Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.27

Harmincból tíz – Szili Katalin könyvének temesvári bemutatója

Írta: Pataki Zoltán
2021. szeptember 27., 17.37 Hétfõ / Temes

A VI. Temesvári Magyar Napok keretében, a szerző jelenlétében mutatták be Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Harmincból tíz című, a magyar nemzetpolitika elmúlt tíz esztendejének eredményeit bemutató kötetét. A könyvbemutatón részt vett Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos, a könyv egyik társszerzője. A Harmincból tíz című kötetet bemutatta és az annak kapcsán kialakult beszélgetést moderálta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a magyar Országgyűlés volt elnöke a könyvbemutón elmondta: az elmúlt tíz év nemzetpolitikája az új magyar Alkotmánynak a D cikkelyében megfogalmazott kijelentésen alapul, amely szerint „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért.” Szili Katalin szerint három dologban van konszenzus a magyarországi politikai erők között (talán egy párt, vagy inkább egy személy kivételével): a magyar állampolgárság és a választójog biztosítása a külhoni magyarok számára, valamint az autonómia-törekvések támogatása. Ugyanakkor a határon túli magyar közösségek mindegyikében konszenzus van az autonómiaigény kérdésében – mondta az autonómiakoncepciók összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott. A Harmincból tíz című könyv a 2010-et követő 10 év nemzetpolitikájának két, egymással összefüggő szeletét mutatja be: a határon túli közösségek autonómiatörekvéseit és a magyar szomszédságpolitikát, amely az egymásért viselt felelősségvállaláson alapszik és a célja azt elérni, hogy a Magyarország határain kívül élő valamennyi őshonos nemzeti közösség biztonságban élhessen szülőföldjén.

A brassói születésű Kalmár Ferenc, szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos és két munkatársa a magyar nemzetpolitika külügyi dimenziójáról szóló fejezet szerzői a kötetben. Kalmár Ferenc a román–magyar kisebbségi vegyes bizottságnak is a tagja, és azt szeretné elérni, hogy a Magyarországgal szomszédos országok tekintsék államalkotó tényezőknek a nemzeti kisebbségeket, valamint azt is, hogy ne tegyenek egyenlőség jelet az állampolgárság és a nemzethez tartozás közé. Kalmár Ferenc szerint a magyarság sehol nem kér olyan megoldásokat az identitás megőrzésére, amelyek máshol Európában ne működnének.  A román–magyar vegyes bizottság egyébként legutóbb 2011-ben ülésezett, amikor 18 kérdésről nem tudtak megegyezni a felek, és ezek átkerülnek a következő, októberben kezdődő ülésszak napirendjére. A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy a könyv az európai kisebbségvédelemmel is foglalkozik, aminek az a furcsasága, hogy az Európai Parlament határozatot fogadott el például az afrikai származású emberek alapvető jogairól Európában, miközben az őshonos kisebbségek jogaival nem kíván foglalkozni, ezt a kérdéskört következetesen a tagállamok hatáskörébe utalja.

Az izgalmas könyvbemutató valamennyi résztvevője ajándékba megkapta a Harmincból tíz című kötetet, amelyeket a szerzők dedikáltak az érdeklődők számára. Ráadásként Molnár Zsolt Trianon-kislexikon diákoknak című kötetének példányait is szétosztották a jelenlevők között, amely a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján jelent meg, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu