Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.32

Homály fedi az iskolakezdést

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. július 30., 18.36 Csütörtök / Arad

Igaz ugyan, hogy van még idő, de szeptember 14-én el kellene kezdődjön a 2020–2021-es tanév vagy így vagy úgy, vagy amúgy – az oktatási minisztériumnak ugyanis három forgatókönyve van, ezek alkalmazása a járvány függvényében fog majd bekövetkezni.

Amit eddig tudni lehet: vagy elkezdődik az iskola a hagyományos módon (jelenleg azonban ez a legvalószínűtlenebb változat), vagy felemás módon, két váltásban járnak majd a diákok az iskolába, vagy pedig mindenki marad otthon és teljes mértékben online oktatás lesz.

Megkérdeztük Pellegrini Miklóst, az Arad Megyei Tanfelügyelőség helyettes főtanfelügyelőjét, hogy a jelenlegi helyzetben és a mostani információk birtokában mit tesznek helyi szinten.

„Egyelőre semmi biztosat nem tudunk, hivatalosan még semmi nem érkezett hozzánk a minisztériumtól. Tudjuk, hogy naponta tartanak rendkívüli üléseket az iskolakezdés kapcsán, de döntés egyelőre nincs, ez majd a járvány alakulásának függvényében lesz – gondolom. Szerintem most még korán van bármilyen lépést is tenni itt helyi szinten, úgyis csak találgatni tudnánk” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Pellegrini Miklós.

Alexandru Rafila professzor, az Egészségügyi Világszervezet romániai képviselője a központi televízióban elhangzott nyilatkozata szerint a legfontosabb, hogy rugalmas intézkedéseket kell hozni, hiszen nincs két egyforma oktatási intézmény, a járványügyi kockázat sem mindenhol azonos, nem lehet ugyanazt alkalmazni ugyanúgy az egész országban. Olyan megoldást kell találni, hogy a gyermekek a lehető legközelebb álljanak a valós iskolai élethez, több lehetőséget kell kínálni, amiből majd helyileg lenne jó kiválasztani a megfelelőt. Rafila úgy véli, hogy a kis létszámú iskolákban az óvintézkedések betartása mellett rendesen járhatnának iskolába a diákok, nem lenne szükség online oktatásra. Szerinte egy osztályban maximum 15 diák kellene legyen, így elérhető, hogy a gyerekek 1,5 méterre legyenek egymástól, és szünetekben lehetne korlátozni a különböző osztályok érintkezését.

Nagy létszámú iskolákban/osztályokban nyilván másképp kell taktikázni. Fel lehet osztani legalább két csoportra az osztályokat, de nem biztos, hogy minden tanintézményben van hely, illetve elegendő tanár erre a változatra. Ebben az esetben a tanügyminisztérium kell megoldja a felmerülő problémákat – nyilatkozta a professzor, és hozzátette, hogy nyilvánvaló az online tanulás lehetősége is, hisz ahol nincs más megoldás, ott ezt kell alkalmazni.

Egy dolog biztos eddig: a tanároknak az órán maszkot kell viselniük, és az iskolába való belépéskor mindenki át kell essen a járványtani szűrővizsgálaton.

 

Jövő hétre ígérnek biztosabbat

Klaus Iohannis államfő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, el kell fogadni, hogy nem lesz megszokott iskolakezdés szeptemberben.

„Fontos előrelépések történtek a stratégiák és forgatókönyvek körvonalazódásában. Jövő hétre megbeszélésre hívtam a kormányfőt, a tanügyminisztert és több más minisztert, remélem, sikerül körvonalazni a forgatókönyveket, amelyeket aztán közzé lehet tenni” – jelentette ki az államfő a Cotroceni-palotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

A 2019–2020-as tanévben március 11-től függesztették fel a tanítást. A járványügy helyzet megkövetelte, hogy azonnal lépjenek, ez minden érintettet váratlanul ért. Jelenleg azonban mindenki tudja, hogy mivel állunk szemben, és megoldás kellene, a kérdés csupán az: sikerül valamit érdemben kitalálni szeptember 14-ig?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu