Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 13.35
Pécskai Magyar Napok, hetedszer

Háromnapos színes program, jó szervezés

Írta: Balta János
2019. június 23., 19.35 Vasárnap / Arad

 

Június 21–23. között, péntektől vasárnapig szervezték meg a VII. Pécskai Magyar Napok rendezvénysorozatát, ami pénteken 17 órától a 2-es számú Általános Iskola dísztermében a helybeli amatőr képzőművészek tárlatának a megnyitójával, a kiállítókkal történt kerekasztal-beszélgetéssel indult. A szép számú közönséget Tóth Brigitta, az RMDSZ Nőszövetségének helybeli elnöke köszöntötte, majd felkérte Irházi Jánost az amatőr képzőművészekkel folytatott beszélgetésnek a moderálására. Ugyanakkor köszöntötte Moldován János nyugalmazott biológiatanárt, aki az unokájával, Bódi Moldován Krisztián biológussal közösen írta meg legújabb tudományos kötetét Pécska és környéke, állatvilág címmel. A továbbiakban a közönséggel szemben székeken helyet foglaló Laukó Katalinnal, Huţ Krisztiánnal, Süli Juliannával, Tóth Orsolyával, Angusné Varga Margarétával, Demeter Tímeával és Szabó Rozáliával Irházi János újságíró beszélgetett, aki az amatőr festőművészeket az alkotáshoz szükséges ihlet, a munkamódszerek, az alkalmazott technikák, sőt az alkotásaiknak az eladhatósága tekintetében is egyenként kifaggatta.

A közvetlen, lényegre törő kérdésekre az alkotók hasonló közvetlenséggel válaszoltak, elbeszéléseik nyomán betekintést nyújtottak a művészeti alkotás világába, kerékkötőibe, rejtelmeibe. Amint elmondásukból kiderült, manapság nem könnyű a festmények értékesítése, ezért a legtöbben a maguk gyönyörűségére, a családtagok vagy barátok megajándékozása céljából alkotnak. Egybehangzó véleményük szerint Pécskán nagy szükség lenne egy állandó kiállítási teremre, ahol a munkáikkal a művészet kedvelői megismerkedhetnének. Elbeszéléseik során a közönséggel megosztották a portrék, a csendéletek, illetve a tájképek alkotása közben vagy azzal kapcsolatban szerzett érdekes történeteiket, tapasztalataikat.

 

Könyvbemutató

A továbbiakban Mondován János és Bódi Moldován Krisztián Pécska környéke, állatvilágcímű kötetet mutatták be, annak a harmadik oldalán egy Mihai Eminescu idézet után olvasható: „Emlékeztessen e kiadvány néhai Libus András ügybuzgalmára és munkásságára.”

Tekintve, hogy a könyv bemutatására felkért Jámbor Gyula újságíró személyes okok miatt nem tudott eljönni, az általa írt levelet Bölöni György megyei tanácsos, az RMDSZ pécskai elnöke olvasta fel. Abban a szerző igen elismerően ír Moldován János biológiatanár több évtizedes, a pécskai flóra és fauna tudományos kutatásában, annak kötetekben megjelent eredményeit méltatta.

Mondanivalójának a bevezetőjében Moldován János köszönetet mondott id. Bartok Andrásnak és családjának, továbbá a többi támogatónak, Korda Lászlónak, id. Lénárt Istvánnak, Mester Józsefnek, Nagy Istvánnak, Turi Istvánnak és id. Zágoni Szabó Andrásnak, amiért a támogatásuk nyomán színes fotókkal illusztrálva megjelenhetett a tudományos igénnyel elkészült kötet. Mert így is lehet magyarkodni, nem csak azzal, hogy féltéglával verjük a mellünket. A 87. évét taposó szerző a továbbiakban hallgatóságával megosztotta a helybeli magyar nyelvű iskolához, a pécskai természet kutatásához fűződő emlékeit. Ugyanakkor köszönetet mondott az amatőr festőknek is, amiért a szép alkotásaikat elhozták, megmutatni a helybeli magyarságnak, hogy Pécskán is lehet szépet, értékeset, maradandót alkotni, jó példával szolgálni a városban és a környékén élő magyarok számára. Miután a Pécska környéki növény- és állatvilág régi értékeiről, a környezetszennyezés nyomán napjainkban veszélybe került egyedeiről beszélt, a könyvbemutató a két szerző közös dedikálásával, kellemes, baráti beszélgetéssel zárult.

 

Színes program az I. Mihály király téren

 

Az iskolában zajlott festménykiállítás értékelővel, könyvbemutatóval párhuzamosan az I. Mihály király téren a karosi (Magyarország) Turul  Hagyományőrző Íjász Egyesület „Hungaricum” címet viselő kiállításának a megnyitójára is sor került, a felállított jurtába cipő nélkül beengedett érdeklődők a honfoglaló magyarok lakhatási feltételeivel, háztartási felszereléseivel, öltözékével, fegyvereivel ismerkedhettek.

20 órától került sor a szabadtéri színpadon a Pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes Nagyboglárka és Búzavirág csoportjainak a szabadtéri színpadon megtartott főpróbájára, amit a Ménkű Banda zenekar kísért. 22 órakor kezdődött a Rézhúros Banda lemezbemutató koncertje és a táncház.

Szombaton 17 órakor a szabadtéri színpadról Engi Márta, a Búzavirág Egyesület elnöke köszöntötte a gyülekező közönséget, majd a színpadra kérte ft. Kocsik Zoltánt, a Temesvári Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium spirituálisát; ft. Czeglédi Ferenc tiszteletbeli esperes-plébánost, nt. Tóbiás Emőke Piroska református lelkipásztort, Miodrag Stanoiov pécskai alpolgármestert, Bölöni György megyei tanácsost és Bartok András pécskai tanácsost. A Pécskai Magyar Napok programjára és résztvevőire ft. Czeglédi Ferenc és ft. Kocsik Zoltán, utánuk nt. Tóbiás Piroska Emőke mondtak áldást, majd Miodrag Stanoiov alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, tolmácsolta Antal Péter polgármester üdvözletét.

Ezt követően 17.10 órakor a nagyváradi MM Pódium Színház Zenés Meseváros című gyermekeknek készült interaktív szórakoztató műsora következett, amibe sok helybeli gyermeket is bevontak.

Utána a Pécskai 2-es számú Általános Iskola diákjainak a táncműsora, közben Balta Tajcs Hanna diáklány elszavalta Pósa Lajos Magyar vagyok című költeményét, majd a IV. osztály keringője, utánuk a Bojtocska néptánccsoportnak a tánca következett vastaps közepette. 18.40 órától az MM Pódium Színház A Liget dalai – sanzonok a budapesti Városliget dalaiból címmel Verestói Mária és Meleg Attila operettkettősei szórakoztatták a közönséget.

Utánuk a Pécskai Búzavirág Néptánc-együttes Kisboglárka, Nagyboglárka és Búzavirág csoportjainak a fergeteges műsora szórakoztatta a tömeggé fejlődött közönséget.

20 órakor indult a tűzgyújtási ceremónia, majd a meggyújtott tűz körül moldvai és felcsíki dallamokra adtak elő táncokat. Valamikor 22 óra tájban került sor a legnagyobb érdeklődést kiváltott eseményre, a megfelelő rituáléval előkészített tűzugrásra. Azt közel 100 népviseletbe öltözött fiatalnak a körtánca vezette fel, majd előbb a táncosok, utánuk a közönség tagjai is párosan átugrották a biztonsági feltételekhez igazított, parázzsá zsugorított tüzet.

22 óra után kezdődött a Palmetta zenekar fergeteges koncertje, amit a színpad előtt végig énekelt, táncolt a közönség. Szombaton egész nap működtek a különféle pécskai vállalkozóknak a büféi, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület népes csapattal sütötte a töltött palacsintát és fánkot, amivel megvendégelték a támogatóikat.

 

Levezető vasárnap

 

Vasárnap 16 órakor indult a népi gyermekjátékok és kézműves foglalkozásoknak a játszóháza; 18 órától a Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület újabb bemutatókat tartott. 19 órától a simonyifalvi és vadászi gyermekekből álló Loga-ritmus zenekar nagy sikerű koncertje zajlott le; 21 órától az Ismerős Arcok együttes 20 éves jubileumi koncertje zárta a VII. Pécskai Magyar Napok nagy sikerű programsorozatát.

Mindez nem jöhetett volna létre a támogatók, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT; az Arad Megyei Kulturális Központ; Pécska Város Tanácsa és Polgármesteri Hivatala; a Magyar Kormány Emberi Erőforrás-támogatás Kezelő Központja és a Pécskai 2-es számú Általános Iskola támogatása nélkül.

A háromnapos program részleteire még visszatérünk, a sikeréért köszönet jár a támogatóknak, a szervezőknek egyaránt.


 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu