Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 11.51

Hagyományos ízek főzőversenye és harci bemutatók az óteleki Gasztromajálison

2019. május 07., 16.16 Kedd / Temes

Szombaton negyedik alkalommal rendezték meg Óteleken a Gasztromajális nemzetközi főzőversenyt, melynek fő célja a hagyományos módon készült ételek, ízek, a népi hagyományok megőrzése és folytatása.

A reggeli órákban az óteleki háziasszonyok a nélkülözhetetlen reggelivel, sós paprikával beszórt zsíros kenyérrel várták a határon inneni és határon túli vendégeket. A reggeli pótlásához a szarvasi gazdák is hozzájárultak, kínálva a résztvevőknek a hagyományos szarvasi sültkolbászt, de a Muzslyai Klaszter Fókusz Egyesület tagjai által kínálgatott édes és sós süteményeknek sem lehetett ellenállni. A 11 hagyományőrző csapat között volt a román határőrség (Poliția de frontieră – Cruceni) torontálkeresztesi csapata is, akik a népi szőttesekkel díszített standjukon cserépedényben készült kicsontozott sonkát készítettek zöldségfélékkel egybefőve. Sokaknak Ótelek elkerülhetetlen és így sűrűn betérnek a ,,restibe”, amelynek törzsvendégei ez alkalommal hagyományőrző csapatot is alakítottak és a sörözés mellett részt vettek a főzőversenyen is, még a cégérüket is söröskupakokból kirakott betűkből állították ki. Egyik legnépszerűbb csapat, a Muzslyai Hagyományőrzők Egyesülete bemutatta a helyben készített muzslyai kolbász titkait, amelyet tárcsalapon, sörben sütöttek meg. Míg a csapat egyes tagjai a kolbászkészítéssel vagy az étel főzésével foglalkoztak, a muzslyai háziasszonyok közben ügyesen hímeztek, varrogattak, így ápolva a hagyományokat, de jókedvükben sűrűn táncra is perdültek. A Végvári ,,SÁNDOROK”, Ungor Sándor és Kele Sándor bőven díszített standját is sokan megcsodálták, de ételük illata is felhívta sokak figyelmét.

A rendezvény megnyitóján Kozma István, az Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlt vendégeket, majd rövid kulturális műsor keretében a Csenei Általános Iskola diákjai román, szerb és cigány táncokat mutattak be. A Kása Melinda vezette játszóklubban a különböző kézműves foglalkozások bő választéka várta a gyerekeket, de a fő attrakció idén is a temesvári Losonczy István Hagyományőrző Egyesület fölállította jurtasátor volt, amely körül az egyesület tagjai ősmagyar harci bemutatót tartottak, de a vendégek is kipróbálhatták az íjazást, ostorozást és a többi hagyományos harcművészetet.

A hagyományos ízek főzőversenyén a négytagú nemzetközi zsűri sorba látogatta a résztvevő csapatokat, melyek bemutatták hagyományaikat, majd miután az ételek elkészültek, a zsűri értékelte őket ízük, illatuk, tálalásuk esztétikája szempontjából. Végül a legfinomabb ételnek a Torontáltordai Orgonavirág Hagyományőrző Egyesület főztjét választották, melynek egyik legfiatalabb segédszakácsa, a tizenkét éves Kiss Anette is hozzájárult a sikerhez, majd őket követte az Óteleki Vadászegyesület mesterszakácsai készítette sertéspörkölt, míg a harmadik helyezést a Magyarcsernyei Hagyományápolók Egyesülete érdemelte ki. A Gasztromajális késő estig tartott, a falu lakosait helyben készült bográcsos és kürtőskalács várta a népszerű rendezvényen.

Molnár Géza fényképes tudósítása

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu