Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 19.53
Sikeresen vendégszerepelt a Rába(p)Art

Ikervári táplálék a Hunyad megyei kultúra-éhezőknek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2016. november 08., 18.36 Kedd / Hunyad

Ritka élménnyel ajándékozta meg Hunyad megye magyarságát a napokban a Vas megyei Rába(p)Art Társulat, mely négy nagyszerűen színre állított művet adott elő Lupényban és Déván. Mindkét helyszínen zsúfolásig telt nézőtéren harsant fel az elismerő taps.

Lupényban a nemrégiben gyönyörűen felújított Kultúrpalotában került bemutatásra a Vas megyeiek előadása, a Zsil völgye több településéről idesereglő, mintegy 350 lelkes közönség előtt. A fellépőket, nézőket Cristan Resmeriţă polgármester, Benedekfi Dávid helyi RMDSZ-tanácsos, valamint Széll Lőrincz Hunyad megyei Ifjúsági- és Sportigazgató köszöntötte. A helybeli elöljárók hangsúlyozták: nagy megelégedésükre szolgál, hogy végre méltó előadóterme van a város közel 24 ezres lakosságának, melyből 6,7%-ot tesz ki a másfél ezer lelket számláló magyar közösség. Utóbbi érezhetően éhezi az anyanyelvű kultúrát. A most felújított műemléképületben 15 évvel ezelőtt tartották a legutóbbi magyar előadást. – Öröm számunkra, hogy végre van egy megfelelő terem, ahol népes közönség számára szervezhetünk kultúreseményeket. És köszönettel tartozunk a Vas megyei Ikervár közösségének, akik pozitívan reagáltak meghívásunkra, és különleges kulturális élményben részesítették a Zsil-völgyi magyarságot – fogalmazott Széll Lőrincz, hozzátéve: a továbbiakban is azon lesz, hogy ez a magyar kultúrélet felpezsdüljön a Zsil völgyében.

A Rápa(p)Art Társulatnak úgyszintén élményt jelentett a két Hunyad megyei fellépés.  – Az előzmények korábbra nyúlnak vissza. A Hunyad és Vas megye közti testvérkapcsolatra alapozva a nyáron Ikervár illetve Győrvár Csernakeresztúrral és Piskvel kezdeményezett testvértelepülési kapcsolatot. Akkor ismerkedtünk meg a helyi magyar közösség vezetőivel is, többek közt Kocsis Attila iskolaigazgató úrral és Széll Lőrincz ifjúsági és sportigazgatóval. Kiderült, hogy az iskolában az épület-felújításban lenne szükség segítségre, és erre a kérésre válaszolva már a nyár folyamán eljöttünk, és kifestettük a tanintézmény auláját. Széll Lőrincz úr viszont a kultúraápolás terén kért segítséget, és mivel a 2000 lelkes Győrváron 14 kulturális egyesületünk van, örömmel kínáltuk fel segítségünket e téren is. A választás a felnőtt színjátszókör előadására esett, hiszen e társulat már 15 éves tapasztalattal rendelkezik, és bár amatőrök vagyunk, több országos szintű arany és ezüst minősítéssel rendelkező előadás szerepel a repertoárunkban. Hunyad megyébe négy rövid színpadi jelenettel jöttünk, úgy állítva össze a műsort, hogy két komolyabb darab és két könnyű vígjáték is helyet kapjon benne. Így Lupényban és a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban is bemutatásra került az arany, illetve ezüst minősítéssel rendelkező, rádiójátékból dramatizált japán végzetjáték – Sudzsi Terajama Jamambacímű darabja. Ezt követte Zilahy Lajos vidám népi játékra emlékeztető Szénapadlás című egyfelvonásosa, majd egy szintén általunk premierként színpadra vitt Csehov-monodráma, a Beszélgetés a kutyával, végül pedig egy habkönnyű vásári komédia Kéry Ferenc Beteg a disznó című darabja – összegezte az előadást, illetve annak előzményeit Pásti József, rendező, a Rába(p)Art Társulat elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja. Elmondta továbbá: az által vezetett amatőr színjátszókör a 15 éves működése alatt kiforrott társulattá vált, akik már mélyebben belenyúlnak a színház műfajába és a kultúra bugyraiba, a kezdeti könnyű vígjátékok mellett immár abszurd drámákat, görög komédiát, angol titokjátékot is színre vittek, számos országos ezüst és arany minősítést nyerve el a darabokkal. – Számunkra a színjátszás a közönség szórakoztatásán túl egyfajta egyéni kiteljesedést jelent, önkifejezést és feltöltődési lehetőséget, mely erőt ad a mindennapokhoz – fogalmazott Pásti József. Mindebben természetesen jelentős szerepe van a közönségnek is, a lelkes és hálás reagálásnak, melyből Hunyad megyében sem volt hiány!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu