Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. június 02., 15.11
Huszonöt éves a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület

Gyümölcsöző örökség

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. május 15., 17.39 Szerda / Hunyad

25 éves fennállását és régi álmának megvalósulását ünnepelhette a Bukovinai hétvége alkalmával, május 11-én, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület.

 

Hitre épülő hagyományőrzés

A tartalmas, lélekemelő ünnepség hálaadással kezdődött a csernakeresztúri Szentkereszt templomban, ahol Tóth János plébános a hitre alapuló identitás-megőrzésről beszélt. – Kisgyermekként először anyanyelvünket sajátítjuk el, majd megtanulunk imádkozni, megtanuljuk népünk meséit, dalait, táncait. Anyanyelvünkön tudjuk legkönnyebben megszólítani Istent, és e kapcsolatunkból fakadó hit kell átszőjje a dalolásunkat, táncainkat, hogy azok ne csupán ideiglenesen, szórakozásként jelenjenek meg az életünkben, hanem a ránk örökített értékek tudatos ápolását jelentsék – fogalmazott a plébános, Isten áldását kérve mindazokra, akik rendkívül gazdag népi kultúránk ápolásán, átörökítésén munkálkodnak.

 

 

Székely kapu nyílik a tájház udvarára

 

Az ünnepi viseletbe öltözött falubeliek, meghívottak díszmenetben vonultak át a templomból a felújított tájház elé, ahol Tóth János plébános megáldotta a frissen faragott székely kaput, a felújított házat és a megépült csűrszínpadot, illetve próbatermet. – Régóta szerettünk volna egy szépen faragott székelykaput állítani a tájházhoz. Helyszűke miatt nem lehetett galambdúcosan megoldani, de a csernátoni faragómester belevéste a két kapuoszlopba azokat a jellegzetes háromszéki és felcsíki motívumokat, melyek a Bukovinába menekült őseink kapuin is ott díszelegtek – mondta Szabó Juliánna, a hagyományőrző egyesület elnöke.

Az áldást követően Potápi Árpád Jánossal, a Magyar Nemzetpolitikáért Felelős államtitkárral közösen vágták el a kapura kifeszített piros-fehér-zöld szalagot. – Nagy-nagy örömünkre szolgál, hogy megtisztelt jelenlétével Potápi Árpád államtitkár úr, aki maga is bukovinai székely gyökerekkel bír és szívén viseli e népcsoport sorsát, megmaradását. Úgyszintén nagy tisztelettel köszöntöttük körünkben Brendus Réka főosztályvezető asszonyt és Winkler Gyula EP-képviselőt, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnökét, aki szintén lelkesen támogatja tevékenységünket és jelentősen hozzájárult e régi álmunk megvalósulásához is – mondta Szabó Juliánna.

 

 

Egymillió forint születésnapi ajándék

 

Potápi Árpád államtitkár közvetlen hangú beszédben üdvözölte a csernakeresztúriakat és mindazokat, akik velük együtt ünnepeltek. – Fontos számunkra, hogy több évtized, évszázad múlva is beszélhessünk bukovinai székelyekről, székelyekről, magyarokról, a hagyományainkról, az értékeinkről. A legfontosabb feladatunk, hogy itt és most megteremtsük ennek a lehetőségét, és hogy a következő nemzedékek élni tudjanak vele – hangsúlyozta az államtitkár, majd megemlítette: idén harminc esztendeje annak, hogy megalakult a Székely Szövetség, mely ma már 40 egyesületet tömörít és  azon munkálkodnak, hogy megerősödjenek az évszázados gyökerekből táplálkozó szálak. Potápi Árpád nagyra értékelte a csernakeresztúriak kitartó munkáját és 25 évvel ezelőtti erdélyi látogatását felelevenítve erősítette meg, hogy szemmel látható a közösség életében a fejlődés. A hagyományőrző egyesület 25. születésnapjára pedig további egymillió forintos támogatást ajánlott fel az idei működési költsége fedezésére.

 

 

Gazdagítani a kisközösségek kulturális mozaikját

 

Winkler Gyula EP-képviselő szintén barátsággal és elismerően üdvözölte a szívós, kitartó, élni akaró csernakeresztúri közösséget, a hagyományőrzőket, akiknek immár a negyedik nemzedéket sikerült kinevelniük, átadva számukra azt a gazdag örökséget, melyet a néptánc, népdal, viselet és mindenekelőtt az anyanyelv jelent. – Európában most sokan úgy gondolják, hogy uniformizálni kellene, feladni az identitást és egy nagy olvasztótengelybe sorolni mindenkit. De vannak, akik ezzel szemben bíznak a sokszínűségben, értékeink egymást kiegészítő voltában, bíznak abban, hogy Európa a kisközösségek értékeiből kirakható gyönyörű mozaikká lehet. Brüsszelben és itthon azon munkálkodunk, hogy ez így legyen, hogy Hunyad megye soha ne váljék fehér folttá a magyarság térképén – hangsúlyozta az EP-képviselő, külön köszönetet mondva a magyar állam képviselőinek a szórványvidéken való megmaradáshoz nyújtott anyagi támogatásért.

Florin Oancea dévai polgármester üdvözletét  Pogocsán Ferdinánd alpolgármester tolmácsolta, aki hangsúlyozta: értékeink, örökségünk, népi hagyományaink  nem csupán minket erősítenek identitásunkban, de köteleznek is, hogy ápoljuk és továbbadjuk őket.

 

Bukovinai székely gyökerek

A köszöntőket követően a frissen felavatott csűrszínházban kezdetét vette az ünnepi műsor, melyet a házigazdák, a csernakeresztúri hagyományőrző egyesület gyermek- és ifjúsági tánccsoportja nyitott meg, bukovinai székely táncokkal. – Nagyon-nagyon hálásak vagyunk Fábián Mónika Petőfi ösztöndíjas fiatalnak, aki rengeteget foglalkozott a táncosainkkal és Fazakas János marosvásárhelyi néptáncosnak, aki többször személyesen jött el, hogy szakmai segítséget nyújtson egy eredeti bukovinai koreográfia összeállításában – fogalmazott Szabó Juliánna. A helybeli ifjú táncosokat a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyeskórusa, a marosvásárhelyi Fagyöngy citerazenekar, az erdőcsinádi Árvácska néptánccsoport, a dévai Szivárvány Vegyeskórus és a  Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja követte a színpadon. A csernakeresztúri hagyományőrzők valamennyiükkel szoros barátságot ápolnak. Az ünnepi előadásra pedig mindannyian a közös bukovinai székely gyökerekből sarjadt dalokat, táncokat hozták magukkal. Az élőzenét a bajai Bácska Banda húzta, amely a délután folyamán még egy önálló koncerttel toldotta meg csernakeresztúri muzsikálását és lelkesen húzta a talpalávalót a közel éjfélig tartó táncházban. – Ehhez a Csóori Sándor Alaptól kaptunk támogatást, amelynek ezúton is köszönetet szeretnénk mondani, illetve köszönet illeti a Bethlen Gábor Alapot is, amely az avatóünnepségünket támogatta, a magyar államot, személyesen Potápi Árpád államtitkárt és Winkler Gyula EP képviselőt, az egyházat, az építészeket – igazán lelkiismeretes munkát végeztek. És nem utolsósorban a helybelieket, a családokat, akik részt vállaltak a szervezésben, sütöttek, főztek, segédkeztek, hogy minden vendégünk jól érezhesse magát Csernakeresztúron – mondta Szabó Juliánna. A sok segítő kéznek köszönhetően a vendégek ezúttal is belakmározhattak a hagyományos galuskából (töltött káposztából), este pedig a Nyisztor család által főzött kétüstnyi gulyás várta az ünneplőket.

 

 

Elkezdődött az újabb huszonöt esztendő

 

A házigazdáknak is bőven volt okuk az örömre, hiszen a meghitt, tartalmas ünnepségen túl végre saját próbaterme és házi színpada lett a csernakeresztúri tánccsoportnak. – Szinte hihetetlen, hogy elkészült ez a próbaterem. Szeretnénk a csűrt ponyvával körbefogni, és megoldani a terem fűtését, hogy télen is használhassuk. Meg tükrök felszerelését is tervezzük a falra, hogy a gyermekek láthassák magukat tánc közben, korrigálni tudják a tévedéseiket – osztotta meg az ünnepséget követően terveit Szabó Juliánna, utalva arra, hogy a nagy álom megvalósulásával nem került pont a történet végére, csak elkezdődött az újabb 25 esztendő...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu