Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 06., 18.36
Június 4. Hunyad megyében

Hogy ne legyenek fehér foltok a magyar nemzet Kárpát-medencei térképén

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. június 03., 18.28 Szerda / Hunyad

Az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete szerdán délután online ülésen emlékezett meg a trianoni szerződés 100. évfordulójáról. Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke hangsúlyozta: a szórványban június 4-én elsősorban a nemzeti összetartozásra összpontosítanak.

–  Június 4-e nagyon sok szempontból közelíthető meg. Mi itt, Hunyad megyében, a magyar szórványban, talán leginkább jövőbe néző szemmel tekintünk erre napra. Századik évfordulója van idén a trianoni szerződésnek, amely szétszaggatta Magyarországot. Úgy gondoljuk a szétszaggatásnak a gyógyírja az összetartozás. És június 4-én, immár 10. éve a Nemzeti Összetartozás Napját ünnepelhetjük. Ez az, ami ünnep lehet számunkra, a századik évfordulóról megemlékezünk. A jövőbe tekintő viszonyulásunk elsősorban a szülőföldön való megmaradásunkhoz köthető. Ez a mi mindennapi kihívásunk, a szülőföldön való megmaradásért küzdünk nap mint nap.  És úgy gondoljuk, hogy a nemzeti összetartozás, ami az elmúlt tíz évben rengeteget erősödött, csak akkor egész és kerek, hogyha magába foglalja mindenütt a szórványokat, a legeslegkisebb magyar közösségeket is. Persze gondolunk itt saját dél-erdélyi közösségeinkre, de gondolunk Kárpátaljára, Felvidékre, Vajdaságra, és a teljes Kárpát-medencére. Ha nem figyelünk oda és nem tartjuk fontosnak a legkisebb magyar közösségeinket, akkor mi mindannyian kevesebben vagyunk. Éppen ezért június 4-e számunkra a Nemzeti Összetartozás Napja. Oda tartozónak érezzük magunkat, gyermekeinket, unokáinkat a magyar nemzethez és a szülőföldön való megmaradás érdekében folytatni kívánjuk mindazt az erőfeszítést, konok kiállást, amiről eddig is tanúságot tettünk. A továbbiakban is küzdeni fogunk iskoláinkért, magyar egyházainkért, kulturális identitásunk megőrzéséért, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne legyenek fehér foltok a magyar nemzet Kárpát-medencei térképén – fogalmazott az EP-képviselő.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a trianoni békediktátumra emlékezve a történelmi magyar egyházak Hunyad megyei templomainak többségében is megszólalnak a harangok június 4-én, magyar idő szerint 16.30 órakor.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezte „összetartozás tüze” pedig több Hunyad megyei helyszínen lobban fel, a Retyezáttól Déva váráig. Az összetartozás tüze kezdeményezést világszerte felkarolták. Szerda délutánig 55 országból, 1731 településről összesen 3566-on jelezték, hogy a kijelölt időben (közép-európai idő szerint 20.20 órakor) tüzet gyújtanak, a 100 éves trianoni szerződésre emlékezve, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Miklósi József / Csütörtök, 2020. június 04., 10.27 Válaszoljál rá!

Értelmes és tömör megfogalmazása az ünneplés jelentőségének.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu