Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 23.39
Botrány az aradi rendőrségen

Gyilkossági vád

Írta: Sólya Emília
2008. augusztus 14., 14.30 Csütörtök / Arad

Jó pár év börtönbüntetést kaphat egy rendőr és egy rendőr-tisztiiskolás, amennyiben bebizonyosodik, hogy közük van egy általuk brutálisan megvert nyugdíjas halálához.

Jelenleg a rendőrség és az ügyészség is eljárást indított, miután a hétvégén Sikulán egy család azzal vádolt meg két helyi rendőrt, hogy halálra verték 75 éves rokonukat. Mindez az elmúlt hétvégén történt, amikor egy asszony panaszt tett a helyi rendőrőrsön, hogy a szóban forgó öregember ellopta kerékpárját. A helyi rendőrség egyik munkatársa, illetve egy jelenleg rendőriskolába járó tiszt megjelent a feltételezett tolvaj házánál, majd visszavette a felismert kerékpárt. A házigazda megmérgelődött, majd dulakodás kezdődött, a szomszédok szerint a két egyenruhás brutálisan megverte az idős embert, akit megbilincselve, vérző fejjel vittek el az apatelki (Mocrea) pszichiátriára. Az ember tiltakozott, mondván: ő nem bolond, majd nyugtatókat kapott. Másnap a család hazavitte, ám az idős ember rövid időn belül meghalt. A hozzátartozók szerint testét kék-zöld foltok borították, a boncolásnál kiderült, hogy több bordája eltörött, koponyasérülést szenvedett. Egyértelmű, hogy nem természetes módon halt meg.

Az ügyben folyó nyomozást vezető Cristian Lazăr aradi ügyész a Nyugati Jelennek elmondta: az ügyben bűnügyi dossziét nyitottak és eljárás indult a két személy ellen magánlaksértés, szabadságtól való megfosztás, illetve halált okozó ütések alapos gyanújával. Egyelőre nem emeltek vádat a két férfi ellen, az ügyész szerint azonban nincs kétség afelől, hogy közük van az öreg halálához és nem jártak el szabályszerűen.

Alexandru Tanco, az Arad Megyei Rendőrség parancsnoka a lapunknak azt nyilatkozta: természetesen, mint minden más bűncselekménynél, ők is vizsgálatot indítottak, de ami őket illeti, egy végleges bírósági döntés előtt nem hozhatnak semmilyen döntést alkalmazottaikat illetően. „Mi az ügyészség közvetlen koordinálása alatt dolgozunk, így elsősorban nekik kell meghozniuk a döntést. Addig pedig diszciplináris rendelkezést sem hozhatok”.

A gyanúsított két rendőr nem kívánta kommentálni a történteket, az elhunyt családja azonban mindenáron igazságot akar.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Magyar fordito / Kedd, 2008. augusztus 26., 13.05 Válaszoljál rá!

A "diszciplinaris rendelkezes" = masuri disciplinare, avagy = fegyelmi eljaras folyaman foganasitott intezkedes?

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Vasárnap, 2008. augusztus 17., 17.48 Válaszoljál rá!

Kedves Emilía, ajánlok neked egy felmérést a romák megjelenéséről a médiában:
http://www.romanicriss.org/documente/Noutati/raport%20analiza%20presa%20oct06-aug07_final.pdf
Szerintem bármelyik nyílt gondolkodású újságíró tanulhat belőle. Ha érdekel nézz bele. Én remélem igen.

Hozzászólt: fórumos / Szombat, 2008. augusztus 16., 16.47 Válaszoljál rá!

egy fórumba mindenki azt ír be, amit akar (és az jelenik, meg, amire az admin rábólint). Egy dolog, hogy mit írnak a cikkbe, és más, ami egy fórumban jelenik meg. A fórumban mindenki kinyilváníthatja a véleményét, szólásszabadság van. Végülis senki nem lett megvádolva. Nézzék csak meg a magyarországi internetes hírportálokat, hogy ott hogyan fejezik ki magukat, mikor romás dologról van szó. Ott is ugyanúgy megírják, hogy kikről van szó, és bizony ők is kiírják a roma (sőt még a cigány) szót is, ha bűncselekményről van szó. Tényleg sajnálatos, hogy mások szenvednek azért, mert rossz az általános vélemény. De...kik a hibások azért, hogy ilyen kép alakult ki róluk? Nem ők maguk?

Hozzászólt: EP / Szombat, 2008. augusztus 16., 16.11 Válaszoljál rá!

Roma tema, külföldi diszkriminacio romak miatt,- ez egy olyan tema amin mindig alaposan felmergelödöm. Bizonyara vannak elöiteleteink, nekem is vannak barmennyire probalom megszabaditani magam ezektöl.Tökeletesen egyetertek a hozzaszolokkal,- egy ujsagiro tollabol, hivatalosan ugy jelenjen meg egy iras, hogy"nagytöbbsegük lop es gyilkol" ez botranyos.Privat, kedves szerzö gondoljon amit akar, de az egyetlen megyei magyar ujsagban ilyen hangon irni (amikor mi is kissebbsegek vaygunk???!) az megengedhetetlen.Öszinten szolva nem is nagyon hiszem, hogy a szerzö beiras a cikk szerzöje egy szemelyben, mert egy magyar ujsagironak egy magyar ujsagnal legyen magyar betüje.( nekem nincs de en nem vagyok egy magyar ujsagnal alkalmazott)Olaszorszagban es Ny. Europaban kedves szerzö ne a ciganytol feljen leginkabb, hanem a roman honfitarsaiotol( egyesektöl termeszetesen, elnezest a becsületes romantol). Tudom miröl beszelek.20 eve foglalkozom a temaval szakmailag.Egyetertek azzal a gondolataval, hogy relevans az hogy egy embert megöltek, a legrelevansabb viszont hogy ezt a büntenyt rendörök tettek ( ha ez jogerösen bebizonyitodik) - De az is lehet, hogy a rendörök ciganyszarmazasuak? talan kiderül ez is a vizsgalatok lezarasa utan! Ez lenne egy igazi sztori!:))

Hozzászólt: szilard / Szombat, 2008. augusztus 16., 15.14 Válaszoljál rá!

"En is tudom, hogy vannak rendes, dolgozo romak is, de a nagytobbseguk lop, gyilkol." Szegyen es gyalazat ez a mondat akarki, de foleg egy ujsagiro tollabol. Sajnallak e meggyozodesed miatt, kedves Emilia, es csodalkozom nagyon a kollegaidon, akikre hivatkoztal, sot a fonokodon meg jobban, aki nem veszi eszre, hogy eloiteleteid vannak.

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Szombat, 2008. augusztus 16., 15.11 Válaszoljál rá!

Akarattal írom ezt külön, mert nem a cikkhez fűződik, hanem általában a roma-problémához.
A helyzet az, hogy panaszkodunk, hogy a romák így vagy úgy. De már gyerekkorunkban ha "rosszak vagyunk odaadnak a cigányoknak". Már 2 évesen sulykoljuk gyerekeinkbe a rasszizmust. Arról nem is beszélve hogy mennyire diszkrimináltak. Te el nem képzeled milyen nehéz cigányként állást keresni és becsületesen megélni.
Érdemes lenne különben megnézni, hogy a bűnözők hány százaléka roma, magyar illetve román. Szóval a probléma nagyon komplex és szerintem elsősorban a média segítségével kéne ezen változtatni.

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Szombat, 2008. augusztus 16., 14.59 Válaszoljál rá!

Kedves szerző,

Első sorban köszönöm válaszod. Bizonyos szintig igazat is adok neked. Az embereknek kell tudniuk az igazságot. "de a nagytöbbségük lop, gyilkol" veszélyes fogalmazás egy újságíró tollából, hiszen az újságíró véleményformáló.
Attól kezdve hogy a roma bűnözőhöz odaírod, hogy roma és a magyarhoz vagy románhoz nem írod a nemzetiségét tűnődj el azon, hogy rasszista vagy-e?
S mégegyeszer hangsúlyozom, a különbségtételről van szó.
Én mindenképpen kívánok neked sok sikert és kitartást mindahhoz amit csinálsz a jelennél ,és kollégáidnak is, hiszen nagy szükségünk van egy magyar napilapra a régióban.

Hozzászólt: szerzo / Szombat, 2008. augusztus 16., 12.23 Válaszoljál rá!

Itt a relevans elsosorban az, hogy megoltek egy embert. Masodsorban (ami talan legalabb olyan turhetetlen), hogy RENDOROK voltak.(persze varjuk meg a vegleges biroi dontest)
Itt nem hangsulyoztam a cigany szot, igy van. Bar sose szoktam...en a romat hasznalom. Lenyegtelen most ebben a vonatkozasban. Nem vagyok sem rasszista, sem naconalista, de elofordultak mar olyan esetek is, hogy roma-csoportok tamadtak le egesz falut, sot meg most is vannak olyan falvak Arad megyeben, ahol romak tartjak sakkban a nepet. Es senki nem tesz semmit. A szuleszeten is legutobb romak tamadtak le az ort, amiert nem engedte be oket (jogosan). Ezen a heten egy videkei barban kessel, baltaval, karddal tamadtak le embereket egy videki kocsmaban. Nem latok semmi rosszat abban, hogy megirom az igazsagot. Es le is fogom ez utan is, nem ertem miert kell neked olyan vehemensen vedeni oket, az embereknek tudniuk kell, hogy mirol van szo.
En is tudom, hogy vannak rendes, dolgozo romak is, de a nagytobbseguk lop, gyilkol. Ezt nem lehet letagadni!! Ok jarattak (es teszik most is) le bennunket kulfoldon. Miattuk felek kimenni Olaszorszagba, nehogy valaki leusson, mert talan en is kozejuk tartozom..Errol van szo!
En itt lezarom a temat, mar olvastam a romakkal kapcsolatos pro es kontra beszolasokat es egyaltalan nem velem ugy, hogy diszkriminaltam. Ha pedig az anyag meg is jelent, azt jelenti, hogy kollegaim is egyetertettek velem. Pont.
PS. Ha te azt uszitasnak veszed, hogy egy ujsagiro megirja a valosagot, akkor hat legyen uszitas..

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép ZOltán / Péntek, 2008. augusztus 15., 13.43 Válaszoljál rá!

Már a címből kiderül, hogy a rendőrök nem cigányok. Másképp valószínű így hangzana: Roma rendőrök gyilkoltak brutálisan.
Emília én nem akarok se kötöszködni, se kritizálni, csak éppen azt szeretném elérni, hogy nem büntessék a Jelent diszkriminációért és úszításért (az előfizetésemből befolyt összeget nem szeretném ha másra költenétek mint a működésre). Látod, itt sehol sem írtad milyen nemzetiségűek a rendőrök vagy az áldozat, mert egyáltalán nem releváns. Ugyanúgy mint ha cigányok lettek volna. Mindig a tett az elitélendő és nem a nemzetiség.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu