Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 02.31

Ismét akcióban a telefon-szélhámosok!

2014. április 04., 15.32 Péntek / Arad

Évek óta folynak a telefon-szélhámosok, csalók próbálkozásai. Több kirívó esetről a Nyugati Jelen is írt, azzal a céllal, hogy figyelmeztesse a potenciális áldozatokat (a célcsoportot a nyugdíjasok alkotják), ne higgyenek semmiféle ígérgetésnek, ajánlatnak, lehetőleg szóba se álljanak a telefonálóval, csapják le a kagylót. És főként ne izguljanak, ne idegeskedjenek.

Az ember azt hihetné, hogy a hívogatók belefáradtak az esetek többségében szerencsére! eredménytelen próbálkozásokba, de szó sincs ilyesmiről. Néhány hét „pihenés”, erőgyűjtés után ismét akcióba lépnek, újabb és újabb trükköket halásznak elő tarsolyukból, és persze mindig találnak a telefonkönyvben új neveket. De az sem ritka, hogy ugyanannak az idős asszonynak, férfinak telefonálnak, akit egyszer, nem is olyan régen már megkörnyékeztek. (Hiába! Az ő emlékezetük is véges!)

Ez történt egy kedves ismerőssel, aki néhány héttel ezelőtt majdnem szívinfarktust kapott, amikor a „jóindulatú” telefonáló arról értesítette, hogy nagy bajban van az unokája. A megoldás az, hogy az idős hölgy késedelem nélkül küldjön el 6000 lejt erre és erre a címre. Ez tetézte a kétségbeesést, mert hiába szeretett volna segíteni az unokáján, honnan szedjen össze ekkora összeget?! A házban, nyugdíj előtt, talán 50 lejt talált. Végül is az ügy megoldódott. A hölgy nem kapott infarktust, de napokon át rémálmai voltak. Az is hamar kiderült, hogy az unokájának semmi baja.

Erre mit ad Isten? Megint jelentkezett egy telefonáló. Ezúttal úgy mutatkozott be, hogy a Romtelecom alkalmazottja (a „nevét” is közölte), s neki jutott a feladat, hogy értesítse a hölgyet a nagy szerencséről: mint sok évtizedes Romtelecom-bérletes, részt vett a telefontársaság által meghirdetett sorshúzásos versenyben, és nyert egy plazma tévét, egy tablettet, egyéves ingyen bérletet, meg korlátlan beszélgetési lehetőséget! Fél óra múlva újra fog telefonálni, mert küldik a nyereményt. Csak készítsen elő 200 lejt, a tévé beszerelési költségeinek fedezésére. De ha nem tart igényt a felsorolt tárgyakra, kap 1500 eurót. Befejezésül arra kérte a hölgyet, hogy senkinek ne szóljon a nyereményről, mert ez „konfidenciális”.

A hívás most nem rémítette meg a hölgyet, inkább szórakoztatta, biztos volt benne, hogy átverés az egész.

Várakozás közben megérkezett egyik fiatal hozzátartozója, aki azonnal kézbe vette az ügyet. Amikor fél óra múlva valóban újra telefonált a férfi, már a rokonnal tárgyalhatott. Aki igen csak megmondogatta a véleményét. A férfi rájött, hogy fiatal személlyel beszél, s erre durva bizalmaskodásba kezdett. Csak akkor állt le, amikor a rokon biztatta: mondja csak tovább, a rendőrség mindjárt „beméri” honnan beszél! Csönd lett, majd a férfi gúnyosan megjegyezte: tréfa volt az egész, és letette a kagylót.

Azt, hogy tréfa, igen rossz tréfa volt az egész, a Romtelecom diszpécser szolgálatának ügyeletes munkatársa megerősítette. „Nem rendezett a társaság semmiféle nyereményes versenyt! Ez az egész csalás, átverés. Nem kell figyelembe venni!” – hangsúlyozta a telefonos kisasszony, majd csöndesen hozzátette: Az ilyenszerű hívások rendszerint a börtönökből érkeznek. A szélhámosok ott sem nyugszanak.

A lényeg az, kedves olvasóink, hogy ne dőljenek be semmiféle csalogató, kecsegtető telefonhívásnak! A saját érdekükben!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: telecom / Hétfõ, 2014. április 07., 14.37 Válaszoljál rá!

engem is szombat reggel felhivtak,persze hogy nem doltem be..

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu