Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 12.51
Szilvakészítmények sikeres napja a Tornyai Tájházban

Hagyományos népi eledeleket sütöttek, főztek, kóstoltak

Írta: Balta János
2019. szeptember 09., 17.49 Hétfõ / Arad

Amint arról egy rövid tudósításban, a pénteki lapszámunkban beszámoltunk, a Tornyai Tájházban csütörtökön Minden, ami szilva címmel, első ízben szervezett helyben készült, hagyományos népi gasztronómiai készítmények kóstolásával egybekötött gazdatalálkozót az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete. Ugyanakkor a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) az ülését is megtartották.

Nos, a programban szereplő gyümölcsízek, lekvárok főzését a gazdaasszonyok már a program előtti napon megejtették, lezárták a befőttes üvegeket, amelyeket címkéztek. A program reggelén Tóth Piroska és Sutyák András házigazdák begyújtottak a kemencébe, illetve a gazdaasszonyok elkészítették a hagyományos népi süteményekhez szükséges kovászt. 10 órakor a kifűtött kemencében elkezdődött a tejfölös, illetve sonkával és sajttal ízesített kenyérlángosnak, valamint a kőttes-hájasnak és a szilvás kiflinek a sütése. Mások a tojással buggyantott, kolbásszal ízesített, hagyományos krumplilevest főzték.

Az időközben megérkezett magyarországi és megyebeli vendégeket Tóth Piroska és Sutyák András házigazdák, valamint a szervezők, az AMMGE vezetői fogadták. A házigazdák elmondta köszöntőt követően a gabonaminőségi ellenőrként meghívott Farkas Viktória gratulált a házigazdáknak a tájház létrehozásáért, működtetéséért, illetve, amiért az országhatár innenső oldalán is őrzik a magyar népi hagyományokat. A folytatáshoz további kitartást, sok energiát kívánt.

A hivatalos megnyitó után Tóth Piroska örömének adott hangot, amiért a tájházba a gazdák mellett a gazdaasszonyok is eljöttek, akik valóban megmutatták, mit tudnak a hagyományos népi eledelek elkésztése terén. Köztük Pozsár Ibolya, Péró Gabriella, Nagy Csilla, Nagy Anikó, Farkas Viktória, Köles Rozália. Nagy örömükre, a gazdaasszony-munkába beszállt Kranowsky-Nagy Andrea is a kislányával együtt. Nagy élmény volt számukra, amiért tevékenyen részt vehettek e ritkaságszámba menő teendőkben, mint a lángos sütés és a rézüstben főtt szilvalekvár-főzés. Annak az a titka, hogy addig kell főzni, amíg kavaráskor látszik az üstnek a feneke. A lekvárokat már reggel üvegekbe tették, címkével látták el őket. Amint hozzáfűzte, a Tájházat azért alapították, hogy ide ne csupán nézelődni jöjjenek az emberek, hanem tevékenyen részt is vegyenek a ház körüli teendőkben. A pécskai gazdák igen érdekes és ízletes, napraforgó maggal vastagon meghintett sós rudacskákat hoztak.

Természetesen, a hagyományos népi eledelek fogyasztását valamivel meg kell ágyazni, amire legjobb a valódi, kisüsti szilvapálinka, amiben Sutyák András a szakértő. Amint elmondta, az idei első főzetet kóstolásra kínálják nemcsak a résztvevőknek, hanem a támogató, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselőinek is. A tornyai, eredeti, 50 fokos szilvapálinkát a Szarvasi Szilvanapokon is bemutatják.

Ezzel párhuzamosan, dr. Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója, ifj. Zágoni Szabó András AMMGE-elnök, Nagy Zsolt falugazdász és Benkő Zsolt, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének az irodavezetője, megtartották a KEF ülését is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta program a helyben elkészült gasztronómiai ínyencségek közös kóstolásával, elfogyasztásával, illetve közvetlen, baráti beszélgetéssel zárult. A megkóstolt hagyományos népi készítményeket dr. Szabó Balázs igazgató is igen pozitívan értékelte. A sikeres program támogatásáért köszönet jár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. A dr. Szabó Balázzsal, a NAK külkapcsolati igazgatójával készült interjúra, illetve az ifj, Zágoni Szabó András AMMGE-elnökkel készült évértékelőre, egy későbbi lapszámunkban visszatérünk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu