Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. július 08., 10.31
Szimbiózisban a hagyományokkal

Huszonöt éves a Csernakeresztúri Tájház

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. december 03., 18.38 Kedd / Hunyad

Színes rendezvénysorral ünnepelte a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület Tájháza fennállásának 25. évfordulóját.  November 30-án bukovinai székely mesemondó vetélkedővel indult az ünnepség, majd délután a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat mutatta be az Andrásfalvi betlehemest. A rendezvény táncházzal zárult.

 

Mesemondóverseny a csűrben

 

– Nagy örömmel töltött el idén, hogy a Magyar Kormány támogatásával végre megépült a tájház melletti csűrszínházunk, és sokéves kihagyás után újra megrendezhettük a bukovinai székely mesemondó vetélkedőt. A falubeli művelődési ház rozoga állaga miatt ugyanis évekig kénytelenek voltunk lemondani erről a rendezvényről, mely a bukovinai székelység egyik legértékesebb hagyományát, a mesemondást hivatott életben tartani a fiatal nemzedék körében. Idén az iskolai elődöntők nyomán 10 helybeli illetve dévai gyermek vett részt a tájház melletti csűrszínházban megrendezett döntőn. Többségük a dévai születésű Zsók Béla gyűjtéseiből mondott mesét, de volt, aki a Sebestyén Ádám többkötetes mesegyűjteményéből válogatott. Nagy élmény volt újra gyermekszájakból hallani a régi, ízes történeteket. A zsűribe Deák Piroska magyar szakos tanárnőt és Sebestyén Anna tanítónőt kértük fel, mindketten itt Csernakeresztúron kezdték oktatói pályájukat. A hagyományőrző egyesületet pedig Szabó Rita képviselte – számolt be Szabó Juliánna, a CSHE elnöke.  A kis mesemondók mindannyian díjat kaptak: az előkészítő – első – másodikos korosztályt egyetlen dévai kisdiák, Nagy Bíbor képviselte, aki el is nyerte az első díjat. A harmadikos-negyedikes korosztálynál Bela Raisa és Domokos Zalán nyert első díjat, Szabó Júlia és Pop Karina lett a második, Pál Arnold és Borbély Richárd pedig harmadik. Dicséretet kapott: Fábián-László Attila és Kulcsár Sámuel. A dévai Corvin Kiadó és a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően mindannyian emléklapban, ajándékcsomagban részesültek.

 

 

Andrásfalvi betlehemest hoztak a kakasdiak

 

Az évfordulós rendezvény délután a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat bemutatta andrásfalvi bethlehemessel folytatódott. – A kakasdiakkal nagyon-nagyon régre nyúlik vissza a barátságunk, még egyesületünk hivatalos megalakulása előtt is összejártunk. Idén, a Bonyhádon megrendezett Bukovinai találkozások keretében is a kakasdiak vendégei voltunk. Így nagy volt az öröm, hogy elfogadták meghívásunkat a tájházunk évfordulójára, és elhozták a betlehemest, hiszen nálunk a faluban sajnos ez a hagyomány már kihalt, a karácsonyi ünnepkör szokásai közül már csak a leányok megéneklése maradt fenn – mondta Szabó Juliánna.

A kakasdiak előadta andrásfalvi betlehemes széleskörű érdeklődésnek örvendett Csernakeresztúron. A helyi hagyományőrző egyesület Petőfi-ösztöndíjas munkatársa, Vörös Árpád budapesti néptáncoktató is elismeréssel szólt a produkcióról: – Maga a betlehemezés néprajzi szempontból egy nagyon izgalmas szokás, ami a Kárpát-medencében több helyen is megjelenik. A bukovinai székely falvak mindegyikében fellelhető volt. Valójában Jézus születésének az ünnepléséhez köthető dramatizált játék, amelyben a vallásos és profán elemek vegyülnek. Ezt elsősorban szabadtéri előadásra szánták, illetve házról-házra jártak vele, de alkalomadtán a templomba is bevitték. A betlehemezésnek alapvető kelléke egy miniatűr templom, amit magukkal visznek a szereplők, és tulajdonképpen ennek kérnek bebocsátást. És ahol ez a kis templom jelen van, ott gyakorlatilag megszentelődik a hely. Az előénekesek nagyon szép ünnepi dalokkal hangolják rá a közönséget Jézus születésének misztériumára, közben megérkeznek a szereplők, akik az andrásfalvi betlehemesben sajátos karaktereket alakítanak. Heródes például a negatív pólus képviseletén túl a végén Isten-dicsőítésbe kezd. És a társadalomból szinte kirekesztett pásztorok legbolondosabbja, a kecskés, illetve a legmegvetettebb hamubotos is végül bebocsátást nyer Jézushoz, és mindannyian imádni tudják Istent. Az egész történethez nagyon szép dallamvilág és archaikus nyelvezet társul. Elismerés illeti a Sebestyén Ádám Székely Társulat vezetőjét, Sebestyén Brigittát és Varga János táncoktatót, koreográfust, akik élő hagyományként ápolják a betlehemezést és a Csernakeresztúron, illetve a dévai Szent Antal-templomban bemutatott misztériumjátékot idén karácsonykor is előadják otthon Kakasdon – fogalmazott Vörös Árpád, Petőfi-ösztöndíjas néptáncoktató.

A betlehemest Csernakerestzúron elsőként a csűrszínházban mutatták be, ahol a helyi hagyományőrző egyesület fiataljai rövid táncos előadással hálálták meg a kakasdiak műsorát. Végül mindenki táncra perdült, az András-napi évfordulós ünnepség jó hangulatú táncházzal zárult.

 

 

Köszönet a támogatásért, köszönet a kitartó hagyományápolásért

 

Ezúton is szeretnénk tolmácsolni köszönetünket a Communitas Alapítvány felé, amely a mesemondóversenyt és részben a tájház évfordulós ünnepségét is támogatta, illetve a dévai polgármesteri hivatalnak, amely szintén jelentősen hozzájárult rendezvényünk anyagi fedezéséhez. Megtisztelő volt számunkra Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester jelenléte is, akinek mindenkori támogatását külön köszönjük – mondta a rendezvényt követően Szabó Juliánna.

Az 1994. november 19-én felavatott csernakeresztúri tájház pedig továbbra is várja látogatóit: osztovátával, búboskemencével, vetett ággyal, a hozomány tárolására szolgáló tulipánosládákkal, Hadikfalváról, Andrásfalváról, 1901-ből, 1910-ből és sok egyéb sajátos bukovinai emlékkel. – A tájházunkat 25 évvel ezelőtt Koka Rózália Magyar örökségdíjas mesemondó, néprajzkutató biztatására hoztuk létre, az akkori Illyés Közalapítvány anyagi támogatásával és egy maroknyi helybeli fiatal lelkes munkájával. Nagy öröm számunkra, hogy a látogatók száma évről évre gyarapszik, hogy a tájházunk, hagyományaink iránti érdeklődés nem apad, és hogy a mai napig vannak fiatalok a faluban, akik szívesen tanulják a bukovinai székely táncokat, dalokat – mondta hálás szívvel Szabó Juliánna.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu