Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 03.21

Itt állunk szép ruhába, összebújva, csodára várva

Írta: Gáspár-Barra Réka
2018. június 11., 08.37 Hétfõ / Hunyad

...énekelték lelkesen a hétvégén a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum nyolcadikos diákjai, akiknek többsége csak jelképesen ballagott  a tanintézményből, hiszen a képességvizsga és a kiérdemelt nyári vakáció után ugyanide térnek vissza, osztálytársaik, tanáraik körébe a matematika–informatika, természettudomány vagy turizmus osztályba. A pillanatnyi megállás és számvetés mégis szükséges és erőt adó mozzanat a diákok életében. – A jó gazda is ősszel, szeptember végén elveti a búzát és júniusban learatja a termést. Így a diákéletben is eljön a számvetés, az aratás ideje – fordult diákjaihoz Balogh-Botár Károly Csaba igazgató-helyettes. A jó terméshez a diákok munkáján, szorgalmán túl sokan hozzájárultak, tanárok, szülők, nevelők, akiket mind-mind köszönet illet e napon – fogalmazott Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató, szabadon idézve Maria Montessori, neves olasz pedagógus gondolatát: Ne tanítsd a fiatalokat a mának, sem a holnapnak, hanem tanítsd, neveld, készítsd fel őket a változásokra. Erre törekedtek az elmúlt négy-nyolc esztendőben a dévai magyar tanintézmény tanítói, tanárai, elsősorban az osztályfőnökök: Heius Ágnes és Jurj Cristina. Mindketten elérzékenyülve búcsúztak diákjaiktól. Heius Ágnes kémiatanárként termésgyémánthoz hasonlította kedves diákjait, akik a család szerető környezetében láttak napvilágot, majd az iskolai közösségben csiszolódtak, csiszolódnak egyre fényesebb, értékesebb gyémánttá. A diákok nevében Papp Evelyn Karina és Tulit Mónika mondott köszönetet tanároknak, szülőknek, nevelőknek és diáktársaknak. Az édesanyák számára külön meglepetésként hangzott el Mécs László megzenésített verse, A királyfi három bánata, melyet Osváth Mihály adott elő gitárkísérettel. 

A kisballagásként emlegetett ünnepség a díjkiosztásokkal folytatódott. A nyolcadik A osztályban első díjas lett Osváth Mihály, második díjat kapott  Tófalvi Ágnes, harmadikat Nagy Dorottya. Továbbá kilenc diákot részesítettek dicséretben kiváló tanulmányi eredményeikért: Márton Evelyn, Chifor Márk-Attila, Márton Edina, Szász-Barra Boglárka, Lengyel Réka, Zöldi Izabella, Moldován Ervin, Kovács Áron, Papp Evelyn. A díjazottak nem csupán általánosukkal érdemeltek ki elismerést, többségük különböző tantárgyversenyeken, illetve tematikus vetélkedők megyei és országos szakaszán is kiemelkedő eredményt ért el. A nyolcadik B osztályban Papp Szilárd és Pap Farkas kapta a második, illetve harmadik díjat, Goci Nikoletta és László Alexandru pedig dicséretben részesült.

A nyolcadikosok néhány verssel, dallal zárták az ünnepséget, s egyben tanulmányaiknak általános iskolai szakaszát. Hétfőtől már a képességvizsgán kell számot adniuk az elmúlt néhány esztendő munkájáról. Sok sikert kívánunk mindannyiuknak!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu