Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 14.24
Adventváró a Csikyben

Ilyen még nem volt! Három CS!

Írta: Takáts D. Ágnes
2018. december 02., 06.00 Vasárnap / Arad
November 28-án délután feje tetejére állt minden a Csiky Gergely Főgimnáziumban: az iskola történetében először a szülői bizottság, a Pro Schola Egyesület szülőket, diákokat, pedagógusokat bevonva megszerveztek a Csikys Családi Csodaváráselnevésű, adventváró összetett programot. Ezzel el is árultuk, hogy honnan a címben szereplő 3 CS.

Nagy izgalom és nyüzsgés közepette, kevéssel 17 óra után az iskola dísztermében Lészay Ildikó fő szervező köszöntötte az egybegyűlteket, akik olyannyira megtöltötték a termet és előteret, hogy bizony az elejtett tűt nem lehetett volna megtalálni.

Nt. Vékony Zsolt hitoktató vezetésével a protestáns vallásórás csoportok dalaival nyitották meg az eseményt, majd Nyári Tamás VI. osztályos tanuló rövid köszöntője után verset mondott Balog Sára és Pataki Csongor előkészítős. Ezt követően az iskola kórusa lépett fel Szabó Csilla zenetanár vezetésével, citerakísérettel.

Hatalmas érdeklődés, jó hangulat, nevetés jellemezte a folyosókon és a tematikus szobákban eluralkodott légkört: körülbelül tíz szobában tíz különböző tevékenységen lehetett részt venni szülőknek és gyermekeknek egyaránt, ezen kívül a folyosókon berendezett adventi vásáron meg lehetett vásárolni a diákok, tanárok, szülők közös vagy önálló, saját kezű munkáit, az általuk készített karácsonyi kézművestermékeket.

Természetesen az éhes hasra is gondoltak a szervezők, a falatozót, a gazdag büfét a turizmus osztályosok állították össze változatos és finom falatokból, csokikútból, gyümölcsökből, az édesszájúak pedig otthonról hozott süteményeket vásárolhattak potom áron.

 „Két-három évvel ezelőtt, amikor elkezdtem a szülői bizottságban tevékenykedni, felmerült, hogy régóta terveznek valami olyasmit, amiben szerepelnek a szülők is, vagy akár az egész család. Ezt az elmúlt években csak mondogattuk, beszéltünk róla, aztán egyik találkozónkon ötletből ötletek születtek, míg összeállt a kép, hogy csináljunk egy családi napot, forgassuk fel az iskolát. Aztán jöttek a javaslatok: csináljunk vásárt, kézművesfoglalkozást, kössük egybe valamilyen adományozással, és hogy a gyerekek se unják, találjunk ki nekik valami szórakozást, aztán kell még büfé, mert az anyuka inna egy kávét, a gyerek enne egy kis sütit, palacsintát, és mivel az egész iskola fel lesz forgatva, hogy senki ne tévedjen el, a diákokat megbízzuk az útbaigazítással. Hát így alakult ki ez a kerek egész, amit elneveztünk Csikys Családi Csodavárásnak (3Cs)” – mesélte a Nyugati Jelennek Bíró Emese fő szervező a helyszínen, ahol hasznos lett volna egy rendőr a forgalom irányítására, hiszen komoly dugók alakultak ki a kézművestermékes, süteményes standok előtt.

 „Az én kislányom első osztályos. Jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést azért is, mert így a gyerekek látják, hogy a pénzért meg kell dolgozni. A tanító nénivel közösen készítettünk apróságokat, a kicsik nagyon élvezték, és azt is, hogy eladhatják. Nagyon feltalálják magukat a pénz számolásában, otthon elég sok gond van az összeadás-kivonással, itt viszont megoldják. Jó ez a folyamat, hogy amit elkészít, azt pénzzé teszi. Én csak díjazni tudom ezt a kezdeményezést” – mondta Popescu Annamária szülő, a vásári forgatag zajában.

Az esemény ideje alatt egyes tantermek különleges szobákká alakultak. A kézműves-szobában diákok készítették azokat a díszeket, melyekkel az iskolát ünneplőbe öltöztetik az adventre való tekintettel. A mézeskalács-szobában hasonló tevékenység zajlott: itt értelemszerűen mézes sütit lehetett díszíteni Szénási Zsuzsanna zerindi mézeskalácsos és kézműves vezetésével, és itt kapott helyet Tódor Judit szalontai kézműves, akinél gyönyörű textilekből lehetett különböző karácsonyi díszeket, dekorációkat készíteni.

A társasjáték-szobában sakk, kártya és különböző társasjátékok közül lehetett választani, a karaoke-szobában énekelni, a kisebbeknek és a testvérkéknek ott volt a csúszómászó-szoba, ahol matracokon lehetett játszani és ugrándozni.

A felnőttek rendelkezésére állt a duma-szoba, ahol telefonmentesen leülhettek egy traccspartira, ha már belefáradtak a vásár forgatagába. Szintén a felnőtteket várták a boldogságórára, ahol két részben, két csoportnak Spier Tünde és Tóthpál Renáta ismertette a szülőkkel/nagyszülőkkel a Boldogságóra nevű programot, ami a pozitív pszichológia kutatásaira épül, és célja, hogy a „boldogságoktatást” bevigyék az iskolába, hogy kiegyensúlyozottabb, sikeresebb és elégedettebb legyen a jövő nemzedéke (erre a programra egy későbbi cikkünkben részletesen kitérünk – szerk. megj.).

Az iskola történetében már hagyomány az adventben meghirdetett cipősdoboz akció, így a szervezők a dobozok begyűjtését most erre az alkalomra időzítették, és egybekötötték a kis Détári Hanna gyógyulására szervezett adománygyűjtéssel. Hanna szülei egykori csikys diákok, a kislány nagyon komoly betegséggel harcol, és még szüksége van támogatásra. A cipősdoboz- és Hanna-szobában egy hatalmas fehér papírra üzeneteket lehetett írni/rajzolni a kislány számára.

A programok kínálata ezzel még mindig nem ért véget, hiszen volt egy lehetőség azok számára, akik esetleg még nem jártak az iskolában, vagy jobban meg szerették volna ismerni annak zegzugait, hogy egy diákok által vezetett körsétán megtegyék mindezt.

A Csiky Gergely Főgimnáziumban este 8 óráig állt a zsibvásár, majd elsötétültek a folyosók, és mindenki egy-egy mécsessel a kezében, mosollyal az arcán énekelte a Mennyből az angyalt.

„Köszönjük szépen az iskola vezetőségének, tagjai lelkesen támogattak bennünket és biztosították a helyszínt, valamint ügyesen bevonták az osztályfőnököket, tanárokat, tanítókat, akiknek ezúton is hálánkat fejezzük ki, amiért mellénk álltak és segítettek kivitelezni ezt a szép eseményt” – hálálkodott a forgatag zajában Bíró Emese.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu