Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. május 30., 17.03
Maratoni ünneplés anyaországi és székely erősítéssel

Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. március 18., 17.52 Hétfõ / Hunyad

Szinte 12 órát ölelt fel Déván a március 15-i megemlékezések sora. Egyfajta kulturális, történelmi, közösségi maraton – melyben a helyiek erőfeszítését magyarországi, székelyföldi fellépők támogatták. A Dévára érkezett Gyímesvölgyi férfikórus már jókor reggel a piski csata emlékére állított obeliszk tövében fújta a Kossuth-nótát, s dalaik között dévai diáklányok szavalták, hogy Vannak napok, melyek nem szállnak el, / De az idők végéig megmaradnak.

A Téglás Gábor Elméleti Líceumban szintén kora reggel elkezdődött az ünneplés. Forradalmi zene szólt és az osztályokban apró kezek rajzolták, festették, vágták, ragasztották a daliás papírhuszárokat, a díszes csákókat, kokárdákat. 11 órától huszárregimentbe sorakoztak a kisdiákok és az iskola folyósóin teli torokból fújták a Kossuth nótákat. A legénykék spontán módon táncba kérték a lánykákat, s rázendítettek , hogy A pozsonyi sétatéren jár a villamos. – Nagyon jó hangulat kerekedett, még az erre járó nagydiákok is beáélltak a táncba – újságolta örömmel Lengyel Izabella tanítónő. A piski emlékezésről érkezett vendégekkel aztán elkeződhetett az iskolában az irodalmi műsor. A Kun-Gazda Kinga és Lengyel Izabella tanárnők által összeállított előadásba harmónikusan épült be a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium közösségének szavalata, éneke, imája.  Balogh-Botár Károly Csaba, dévai iskolaigazagtó-helyettes örömmel köszöntötte az immár 20 éve Déván ünneplő szarvasi iskolai küldöttséget. Utóbbi vezetője, Kituljak Eszter matematika-földrajz szakos tanár 20 esztendővel ezelőtt a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz érkezett diákjai társaságában. – Amikor megépült a helyi magyar iskola, az alapítványi gyermekek hoztak ide át minket, hogy most már itt járnak iskolába és itt ünneplik a március 15-ét. Azóta szoros kapcsolat alakult ki a két tanintézmény között, részt veszünk egymás versenyein, rendezvényein és minden esztendőben együtt emlékezünk a magyar szabadságharc hőseire, itt Déván. Nagyon sokat jelent nekünk, hogy itt lehetünk. Idén is szavalattal, dallal kapcsolódtunk be a műsorba, illetve iskolalelkészünk egy szép fohásszal. Garai Hajnal diáklányunk, aki a Kormorán együttes dalát hozta el Dévára, el is érzékenyült, hiszen mélyen átélte azt, hogy itt lehet Erdélyben – fogalmazott a tanárnő. A szarvasi diáklány maga is megerősítette: – örömmel vagyok itt és amikor a dévai Dalos Pacsirta kórus arról énekelt, hogy Hazámban mindig otthon vagyok, Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok, elgondolkodtam, hogy valóban jó magyar vagyok-e? Törekszem, hogy az legyek! – mondta a szarvasi Garai Hajnal. A felelmelő iskolai ünnepség után a két tanintézmény diáksága közösen vett részt a dévai temetőkben álló emlékobeliszk és honvédsírok megkoszorúzásában.

Délután a Szent Antal  templomban fr. Főcze Bonaventúra dévai és Vass Nimród gyímesfelsőloki plébánosok által celebrált ünnepi szentmisével folytatódott a máricus 15-i ünnepség. Koppándi Zoltán unitárius és Rátoni Csaba református lelkészekkel közösen megfogalmazott könyörgések és elmondott áldást követően a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diáksága irodalmi öszeállítással, alkalomhoz illő kórusművekkel elevenítette fel 1848. máricus 15-ének emlékét. Kun-Gazda Kinga-Viola tanárnő, az RMDSZ megyei Nőszervezetének elnöke, fő szervezőként köszöntötte az egybegyűlteket, megfogalmazva, hogy mit jelent számára ez az ünnep, mi az a 12 pont, amely itt és most meghatározó az életünkben. A dévai ünnepséget a Gyímesvölgyi férfikórus és a marosvásárhelyi Ördögszekér Együttes előadása koronázta meg, melybe a dévai diákkórus is bekapcsolódott. A negyedszáz férfitorokból felcsendülő Kossuth nóták, huszárdalok a korabeli toborzáson is megállták volna helyüket, biztosan egyetlen épkézláb férfiember sem maradt volna otthon, ha a gyímesfelsőloki kórus  fújja a toborzót. A lelkesedés Déván sem maradt el. A hosszan tartó vastaps nyomán a gyímesiek himnusszal, imával zárták az ünnepséget. Fr. Főcze Bonaventúra plébános hálás szívvel mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vállalt a megemlékezés megszervezésében, lebonyolításában és szeretetvendégségre hívott minden jelenlévőt a Szent Antal Házba, ahol a dévai Nőszerevezet tagjai piros-fehér-zöld díszítésű harapnivalóval, süteményekkel vendégelték meg az ünneplőket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu