Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.33
A XVII. Simonyifalvi Napok sikere

Háromnapos vidámság, szórakozás

Írta: Balta János
2018. augusztus 06., 17.49 Hétfõ / Arad

Augusztus 3–5. között, péntektől vasárnapig XVII. alkalommal szervezték meg a Simonyifalvi Napok programsorozatot, ami pénteken 20 órától a kultúrotthonban nyugdíjas-találkozóval indult. Az egybegyűlt 150 nyugdíjast Haász Tibor polgármester, Teodor Parasca alpolgármester és ft. Hegedűs János plébános köszöntötték. A továbbiakban a falu szülötte, Brittich Erzsébet képzőművész-költő Simonyifalvával kapcsolatos költeményeket és prózai művekből olvasott fel. Utána közösen elfogyasztották az ízletes vacsorát, közben a Meteor zenekar fülbemászó nótáira együtt énekeltek, majd táncra is kerekedtek, kiváló hangulatban késő éjszakáig mulattak. Ezzel párhuzamosan 22 órától szabadtéri diszkót szerveztek az iskolaudvaron, ahol DJ Kovács szolgáltatta a talpalávalót kora hajnalig.

 

 

Megemlékezés, délután néptáncgála

 

A helybeli római katolikus templomban 10 órától megemlékező szentmisét tartottak a Szovjetunióba deportáltak tiszteletére. Utána a Simonyiak Házának az udvarán Haász Tibor polgármester, Teodor Parasca alpolgármesterrel megkoszorúzták az elhurcoltak emlékművét, majd a Simonyiak Házának a falán megkoszorúzták az emléktáblákat. Az elhurcoltak leszármazottjai nevében Brittich Erzsébet és Péter Dalma iskolaigazgató koszorúzott.

Ugyanaznap 16.30 órakor az iskolaudvaron felállított szabadtéri színpadról Szívós László műsorvezető köszöntötte a gyülekező közönséget, majd a tőle megszokott fanyar, csipkelődő, humoros megjegyzésekkel, tréfákkal fűszerezve, ezúttal kissé visszafogottabban lezser szerelésben bekonferálta az első fellépő néptánccsoportot, a zimándújfalui Kankalint. Annak 3 párja kalotaszegi táncot adott elő nagy taps közepette. Utánuk a nagyzeridi Ibolya haladó csoportjának 8 párja délalföldi oláhost adott elő nagy sikerrel. Ezt követően a kisperegi Napraforgó tánccsoport 7 párja mutatta be a kalocsai táncát, amiben a fiúk a lányokat levegőben úszva forgatták meg. A továbbiakban a házigazda Leveles tánccsoport, az alkalomhoz illő kalotaszegi hímzett ruhában adta elő a jelzett tájegység táncát, tapsvihar közepette. Utánuk a Levelecske, fiatalok helybeli csoportja mutatta be a mezőföldi táncát, amit vastapssal jutalmazott a közönség.

A továbbiakban a pécskai Búzavirág tánccsoportból 4 fiú és 2 leány nagy tetszést keltve mutatta be a szászcsávási cigánytáncát. Ezt követően a műsorvezető az ágyai Tőzike tánccsoportot kérte a színpadra, ahol a lányok az új ruhájukban mutatták be a kalocsai táncukat, vastaps közepette. Utánuk a házigazda Leveles néptánccsoport 5 párjának a szatmári táncát jutalmazta a közönség nagy tapssal.

A továbbiakban a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport 6 párja a tőlük megszokott pontossággal adták elő a mezőségi, majd marosszéki lendületes táncukat. A néptáncgála végét, egyben csattanóját képezte a házigazda Leveles tánccsoport által előadott magyarpalatkai tánc, amit hosszan tartó tapssal, újrázással hálált meg a közönség.

A néptáncgála végén Szívós László a színpadra kérte Haász Tibor polgármestert és vendégeit, Faragó Péter RMDSZ-megyei elnököt, parlamenti képviselőt, Teodor Parasca alpolgármestert és az RMDSZ-es községi tanácsosokat. Haász Tibor polgármester köszöntötte a dolgos simonyifalviakat, akik felvállalták, hogy házgazdái lesznek e nagyszabású rendezvénynek, ugyanakkor köszönetet mondott a községi tanácsosoknak, amiért a támogatásukkal meg lehetett szervezni a programot. Köszönetet mondott Arad Megye Tanácsának és a Kulturális Központnak a támogatásért; megköszönte a táncosoknak, amiért a rekkenő hőségben is bemutatták a programjukat, sok örömet szerezve a nézőseregnek. A továbbiakban köszöntötte Faragó Péter RMDSZ-megyei elnököt, parlamenti képviselőt, aki a megyében mindenhova elmegy, ahol magyar közművelődési esemény zajlik, köszöntötte Teodor Parasca alpolgármestert, megköszönte Péter Dalma iskolaigazgatónak az idei program megszervezésében, lebonyolításában kifejtett munkáját. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a vendégek ellátásában gyakorolt munkájukkal segítették a rendezvény lebonyolítását.

Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik hosszú ideje dolgoznak a Simonyifalvi Falunapok előkészítésén, de megköszönte a néptáncosoknak és felkészítőiknek is a munkájukat, további sok sikert, jó szórakozást kívánva mindannyiuknak.

A néptáncgála után a Thomassy Party Band együttes koncertje következett, 24 órától tűzijáték, majd szabadtéri diszkón mulattak DJ Kovács zenéjére hajnaltájig.

 

 

A gyermekeké volt a színpad

 

A vasárnap 11.30 órára a kultúrotthonba tervezett gyermektábor-záró koncert és festmény-, illetve rajzkiállításból csak az utóbbi valósult meg, az apatelki táborban készült munkák ki vannak állítva, de a koncert haláleset miatt elmaradt. Ugyanaznap 17 órától A színpad a gyermekekécímmel az óvodások és az iskolások mutatták be műsorukat, majd a simonyifalvi gyökerű, de Erdőhegyen élő Tősér Bianka énekelt a többségükben szülőkből és nagyszülőkből álló közönségnek. A szabadtéri színpadon 19 órától a Loga-Ritmus gyermekzenekar tartotta meg nagy sikerű előadását. 20 órától a nagyváradi MM Pódiumszínház előadása következett a Liget dalai címmel. 22 órától Janicsák Veca élő koncertjén, ezt követően szabadtéri diszkón mulatott a közönség kora hajnalig.

Amint a színpadról is elhangzott, a XVII. Simnonyifalvi Napok sikeréért köszönet jár a támogatóknak, a szervezőknek, a vendégek ellátásában közreműködő minden embernek, aki a munkájával vagy bármivel hozzájárult az idei falunapok sikeréhez.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu