Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. szeptember 27., 00.12
Beszélgetés POGOCSÁN FERDINÁND dévai alpolgármesterrel

Januárra ígérik a fűtést a Téglásban

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. október 12., 18.55 Kedd / Hunyad

Az őszi lehűlés fokozódásával egyre jobban fáznak a gyermekek a dévai iskolákban. A városi távfűtést biztosító marosnémeti hőerőmű márciusi leállása nyomán ugyanis számos dévai közintézmény, köztük szinte az összes iskola, óvoda és a napközi, valamint 4000 lakás maradt fűtés nélkül. Az önkormányzat azt ígérte, tanévkezdésre minden iskolának saját hőközpontja lesz. A tanév egy hónapja megkezdődött, az őszi lehűlés is beállt, a dévai iskolákban azonban nincs fűtés. Mire számíthat a több ezer dévai diák, illetve a Téglás Gábor Elméleti Líceum közössége? – kérdeztük Pogocsán Ferdinánd alpolgármestert.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

 

– Valóban idén márciusban leállt a hőerőmű és ez számos dévai közintézményt hagyott fűtés nélkül. A dévai önkormányzat már tavaly októberben jóváhagyta a megvalósíthatósági terveket az iskolák saját hőközponttal való felszerelésére. És akkor megkezdődött az építkezési engedélyek, a telekkönyvi kivonatok, illetve a versenytárgyalási kiírások előkészítése is. Két iskola: a Decebal Nemzeti Kollégium, illetve a Regina Maria Iskola már évekkel ezelőtt megoldotta a saját központi fűtését. A többi iskolában van, ahol a héten írják alá a kivitelezési szerződést, van, ahol már megkezdték a munkálatokat, általában november vége az a határidő, amikorra a kivitelezők a szerződések értelmében elkészülnek a munkával.

– Mi a helyzet a Téglás Gábor Elméleti Líceumban?

– A magyar iskolaközpont elsők között adta le a szükséges iratokat, ám amikor az építkezési engedély kiadására került volna sor, kiderült, hogy van egy jogi buktató. Ennek feloldására Magyarországról kellett megfelelő iratot beszerezni, ez elhúzódott a nyár folyamán és két és fél hónapot csúszott emiatt az egész folyamat. Közben nagyon megugrottak az építőanyag-árak. A Téglás Gábor Elméleti Líceum számára eredetileg 450 ezer lejes költségvetést hagyott jóvá a városi tanács a hőközpont beszerelésére, de ez az összeg már nem fedezi a szükséges kiadásokat, így újra kell az egész költségvetést csinálni, és egy újabb tanácsi határozatra van szükség. Most az október 15-i tanácsülésen meg fogjuk szavazni az új támogatási összeget, ami a magyar iskolaközpont esetében 650 ezer lej lesz, és ezután kezdődhet újra az egész folyamat.

– Ez mit jelent, várhatóan mikor lesz fűtés a Téglás Gábor Elméleti Líceumban?

–  Nem szeretnék senkit ámítani. Reálisan akkora készülhet el a saját hőközpont, mire a gyermekek visszatérnek a téli vakációból. Addig az elemi osztályokban, az óvodában megpróbáljuk elektromos árammal biztosítani a fűtést. És felvetődött annak a lehetősége is, hogy a diákok egy másik iskolába járjanak ebben az időszakban, ahol már meg van oldva a fűtés. Ez azt jelenti, hogy délután lennének a tanórák. Van már erre ajánlat, de nincs még semmi leszögezve. Az online oktatást szeretnénk elkerülni. De nem csak a Téglás iskola van ebben a helyzetben, a pénteki tanácsülésen több tanintézménynek kell új költségvetést megszavaznunk a hőközpontok felszereléséhez.

– Mégis, az iskolák többségében októberben, legkésőbb november végén oldódik meg a fűtés. Mi volt az jogi buktató, ami a Téglás esetében két és fél hónapos csúszást eredményezett?

– Egy jelzálogra utaló irat volt, melyet még az iskola építésekor bocsátott ki az Illyés Alapítvány. Ez az alapítvány azóta megszűnt, a jelzálogot fel kellett oldani.

– A jelzálog arra vonatkozott, hogy az épület nem változtathatja meg rendeltetését...

– Igen. De szó sincs arról, hogy az épület rendeltetése megváltozzon. A jelzálog feloldására csak azért volt szükség, hogy a hőközpont felszereléséhez építési engedélyt bocsáthasson ki az önkormányzat.

– Említette, hogy a magyar diákok valószínűleg más iskola épületében kell átvészeljék ezt az időszakot. A jelenlegi járványhelyzetben megoldható-e, hogy különböző iskolák diákjai járjanak egy épületbe?

– Persze. Betartjuk majd a járványügyi előírásokat, meglesz a tízperces szellőztetés és minden procedúra, ami egészségbiztonsági szempontból szükséges. De ez a megoldás egyelőre csak lehetőségként merült fel, még nincs semmi leszögezve.

 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu