Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 04.50
Arad–Gyula Kézfogások

„Helyi polgárok az európai közéletben – hálózat a polgári részvétel erősítéséért”

Írta: Jámbor Gyula
2015. december 11., 16.01 Péntek / Arad

Kétnapos találkozó kezdődött tegnap Aradon a hagyományos Gyula–Arad Kézfogások rendezvény keretében. A Continental Szálló földszinti konferenciatermében házigazdaként Bognár Levente aradi alpolgármester üdvözölte románul és magyarul a két város képviselőit.

A két alpolgármester köszöntője összefoglalta a rendezvény célját. Bognár azt emelte ki, hogy az összejövetelen távlatilag kell végiggondolni a közös terveket, „hogy együtt tudjunk gondolkodni, tervezni”. Kónya István gyulai alpolgármester arról szólt, hogy városának önkormányzata december 7-én elemezte és zárta le a 2007–2013-as európai pályázati időszakot, azzal a következtetéssel, hogy nem tudták kellő mértékben kihasználni a határon átnyúló programokat. „Most nem szabad elszalasztani a lehetőséget. 2016-ban megnyílnak a RO–HU-s (Románia–Magyarország) pályázatok, s ha nem készülünk fel alaposan, elviszik előlünk a pénzeket” – figyelmeztetett. – Remélem, tette hozzá, olyan projekteket tudunk letenni, amelyek révén jó eredményeket tudunk majd felmutatni.

Gyula várost egyébként népes küldöttség képviseli Aradon a Helyi polgárok az európai közéletben témájú konferencián, amely mindenekelőtt a civilszervezetek szerepét és feladatait kívánta taglalni, kapcsolataikat, együttműködésüket elmélyíteni. A délelőtti előadások sorát Ament Balázs, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg, aki a gyulai ifjúságügyről számolt be, érdekes és akár követhető példákat vonultatva fel arról, hogyan kívánják Arad testvérvárosában az ifjúságot cselekvő részvételre bevonni. Az aradi ifjúsági életet Marcu Liana, a Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság főtanácsosa mutatta be, főleg a sporttevékenységet emelve ki, de arról is szólt, hogyan segítik a civilszervezeteket az ifjúsági kérdések kezelésében. A gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesületet annak elnöke, Lovász Tamás mutatta be érdekes részletekkel, adatokkal, többek között kitért a Történelmi Íjász Világbajnokság megrendezésére Gyulán 2016-ban.

Szilágyi Tamás adjunktus Érdekérvényesítés és a civil társadalom. Közösségfejlesztés és közösségszervezés című rendkívül színvonalas előadása mintegy elméleti tudományos megalapozása volt a találkozó témájának. Most csak annyit: egy rendszeresen elvégzett nemzetközi felmérés eredménye azt mutatja, hogy se Magyarország, se Románia nem áll jól a civil érdekek érvényesítése tekintetében, kevés a hatékony civil szerveződés, mindkét országban igen magas a passzív, ún. „szenvedő” (azaz nem aktív, nem szervező, beletörődő) lakosok aránya, szöges ellentétben a fejlett országokkal.

Ina Pricop, az Aradi Ion Andreescu Művelődési Egyesület elnöke több mint 60 éve megalakult, ma jó félszáz tagot számláló társaságának tevékenyégét ismertette. Közben, a kávészünet előtt dr. Varga Erzsébet moderátor bemutatta a találkozón megjelent gyulai civilszervezeteket, egyesületeket és intézményeket (Gyula és Arad Kapcsolataiért Egyesület, Mogyoróssy János Városi Könyvtár, Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft., Gyulai Várszínház, Mi egy Másért Közhasznú Egyesület, Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége, Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete, Dr. Regele Károly Szenior Úszóklub, Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Gyulasport Nonprofit Kft., Dürer Nyomda, Erkel Ferenc Gimnázium, Boróka Magyar–Székely Kulturális Közhasznú Egyesület, Gyulai Művészklub, Egészségügyi Alapellátási Intézmény), arra kérte a jelenlévő gyulai és aradi résztvevőket, hogy a szünetben keressék egymást és kezdjék meg a beszélgetést a kapcsolatok felvétele vagy ápolása, a közös elképzelések kidolgozása érdekében.

Ebéd után folytatódott a Civil fórum, majd összegezték a két város 2016-ra vonatkozó közös terveit (amelyekre visszatérünk). Délután a résztvevők megtekintették az aradi színházat és a Delta Galériát, sétáltak az adventi vásáron, majd a Városháza dísztermében karácsonyi hangulatú ünnepi programon vettek részt (fellépett a Gyulai Royal Dixieland Band, a Csiky Gergely Gimnázium és az Aradi Zenelíceum), majd a nap, ugyancsak a díszteremben, fogadással ért véget.

Ma a gyulai vendégek meglátogatják az Ereklye Múzeumot, a ménesi borvidéket, ahol Balla Géza Pincészetében ebéddel és borkóstolóval fejeződik be a találkozó.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu