Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 08.49
Elstartolt a Bartók Kerékpártúra mezőnye

„Hidakat építünk Temesvár és Szeged testvérvárosok között”

Írta: Pataki Zoltán
2022. június 19., 18.28 Vasárnap / Temes

Mintegy száz profi és amatőr kerékpáros gyűlt össze szombaton a temesvári Dóm téren, az első alkalommal megszervezett kétnapos Bartók Kerékpártúra résztvevői. A bátor túrázók a Temesvár és Szeged testvérvárosok közötti mintegy 130 kilométeres távot készültek „letekerni”, rajthoz állt Tamás Péter tiszteletbeli konzul is, a résztvevőket Alin Nica megyei tanácselnök és Dominic Fritz polgármester is köszöntötte.

A rajt előtt Tamás Péter tb. magyar konzul, a szervező Várbástya Egyesület elnöke köszöntötte a biciklitúra résztvevőit: „Olyan érzés kerített hatalmába, mint 1989 decemberében, csak most békés formában. Azért indulunk útra, hogy hidakat építsünk Temesvár és Szeged testvérvárosok között, hogy a sport és a kultúra eszközeivel hozzuk közelebb egymáshoz a határ két oldalán élő embereket. Köszönjük a Temes Megyei Tanácsnak, a Velocitas Klubnak, a Polgármesteri Hivatalnak, a rendőrségnek-csendőrségnek a támogatást!” – mondta Tamás Péter.

„Úgy gondolom, hogy Temes megyének szüksége van egy kerékpárútra, amely Temesvárt összeköti Szegeddel, Nagycsanádon keresztül, ezért is tettem eleget a Várbástya Egyesület felhívásának, hogy a Temesvár–Szeged útvonalon induljak el a Bartók Béla kerékpártúrán. A kerékpártúra felszólítás a mozgásra, az egészséges életmódra és a két nép közötti megértésre, az illetékesek számára pedig üzenet, hogy össze kell kötnünk a határ két oldalán levő megyét, Temes és Csongrád megyét”– mondta Alin Nica.

„Büszkeség számomra, hogy Szegeddel vagyunk testvérvárosok – mondta rövid köszöntője során Dominic Fritz polgármester. Egy hónapja itt járt a szegedi alpolgármester, és erről a körútról beszélgettünk. Várnak minket Szegeden, de sajnos nem tudok odáig pedálozni. Kérem, vigyék el szívélyes üdvözletemet Szegedre, és hívják meg őket egy temesvári biciklis túrára.”

A népes, mintegy 100 fős mezőny egy csíki motoros csapat felvezetésével indult útnak a Dóm térről, a város széléig Alin Nica megyei tanácselnök és Dominic Fritz temesvári polgármester is elkerekezett a színes csapattal. A temesvári magyar közösség számára kiemelkedő fontossággal bírt ez a sportesemény, Tamás Péter tb. konzul mellett többek között Molnár András Temes megyei RMDSZ-elnök, Bartha Csaba rádiós és Keresztes Péter televíziós újságíró is elrajtolt a mezőnnyel.

 „Ennek a túrának az a lényege, hogy alulról megmozgassuk a dolgokat – nyilatkozta lapunknak a rajt előtt Tamás Péter tb. Konzul. Az emberek azt mondják, hogy mi akarunk Szegeddel kapcsolatokat építeni, vasútvonalat akarunk Temesvár és Szeged között. Száz évvel ezelőtt napi nyolc vonatjárat volt Temesvárról Szegedre, ma egy sincs! Ma a hármashatárnál lépünk be Magyarországra, Kübekházánál, holnap pedig  Apátfalvánál a Maroson hoznak vissza bennünket a magyar hadsereg motorcsónakjai, ahol a második világháború alatt lebombázott híd újjáépítését szorgalmazzuk.”

 

(Pataki-fotók)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu