Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.28
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Déván szervezték a kispályás futball-bajnokságot

Hatvan lelkész a TEPSI-ben

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. október 05., 16.39 Kedd / Hunyad

Kellett némi humorérzékkel bírnia, annak a néhány fiatal segédlelkésznek, akik 12 esztendővel ezelőtt kiötlötték, hogy TEPSI, azaz Testileg eltunyult papok sport imitációja néven labdarugókupát szerveznek lelkipásztor kollégáknak. És hát azok sem szűkölködhettek a jó kedélyben, akik már az első adandó alkalommal be is neveztek a kupára. Tíz éven keresztül rúgták a labdát, minden esztendőben Nyárádszeredában. Tavaly aztán a koronavírus a Tepsibe is befészkelte magát, pontosabban bénító szándékát, s a sportimitáció elmaradt. Kiderült azonban, hogy mégsem olyan tunyák a Tepsi-papok, idén újra megszervezték a bajnokságot. Igaz, nem a megszokott helyen, nem a megszokott csapat, de a megszokottnál is nagyobb örömmel.

 

– Már eredetileg is csapat-vállalkozás volt ez a kupa. Kolozsvári segédlelkész korunkban ötlöttük ki Nagy Gábor, Fazakas Csaba és Székely Szabolcs kollégámmal. A szervező csapat azóta változott. Idén Fazakas Csaba, Csenteri Levente és jómagam szálltam be szervezőnek, és komoly segítséget kaptunk a dévai gyülekezettől, az asszonytestvérektől, főgondnoktól. Első alkalommal mozdítottuk ki a Tepsi-kupát Nyárádszeredából. Dévára hívtuk meg a lelkészeket, és el is jöttek nagy örömmel, szép számban, 12 erdélyi, Királyhágó-melléki és magyarországi egyházkerületből összesen több mint 60 lelkészkolléga. Volt, aki hajnali órában indult, vagy már egy nappal korábban érkezett, hogy a szokásos reggeli áhítaton is részt vehessen. Idén Ambrus András csekelaki lelkész hirdette az igét, mindannyiunk megerősítésére. Az áhítatot követően ismertettük a kispályás mérkőzések szabályzatát, amely nem sokban tér el egy szokványos focikupa rendjétől.  Egy fontos kitétel azonban, hogy a Tepsin a csúnya beszédért azonnali piros lap jár. De ilyet 12 év alatt még soha nem kellett adni – mesél a Tepsiről Rátoni Csaba, dévai lelkipásztor, aki ezúttal szervező-házigazda szerepet vállalt. Meghívására a magyarországi Nyírségből, a szatmári, budapesti, kolozsvári, Maros- és mezőségi, küküllői, udvarhelyszéki, sepsiszentgyörgyi, kézdi-orbai, hunyadi, nagyenyedi egyházmegyék lelkészei jöttek el. A játékosok nyolc csapatba szerveződtek, csapatonként 5+1 játékossal. Két csoportra oszlottak, és minden csoportból a két legjobb ment tovább. Lejátszották az elődöntőket, majd a kis- és nagydöntőt. Minden csapatnak legalább négy mérkőzést kellett végigjátszania. A vándorkupaként díszelgő hatalmas serleget végül büntetőrúgásokkal nyerte el a nyírségi és szatmári egyházközségek közös csapata. Második helyezett lett a nagyenyedi egyházközség, harmadik pedig a Bihar, Szatmár, Szilágysomlyó lelkészeit egyesítő csapat. Hunyad megye is képviseltette magát a kupán. A HuKoKa nevet viselő csapatban Rátoni Csaba dévai, Sipos Szabolcs szászvárosi, Károly Károly és Bántó Tamás Szilveszter kalotaszegi, illetve Kali Szabolcs Barna budapesti lelkész játszott. Utóbbi amúgy Müller Lóránd sepsiszentgyörgyi lelkipásztorral együtt az idei Tepsi-kupa felfedezettje, azaz olyan lelkészek, akik korábban távol maradtak az efféle sportimitációktól. Idén azonban beneveztek a kupára. A bajnokságnak amúgy gólkirálya is volt, Csenteri Levente és Fehér Attila lelkészek személyében, az ifjú Csalai Adorjánt pedig a legjobb játékosnak választották.

A Tepsi-kupa, valamennyi résztvevője szerint, messze többet jelent egy futballbajnokságnál. A lelkészek jó lehetőséget látnak benne a találkozásra, kötetlen beszélgetésre, idén pedig külön örömet jelentett már maga a találkozás is. Többen is ígérték, Dévára is visszatérnek. A jövő évi Tepsi-kupára pedig biztosan. A székelyföldiek már meg is előlegezték a helyszínt, jövőre Székelyudvarhelyen gurul a labda. Reszkethet a tunyaság!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu