Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. szeptember 27., 00.25
Megújult házak, érdekes emberek (XXIV.)

„Ili néni” és a bankház

Írta: Puskel Péter
2021. november 24., 16.50 Szerda / Arad

Örömmel nyugtáztam, hogy a főutca egyik nagyon lepukkadt épületének homlokzata is megújult. A sétálóutca szerepébe kényszerült egykori Forray (Cernei) sarkán álló Nádassdy-palota mellett afféle mostohagyereknek tűnt az egyemeletes, szerény homlokzatú öreg épület. Udvara sem nevezhető a polgári jólét modelljének. Mindezek ellenére a Szabadság térről készült legrégibb aradi képeslapokon már „megörökítették”. Tudták a régi fotósok hogy miért. Bár az sem kizárt, hogy véletlenül került a képeslapokra.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Szóval ez a szerény ingatlan az utóbbi években nagyon leépült. Van azonban a homlokzatán, a tetőtér magasságában egy építészeti elem, amire többször rákérdeztek a városba látogató idegenek. Ez pedig a 19. századi pénzügyi intézetekre jellemző, méhkaptárt ábrázoló díszítés.

A méhecske ugyebár a szorgalom és a takarékosság jelképe.

Szóval ez a szerény épület városunk leggyümölcsözőbb fejlődési időszakának hajnalán pár évig otthona volt az Aradi Első Takarékpénztárnak.

A helyi tehetős polgárok által 1840-ben létrehozott pénzintézet az elsők között volt az országban. Erdélyben és a Partiumban is csak a brassói és nagyszebeni intézmények előzték meg. Az említett pénzintézet a hajdani minorita házból költözött ebbe az épületbe, amelyre akkoriban került fel az említett szimbólum.

Később aztán Tabakovits Emil Milán, Arad zseniális építészének tervei nyomán elkészült a Zrinyi (Goldiș) utca sarkán álló elegáns főépület, amely az 1925-ig működő bank székháza volt.

Olyan kiváló és nagy tekintélynek örvendő személyiségek vettek részt az első aradi pénzintézet hosszas és eredményes irányításában, mint id. Andrényi Károly, Ottenberger Tivadar (igazgatók), Kristyori Zsigmond, Varjassy József, Domány József, hogy csak néhány ismertebb nevet említsek. A takarékpénztár viszont később a helyiérdekű vasutvonalak és a hegyaljai villamosvasút építését támogatta anyagilag.

És most jön a címadó története.

Măcean Ilona gyógyszertári asszisztens és férje évekig szomszédom volt. Mikor egyedül maradt, ebbe a jeles épületbe költözött. Szerénységére jellemzően, amikor egy közös ismerősünk az egykori takarékpénztári épület „őrangyalának” nevezte, azt felelte, hogy ő nem a múltra, hanem a jelenre büszke. Nevezetesen arra, hogy férjének családja neve egy jeles (esztergapadgyári) mérnökről és egy Európa-bajnokról ismert Aradon. Unokaöccse ugyanis katonai szolgálata idején Bukarestbe került. Élsportolóként tagja volt az evezésben Románia első Európa-bajnoki címét kivívott kormányos nélküli négyesnek.

Mindez 1955-ben történt Belgiumban.

Csak úgy mellékesként jegyzem meg, hogy hazatérésükkor a nagy csinnadrattával fogadott bajnokok közül ketten aradiak voltak. A „másik”, a Dió becenévre hallgató Pongrácz István pedig az egykori Katolikus Főgimnáziumban érettségizett.

Számomra az épület napjainkban amolyan eligazító: Ili néni házától jobbra vagy balra…

Semmivel sem könnyítenék az érdeklődő látogatók helyzetén, ha a vaskereskedő Andrényi vagy a kereskedelmi és munkakamara első elnökének, Kristyory Zsigmondnak a nevét említeném.

 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu