Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 18.25
Családi, társadalmi áldozatok

Gyermekekből bűnözők

Írta: Sólya Emília
2008. március 20., 09.00 Csütörtök / Arad

Bűnözővé nem válik egyik napról a másikra az ember, nagyon sok feltételnek kell közrejátszania ahhoz, hogy valaki bűncselekményt kövessen el.

A gyermekek könnyebben befolyásolhatók, modelljüket környezetükből válogatják, elsősorban a családból. Ami rosszat ott látnak, átélnek, később maguk is kipróbálják, és ha valaki időben nem lép közbe, nem állítja meg őket, nagyon sötét alagútban találhatják magukat.

A kiskorú bűnözőkkel komolyabban az utóbbi években kezdtek el foglalkozni az országban a gyermekvédelmi igazgatóságok szakembereiből alkotott szolgálatokon belül. Igaz, mindig is tudtak róluk, de ún. prevenciós terápiákban, tanácsadásban, lelki segélyben nem részesítették őket. A forradalom utáni időszakban először a szörnyű árvaházakat kellett átalakítaniuk melegebb, családi jellegű központokká, ehhez pedig sok pénz kellett.  

A hangsúly a megelőzésen

Az elmúlt években, a fejlettebb országok példájából tanulva, Romániában is rájöttek arra, hogy a rossz útra tért, bűncselekményre hajló, vagy azt már elkövetett kiskorúakkal szakembereknek kell foglalkozniuk. Itt azokról a gyerekekről van szó, aki bár elkövettek bizonyos bűncselekményeket, de a törvény szerint még nem felelnek, nem zárhatják be őket stb. Valamilyen megszorításra azonban szükségük van, elsősorban azért, hogy a további pár évben felnőttként ne fajuljanak újabb tettekre, mert akkor már nem szabadulnak a börtöntől.  

Az Arad Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Szolgálat Főigazgatóságán belül körülbelül 1999 óta Sorin Macavei foglalkozik a viselkedési problémákkal küszködő, bűnözésre hajlamos kiskorúakkal. Ide tartoznak nemcsak az állami gondozásban nevelkedők, hanem a természetes családon belül élő gyerekek is. A központra már nem illik a régies javítóintézet jellemzés, a 2004/272-es gyermekvédelmi törvény nagyon szigorú kritériumokhoz köti a kiskorúakkal való bánásmódokat. Arad megyében az országban elsők között nyílt meg az ún. Büntetőjogi felelősségre nem vonható, bűncselekményt elkövetett gyermekek felmérő és gondozó központja.

A Pernyávában működő intézmény maximális diszkrécióval kezeli az eseteket, jelenleg négy gyerekre (legidősebbik 14 éves) vigyáznak. „Hozzánk elsősorban szülői kérés alapján érkeznek a gyerekek. Olyan helyzetekre gondolok, mint például mikor a nagymama nem tud mit kezdeni az erőszakos, iskolából hiányzó, huliganizmusba csapó gyerekkel és tőlünk kér segítséget. Ilyenkor szerződés és egyéni felmérés alapján ideiglenesen befogadjuk a gyereket, akivel pszichológusok és egyéb szakemberek foglalkoznak. A gyerek folytatja az iskolát, nálunk alszik, tanul, tanácsadás kap ő is és családja is” – mondta Macavei, aki szerint a központot nem büntetésként, hanem segítségként kell felfogni. Céljuk nem kivenni a gyereket a családjából, hisz először szakembereik a családon belül próbálnak segíteni a rászorulókon.

Olyan gyerekekkel is foglalkoznak, akik bár nem követtek el bűncselekményt, de az osztályfőnökök, szülők, ismerősöktől kapott információk alapján hajlamosak lesznek erre is. A gyermekvédelmiek szociális asszisztensei folyamatosan járják a problémás gyerekekkel foglalkozó iskolákat, adatokat gyűjtenek, hogy hol tudnának közbelépni.  „Sok osztályfőnök panaszkodik rendszeres hiányzásokra, iskolakerülésre, fékezhetetlenségre. Innen pedig nagyon könnyű áttérni a huliganizmusra, majd a bűnözésre” – magyarázza a pszichológus, aki szerint a hozzájuk kerülő kiskorú delikvensek leggyakrabban lopnak. Nem nagy értékeket, de a családtagoktól, ismerősöktől; mások rongálnak stb.

Széthullott családok áldozatai

Minden egyes bűnözés esetén, ha kiskorúról van szó, a rendőrség a nyomozás elkezdésekor a gyermekvédelmieket értesíti. Mivel börtönről szó sem lehet, az ügyészség ilyenkor javasolja a központba való beutalást, mint rehabilitálási módszert. Ha a szülő beleegyezik, a kiskorút egy-három hónapig a központ gondozásába veszik. A szülő beleegyezése nélkül, és ha a gyermek veszélyes lehet a környezetére nézve, a gyermekvédelmiek akár pert is indíthatnak, hogy majd bírói határozattal kötelezhessék a szülőt a gyermek átadására.

Ezek a gyerekek jórészt széthullott családból származnak, ahol az anya esetleg prostituált, az apa iszik stb. A problémás kiskorúak másik része csonka családban él, ahol a meglévő szülő esetleg új partnert talált, akit a gyermek nem visel el. Ami pedig Aradra jellemző, hogy a legtöbb esetben Mikelaka és a Vlaicu negyedből érkeztek hozzájuk panaszok. „Ott sokkal több család lakik kis területen, a gyerekek éjjel-nappal az utcán vannak, csavarognak, nagyobb az esély, hogy negatívan hassanak egymásra” – meséli Macavei.

2007 óta 142 értesítés érkezett a központba. 69 esetben bűnözésre hajló kiskorúakkal foglalkoztak, 73 esetben pedig bűncselekményt elkövetett gyerekekkel. A központba ezekből csupán 17 kiskorút kellett beutalni.

Hogy milyen esélyük van a kiskorú delikvenseknek az átnevelésre? Van-e valamilyen garancia arra, hogy az elkövetkezőkben nem fognak újra rossz útra térni? Nehéz lenne megmondani. Macavei szerint a megyei statisztikák szerint az általuk kezelt kiskorúak maximum 10%-a esik vissza, kezd újra bűnözni.  

Minden egyes esetben azért nem szabad elfelejteni, hogy ők még gyerekek, a társadalom áldozatai, és ha egy felnőtt megérdemel egy esélyt, akkor nekik is meg kell adni ezt. A gyermek lelkének ápolásában, személyiségének kiteljesedésében pedig elsősorban a szülőnek kell felelősséget vállalnia.

Kapcsolódó hírek

Vizsgálat kerítésen belül
Szökési kísérlet a fegyházból
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu