Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 00.56
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Belföldi és uniós fejlesztési pénzalapok

Huszadik és huszonegyedik századi célok

Írta: Chirmiciu András
2021. augusztus 30., 17.02 Hétfõ / Hunyad

Szeptember végére készül el Románia helyreállítási tervezete (PNRR), mely alapján az ország 29,2 milliárd euróhoz jut az EU-s helyreállítási és fejlesztési alapból, szemléltette a helyzetet Winkler Gyula EP-képviselő hétfői dévai sajtókonferenciáján.

Mint ismeretes, a Next Generation EU helyreállítási terv költségvetése 750 milliárd euró, a 2022 és 2026 közötti időszakban ebből biztosítanak rendkívüli pénzügyi támogatást a tagállamoknak, hogy kilábaljanak a koronavírus-járvány okozta válságból. A pénz valamivel több, mint fele, pontosabban 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd pedig hosszú lejáratú, alacsony kamatozású uniós hitel. A román kormány már korábban elkészítette az országos helyreállítási tervet, de azt Brüsszel nem fogadta el, mivel úgymond túlságosan huszadik századi projekteken alapszik, huszonegyedik századi fejlesztési célok helyett. Románia ugyanis autópálya-építésre, víz- és csatornahálózatok kiterjesztésére, kórházak és iskolák korszerűsítésére stb. fordította volna az uniós rendkívüli pénzalapokat, miközben Brüsszel inkább digitalizációt, karbon-semleges energiaforrásokat, zöld gazdaságpolitikát és hasonló modern célokat finanszírozna. Winkler szerint kompromisszum születik Bukarest és Brüsszel között, utóbbi belátja, hogy Románia – és más kelet-európai ország – számára a huszadik századi fejlesztések roppant fontosak, e téren jelentős a lemaradás. A kompromisszumok valószínűleg olyan formát öltenek, hogy az építendő autópályák mentén fás övezeteket létesítenek és töltőállomásokat is építenek elektromos autóknak. Kórházak, iskolák felújításánál pedig korszerű, zöld forrásokból biztosítják az energiaellátást.

Mindezekhez viszont az önkormányzatok idejében – vagyis még ebben az évben – fel kell, hogy készüljenek, hamar el kell készíteniük a pályázatokat, a 29.2 milliárdos rendkívüli uniós pénzalapokat ugyanis csak 2026-ig lehet felhasználni, amit addig nem sikerül lehívni, az egyszerűen elvész.

Hagyományos, huszadik századi vidékfejlesztésre az országos Saligny pénzalap 50 milliárd leje áll rendelkezésre a következő öt évben, mindenekelőtt községek számára. Romániában még mindig jelentősek a különbségek a városok és a falvak között, utóbbiak emiatt – is – néptelenednek el aggasztó mértékben. Az országos költségvetésből finanszírozandó Saligny Alapot kizárólag utak, gáz-, víz- és csatornarendszerek építésére fordítanák, legalábbis az RMDSZ tervei szerint. Egyéb fejlesztési célokra ott vannak a rendes EU-s pénzek, a kohéziós alapok. A Saligny-programot úgy kell kidolgozni, hogy ne fedje az uniós alapokat, hanem specifikus célokra nyújtson segítséget a rászoruló községi önkormányzatoknak. Például nem tartalmazza azt a bizonyos önrészt, ami az uniós projekteknél kötelező, mivel a községi önkormányzatok nagy része amúgy sem önellátó, az állami költségvetés átutalásaiból fedezi költségeit. Abszurd lenne, ha az állam önrészt követelne az önkormányzatoktól, amit végül szintén az állam fedezne, hangsúlyozta Winkler, aki szerint a koalícióban folyó tárgyalások révén sikerül elkerülni az átpolitizálást, vagyis azt, hogy a pénzek a saját politikai klientúrákhoz jussanak, mint az előző kormányok elindította PNDR esetén.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu