Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 23.02
Letették a vajdahunyadi magyar bölcsőde alapkövét

Gyökérkezelés – hittel és munkával

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. április 10., 10.00 Szerda / Hunyad

Reményteli pillanat részesei lehettek kedden a vajdahunyadi magyar közösség tagjai, hiszen a római katolikus templom kertjében ünnepélyes keretek között megtörtént a magyar bölcsőde alapkövének a letétele. A helyi vonatkozásban történelminek nevezhető esemény szentmisével kezdődött. Szabó Ákos plébános, a bölcsőde-projekt fő helyi támogatója hangsúlyozta: a statisztikák nyomása alatt hajlamosak vagyunk elcsüggedni, elveszíteni a reménységünket. De a keresztény ember hitből táplálkozva képes bizakodni akkor is, amikor emberileg elveszettnek tűnik az ügy. – A helyi közösségi vezetőkkel, RMDSZ-el, egyházi képviselőkkel jó ideje fontolgatjuk, mit lehetne tenni a vajdahunyadi magyarság megmaradása érdekében. Úgy éreztük itt a szórványban nem elég a magyar óvoda és iskola léte. Szükség van a gyökérkezelésre, a bölcsődére, hogy a gyermekek már egészen pici korukban magukba szívhassák a magyar nyelvet, a magyar kultúrát. Ezért másfél évvel ezelőtt a magyar államhoz fordultunk segítségért, hogy a Kárpát-medence-szerte meghirdetett óvoda- és bölcsődeprogram keretében itt is megépülhessen egy magyar napközi. Kérésünkre pozitív választ kaptunk, és a helyi közösség alaposan fontolóra vette, hol és hogyan kezdjük el az építkezést. Fontos tényező volt a döntésben, hogy az Erdélyi Ferences Rendtartomány felajánlotta a templom szomszédságában álló telket. Innen még további másfél évet emésztett fel az életünkből a sokrétű engedély beszerzése. De nagy örömünkre szolgál, hogy ma elhelyezhettük az épület alapkövét, és közösen kérhettük Isten további áldását e munkára, a helyi közösségre – fogalmazott Szabó Ákos plébános, aki fontosnak tartotta, hogy más felekezetű magyar lelkésztársaival közösen helyezzék el az épülő bölcsőde alapkövét.

Ferenczi István, helyi RMDSZ-elnök elmondta: közel harminc évvel ezelőtt úgy hagyta el az országot, hogy vissza sem akart jönni többé. De végül visszatért. Román felesége szépen beszél magyarul, gyermekeik magyar óvodába, iskolába jártak. És reményteli jövőt sikerült megalapoznia itt, Vajdahunyadon. – Én most már tudom, hogy lehet itt élni, csak bízni és dolgozni kell. Sokáig el akarták hitetni velünk, hogy nem lehet itt megmaradni. És egy kicsit mi is el akartuk ezt hitetni magunkkal. Sok fiatal most is máshol keresi a boldogulást. Az tény, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet meggazdagodni. De én látom, hogy van jövő. Évek óta hallom, hogy a vajdahunyadi magyar óvoda meg fog szűnni. De idén is 33 kisgyermek jár ide. És hiszem azt, hogy az épülő bölcsődét is be tudjuk népesíteni. Legalább 3000 magyar ember él Vajdahunyadon. Ez azért egy számottevő közösség – fogalmazott Ferenczi István.

Biztatóan szólt a vajdahunyadiakhoz dr. Máté Márta megyei főtanfelügyelő-helyettes is, teljes körű támogatásáról biztosítva a bölcsőde építésén, beindításán dolgozókat.

Az intézményt, a tervek szerint, dévai társához hasonlóan, az önkormányzat fogja finanszírozni. A telek, az épület egyházi tulajdonban marad, az intézmény működtetését viszont a városi költségvetésből fedezik majd. Az építővel történt egyeztetés alapján, a vajdahunyadi magyar bölcsőde 2020 szeptemberében nyitná meg kapuit. – Az alap már ki van öntve. Idén őszig szeretnénk tető alá hozni az épületet, és a tél folyamán, illetve jövőre a belső munkálatokat is elvégezni, hogy a következő tanévben már itt fogadhassuk közösségünk legifjabb tagjait – mondta a plébános.

Az alapkőletétel alkalmával Szabó Ákos plébános és Ferenczi István helyi RMDSZ-elnök egy urnát helyezett el az épület alapjában. Az urnában a támogatókra vonatkozó adatok mellett helyet kapott az épület terve is, melyet Kalauz Károly műépítész készített. – Arra törekedtem, hogy ezúttal is kilépjek a hétköznapi skatulyák világából, hiszen az ilyen típusú épületek fizikailag és szellemileg is bezárják az embert. Próbáltam egy mesevilághoz közelebb álló, könnyedséget, közvetlenséget sugárzó épületet tervezni, amely harmonikusan illeszkedik a környezetébe. Nem volt szándékomban utcai homlokzatot kialakítani, jobbnak véltük védettebben, az utcától beljebb építkezni. Így gyakorlatilag nem kellett alkalmazkodni a város építészeti arculatához, egyedül a bölcsőde szomszédságában álló templom stílusa, szerkezete volt az irányt adó – magyarázza az építész, aki e vidéken újszerűnek számító, Makovecz-felé hajló stílusban tervezte meg az épülő bölcsődét. A 740 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkező épület mesés külseje mellett is tökéletesen megfelel rendeltetésének. Alsó szintjén helyet kap az orvosi rendelő, babakocsi-tároló helyiség, két öltöző, két háló-, két játszószoba, külön fürdőkkel. És természetesen lesz szép tágas konyha, ahol a gyermekek napi étkeztetéséhez szükséges reggelit, uzsonnát, ebédet elkészítik. A konyha mellett kap helyet egy multifunkcionális terem, amely étkezdeként, de akár tanácsteremként is használható. Emellett lesz mosoda, épületgépészeti szoba és műhely. A padlástérben irodákat, illetve egy átjárót alakítanak ki, ahonnan figyelni lehet a két játszót is. Továbbá két garzon és két kétszobás szolgálati lakás is lesz a padlástérben.

– Nagyon fontos volt, hogy az épület megfeleljen a bölcsődékre vonatkozó valamennyi követelménynek. De azt is szem előtt tartottuk, hogy amikor a szülő elhozza ide gyermekét, már maga az épület sugározza az intézmény rendeltetését: a magyar nyelv, a magyar kultúra átadására való törekvést, a korszerű, gyermekbarát környezet biztosítását – fogalmazott Szabó Ákos plébános. Az építész még hozzátette: a vajdahunyadi római katolikus templom hajdani telkének egyharmadán épül a bölcsőde. Reményei szerint mire elkészül, a telek további kétharmada is visszakerül egyházi tulajdonba, hogy tágas játszóteret is kialakíthassanak az udvaron. Egyelőre parkosítani kívánják a bölcsőde közvetlen környezetét, ahova az egyik játszóból nyíló fedett teraszon léphetnek majd ki a kisgyermekek.

Az építők tehát mindenre gondoltak. Az alapkövet elhelyezték, a bölcsőde fundamentuma ki van öntve. Jelentős anyaországi támogatással a reménység újabb magját vetették el a vajdahunyadi magyar közösségben. Bízunk benne, hogy szépen kisarjad és gyümölcsöt terem. 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu