Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 01.30
Ballagás a Téglás iskolában

Hazavár a szülőföld

Írta: Chirmiciu András
2019. május 30., 17.33 Csütörtök / Hunyad

A nap is kisütött a Dévai Téglás Gábor elméleti líceum diákjai ballagására, jegyezte meg Balogh-Botár Csaba aligazgató az ünnepségen. Ez a tizennegyedik évfolyam, amely elballagott az iskolából, az ünnepség mégis egyedi és felemelő volt.

Olyan évfolyam ballagott el, amelynek emlékei sincsenek, milyen volt az élet a Téglás nélkül, jegyezte meg Kocsis Attila igazgató, hiszen az iskola 2005-ös megalakulása előtt még kis gyerekek voltak. Mára viszont erős egyéniségű ifjú felnőttekké váltak. A nagy változás a szülők és pedagógusok szeme alatt, az ő felügyeletük alatt zajlott. Sok apró lépésben, 12, 8 vagy 4 év alatt, mely idő alatt életre szóló barátságok szövődtek, számos élménnyel gazdagodtak, és sok-sok tapasztalatot szereztek. Mindezek apró kis fegyverek az élet harcához, olyan támpontok, melyekre építeni lehet, jegyezte meg ünnepi felszólalásában az igazgató, majd köszönetét nyilvánította a szülőknek, mert rájuk bízták gyerekeik nevelését, tanítását, a tanároknak a sokévi munkáért, a magyar történelmi egyházaknak és mindenki másnak a támogatásért. Arra biztatta a végzősöket, hogy reménnyel telten lépjenek ki az iskola küszöbén, merjenek álmodni, és bizakodva dolgozzanak azok megvalósulásáért.

Ez a nap nem egy vég, hanem új kezdet – jóllehet hosszú politikai pályafutása során számtalanszor szólalt fel nyilvánosság előtt, Winkler Gyula frissen újraválasztott EP-képviselő élete legnehezebb beszédét tartotta meg ballagó fiatalember édesapjaként. Öt tanácsot adott a diákoknak, melyek révén szebbé és jobbá tehetik az életüket. Az örömöket és a bánatot meg kell osztani, mindenekelőtt a családdal. Tartozzanak egy közösséghez (családi, baráti, nemzeti, bármilyen), hiszen egyedül nehéz bármit is elérni. Válasszanak ésszel és szívvel, mert nehéz olyat tenni, amit az ember nem szeret. Ne csüggedjenek el esetleges kudarcoktól vagy bukásoktól, ezek az élet része, senki sem lehet mindig és mindenben sikeres. Végül, pedig tudatosítsák, hogy akarattal és kitartással bármit el lehet érni, nincs olyan, ami ne sikerülhet.

Palkó Cecília, a Szent Ferenc alapítvány igazgatója arra szólította fel a ballagókat, hogy a dicsőséget itt a szülőföldön szerezzék meg, bármennyire is göröngyös az út. Itt a dél-erdélyi szórványban is lehet érvényesülni, kitartva a magyar és keresztény kettőség sínpályáján.

Hasonlóan vélekedett Balogh-Botár Csaba aligazgató is, amikor azt üzente a végzősöknek, hogy becsüljék meg a szülőföldet, mint a családot, mert a szülőföld hazavárja őket.

Péter Lajos a szülők nevében gratulált a diákoknak és köszönetet nyilvánított a pedagógusoknak a 12 évi munkáért, Varga Mária, pedig a tizenegyedikesek nevében köszöntötte a végzősöket.

A ballagók részéről Péter Erik (matek–infó–természetudomány osztály), illetve Busan Laura (túrizmus osztály) őszinte, nyitott szívvel megélt diákéveket hasonlóan őszinte, egyszerű szavakkal zárták, köszönetet mondva mindazoknak, akik feltétel nélkül tudták szeretni, óvni és irányítani őket, elsősorban a szülőknek, tanároknak és Sípos Zsolt, illetve Kovács Erzsébet osztályfőnököknek. Kollégáiknak, pedig azt a sok kellemes pillanatot és rengeteg élményt köszönték meg, amit az évek során átéltek.

Az ünnepi felszólalások után a ballagók képviselői jelképesen átadták egy évvel kisebb társaiknak az iskola kulcsát, majd sor került a díjazásokra. Az oklevelek, jutalomkönyvek kiosztása előtt az osztályfőnökök szintén meghatódva emlegették fel a sok szép közös emléket.

A turizmus osztályban Busan Laura kapott első díjat, Szemcsuk Rosalinda Andrea második díjat, Papp Noémi és Niţu Alexandru, pedig harmadik díjat.

A másik osztály két szakán külön díjaztak: a matematika–informatika szakon Nagy Kincső kapott első díjat, Gáspár-Barra Áron második díjat, Winkler Adalbert pedig harmadik díjat. Természettudományi szakon Péter Erik kapott első díjat, Balla Andrea másodikat, Kún-Gazda Sára pedig harmadikat. Az osztályban azonban mindenki kapott elismerést, hiszen mindenki nagyszerű tanulmányi eredményeket ért el.

Az osztályonkénti díjazás után az iskola vezetősége átnyújtotta Nagy Kincsőnek a 4 gimnáziumi évfolyam során legjobb eredményt elérőnek járó Hauer Erich-díjat. A dévai RMDSZ különdíját, pedig Péter Erik és Busan Laura kapták. Végül az osztályelsők feltűzték szalagjaikat az iskola névjegyével ellátott táblára.

Zárásként Koppándi Zoltán unitárius lelkész – szintén ballagó fiatalember édesapjaként – üzente a végzősöknek, hogy „őrizzék meg a rájuk bízott drága kincset”, vagyis mindent, amit az iskolaévek alatt kaptak: a hazaszeretetet, a magyarságtudatot, a barátságot és mindenekelőtt az emberséget. Főcze Bonaventúra római katolikus plébános kérte Isten áldását a végzősökre, hozzátartozóikra, tanáraikra, majd közös ima után felcsendült a hagyományos búcsúdal, amelyre a végzős fiatalok elindultak az élet útjára a dévai magyar iskolaközpontból.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu