Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 13.03

Helyi szinten döntenek az iskolakezdésről

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. augusztus 06., 18.07 Csütörtök

Klaus Iohannis a miniszterekkel folytatott egyeztetés után a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón számolt be a tanévkezdést érintő határozatokról szerdán. Az államfő bejelentette, hogy szeptember 14-én kezdetét veszi a következő tanév, és a diákok többségének fizikailag ott kell lenniük majd az iskolákban.

A kormányzati illetékesek három változatot dolgoztak ki az iskolakezdésre: az adott településen lévő új fertőzöttek száma alapján zöld, sárga vagy vörös forgatókönyv lép majd érvénybe. A megyei vészhelyzeti bizottságoknak figyelembe kell venniük az ezer lakosra számított új fertőzések számának átlagát a legutóbbi 14 napban, és ennek függvényében helyi szinten döntik el, hogyan kezdik meg az oktatást.

Amennyiben a szeptember 14. előtti 14 napban az ezer lakosra számított új fertőzések száma 1-nél kisebb, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy minden tanuló be fog járni a tanintézménybe; ha ez a szám 1 és 3 közötti, a sárga forgatókönyv lép érvénybe, azaz hibrid oktatás fog zajlani a következőképpen: az óvodások és elemi osztályosok bemennek a tanintézményekbe, szintúgy a VIII.-os és a XII.-es végzős diákok, a többi tanuló egy része pedig bejár, egy része online tanul, az iskola adottságainak függvényében, hogy legyen helyük azoknak, akiknek mindennap be kell járni; ha viszont 3-nál nagyobb ez a szám, a vörös forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy teljesen bezár az iskola, és az oktatás kizárólag online zajlik – ismertette az államfő, és hangsúlyozta: minden esetben helyi szinten, a helyi adatok figyelembevételével hozzák meg a döntést a tanításról.

A sajtótájékoztatón még elhangzott – mintegy nyugtatólag –, hogy ha a jelenlegi adatokat vesszük figyelembe, az ország nagy része a zöld csoportba tartozik, tehát a gyerekek többsége szeptember 14-től be fog járni az iskolába. A sárga csoportba jelenleg pár száz települést lehet sorolni, a vörösbe pedig mindössze ötvenet.

Iohannis hozzátette, hogy a megyei vészhelyzeti bizottságok folyamatosan figyelni fogják a települések járványadatait, és amint változik a helyzet, az oktatás módján is változtatnak.

Az államfői sajtótájékoztató után Monica Anisie oktatási miniszter elmondta, hogy az új tanévben is az órák a megszokott 45-50 percesek lesznek, és megnyugtatta a szülőket, hogy a sporttevékenységek, testnevelésórák mindenképpen a szabadban zajlanak. Ezen kívül néhány tanórát – például a zene- vagy rajzórát – is meg lehet tartani szabad levegőn, ha az időjárás megengedi, ez azonban minden esetben az iskola döntése lesz.

Szóba jött a kötelező maszkviselés is, amire a miniszter asszony azt válaszolta: az óvodások és az elemisták esetében az egészségügyi minisztérium hozza meg az erre vonatkozó döntést.

A járványhelyzetre való tekintettel, forgatókönyvtől függetlenül, az óvintézkedések szigorú betartása a tanintézményekben is kötelező lesz.

Hogy a nagy létszámú osztályokban hogyan fogják tudni betartani a fizikai távolságot, a tárcavezető azt mondta, utasították a megyei tanfelügyelőségeket, hogy augusztus 12-ig vizsgálják meg a tanintézetek helyzetét, azonosítsák az esetleges problémákat, és szeptember 14-ig közösen találjanak ezekre megoldást.

A tanévkezdéssel kapcsolatos további információkat a következő napokra ígérte az államfő.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu