Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.20

Ha június első szombatja, akkor Nemzedékek Találkozója!

Írta: Pataki Zoltán
2008. június 08., 17.00 Vasárnap / Temes

A Bánság fővárosában valaha is magyar nyelvű iskolában, vagy tagozaton végzett véndiákok és tanáraik hagyományos összejövetele ez a találkozó, amelynek az évek során kialakult egy 2-300 fős törzsgárdája.

A Diákház nagytermében összegyűlt több száz véndiákot Virginás Tar Judit, a Bartók Béla Gimnázium igazgatója azzal az örömhírrel köszöntötte, hogy az RMDSZ támogatásával sikerült egy jelentős összeget „kilobbizni” a város és a megye legnagyobb magyar iskolájának teljes felújítására. A munkálatok folyamatban vannak: szerkezeterősítő elemeket építenek be a falakba, kicserélik a villanyhálózatot, digitális hálózatot és a fűtéscsöveket, új ajtókat-ablakokat tesznek, felújítják a falakat, a padlót, a lépcsőházat. Elkezdődött az épület bővítése, beépítik a tetőteret, külső lépcsőház is épül. A megújuló iskolaépületben „életre kelhetnek” azok hang- és fénytechnikai berendezések, erőgépek, sportfelszerelés, amelyeket saját erőből tudott beszerezni az iskola. „Kedves Véndiákok, szükségünk van a támogatásukra azért, hogy otthonosabbá tehessük a termeket, jó minőségű táblákat vehessünk, játszóteret és napközis termet alakíthassunk ki kisdiákjaink számára, korszerűsíthessük a könyvtárat, fénymásolóval és telefonközponttal szerelhessük fel az iskolát. Kérjük, személyesen is vállaljanak részt a közös ALMA-MATER korszerűsítésében” – zárta felhívását Virginás Tar Judit. Ünnepi beszédeket mondtak a kerek évfordulós, 10-20-30 éves érettségi találkozókra összegyűlt véndiákok képviselői. Kiss Ferenc tanfelügyelő a 30 éve végzett véndiákok képviseletében mondott hatalmas ovációt kiváltott beszédet: „Amikor innen elindultuk, 30 évvel ezelőtt, egy cipó, kevés só és egy 5 banis volt batyunkban. Csak később értettem meg a szimbolikus útravalónak a jelentőségét. De más is volt a tarsolyunkban: tudás, emberség, szeretet, bátorság és ami a legfontosabb, a magyar szó, amelyet tovább kell adnunk gyerekeinknek, unokáinknak”.

A Bartók Béla Alapítvány idén is díjazta a tudományos, művelődési és sportversenyeken kiemelkedő eredményt elért magyar diákokat. A mintegy 10 millió lej értékű pénzjutalmakat tanulmányi versenyeken díjazott általános iskolások és líceumi tanulók, mesevetélkedőn részt vett csapatok, valamint az iskola kosárlabda és focicsapata vehette át, ily módon is bizonyítva, hogy jó helyre kerülnek az Alapítvány számlájára beérkezett adományok. A Bánsági Kárpát Egyesület nevében Illés Mihály elnök adta át a Természetfotó Pályázat nyerteseinek az egyesület díjait. Az ünnepség befejező részében a Bartók Béla Líceum népi és társasági táncot, reneszánsz zenét és népzenét egyaránt remekül előadó csoportjai léptek színpadra, belopva magukat a termet megtöltő véndiákok szívébe. A találkozó résztvevői kötetlen beszélgetésre a Dositej Obradovici Líceum dísztermébe vonultak, a hagyományos bál az iskola felújítása miatt az idén elmaradt.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu