag természetes anyagokat használ fel a berendezések, kiegészítők, felszerelések elkészítéséhez, valamint a konyhai részben is, ahol szinte kizárólag saját termesztésű alapanyagokat dolgoznak fel, elkészítve így az egészséges és ízletes helyi specialitásokat, ételeket, italokat.
Második nap a helyi Velonys Turisztikai Irodával ismerkedtünk, amely szintén egy hagyományőrző, családi vállalkozásként indult, mára pedig a környék legkedveltebb turisztikai irodájává nőtte ki magát. Délután a néhány kilométerre lévő csodás paraliai tengerpartot térképeztük fel.
Szerdán egy újabb, jelentős partnercéghez, a MaxiPaper Millhez látogattunk el, amely Észak-Görögország egyik legnagyobb papírelőállító és -forgalmazó vállalataként mutatkozott be, és szinte egyetlen ellátó- és beszállítócég a környékbeli szállodák és éttermek számára. Délután egy helyi üzletbe és szállodába voltunk hivatalosak, amelyek a cég legjelentősebb kliensei.
Csütörtökön, miután a fogadó iskola könyveléstanára bemutatta nekünk a szakórák elméleti részét, egy könyvelőségi irodába kísértek bennünket, ahol Athanasaki Maria irodavezető megmutatta azt is, hogy a helyi diákok a szakgyakorlat során milyen könyvelési programokat, alkalmazásokat használnak (Epsilon, Pylon Business Accounting). Utolsó előtti napunkat Palaios Panteleimonas hegyi falucska és Platamonas várkastély romjainak megtekintésével zártuk.
A pénteki, utolsó napra már csak a felhasznált didaktikai stratégiák, a szakmai gyakorlat lebonyolításával és működtetésével kapcsolatos észrevételek, következtetések levonása maradt, egy tartalmas kerekasztal-beszélgetés keretén belül. Ezt követően a fogadó iskola felmérte a továbbképzőn résztvevők szakmai tudásának a fejlődését és az újonnan elsajátított kompetenciákat. A záróakkord a kedves és nagyon közvetlen, vendégszerető görög kollégáktól való búcsúzás volt.
A nagyon tartalmas, élménydús öt nap után lelkesen tértünk haza, rengeteg megvalósításra váró ötlettel, tervvel, elsajátított és megtanult, jól bevált módszerekkel gazdagodva. Bízunk benne, hogy ezek segítségével biztosítani tudjuk majd a turizmus, illetve a közgazdaság szakon tanuló diákjaink számára azt a minőségi gyakorlati oktatást is, amely a megfelelő elméletit kiegészítve, erős támaszt nyújt majd a munkaerőpiacon való gyorsabb és könnyebb elhelyezkedésben, a tanulmányok befejezése után, hiszen: „Gyakorlat teszi a MESTERT!”

Lévai Ildikó technológiatanár

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu