Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 02.16
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Szeptember derekán szervezik meg a 12. Hunyad Megyei Magyar Napokat

Jelen vagyunk!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. augusztus 30., 17.07 Hétfõ / Hunyad

Idén szeptember 18–26. között kerülnek megrendezésre a 12. Hunyad megyei Magyar Napok – döntötte el e hét derekán a kuratórium. A várható programokról Kocsis Attila-Levente fő szervezőt kérdeztük.

 

– Bízunk benne, hogy a járványmutatók lehetővé teszik, hogy személyes jelenléttel szervezhessük meg az idei rendezvénysort. Ennek érdekében időben kicsit előbbre is hoztuk, szeptember derekára, és az események térbeni, időbeni beosztása is módosul valamelyest. A rendezvények a négy nagyobb településre koncentrálódnak a hétvégeken. Egy-egy teljes napot kap Déva, Lupény, Vajdahunyad és Petrozsény. De nem egy nagy, egész napos rendezvényben gondolkodunk, hanem több helyszínen több kisebb eseményt tervezünk.

– Maradnak-e a hagyományos programok?

– Tavaly online kényszerültünk lebonyolítani elég sok rendezvényt. Ennek pozitív hozadéka volt, hogy a világhálón elég sok visszajelzés érkezett. Ezekből levontuk a tanulságokat, melyek nyilvánvalóvá tették, hogy vannak rendezvények, amikre nagyon nagy az igény. Ilyen a gulyásfőzés, A szabadtéri nagytalálkozás, de a helytörténeti kirándulások iráNTis nagy az igény. Még akkor is, ha olyan helyekre indulunk, ahol többször is megfordultunk már, de egy szakavatott túravezetővel érdekessé, hangulatossá válnak ezek a kirándulások, és nagyszerű közösségépítő erejük van. Ezért idénre is tervezünk 3-4 kirándulást, és természetesen lesz koncert, képkiállítás, sport- és ifjúsági tevékenység is.

– Lesz-e sztármeghívott?

– Lesz. Nevet még nem szeretnék elárulni, mert ebben a bizonytalan helyzetben még szükség van az egyeztetésre. De annyit elmondhatok, hogy nem a legújabb sztárokban gondolkodunk. Legfőképp azért, mert a mi célközönségünk egy korábbi nemzedék ma is értéket nyújtó zenéjén nőtt fel.  Nem fogunk azért sok évtizedet visszamenni az időben, de szeretnénk olyan nagy nevet bekonferálni az idei Magyar Napok alkalmával is, amely megdobbantja a közönség szívét.

– Mi lesz az idei rendezvénysor mottója?

– Idén kézenfekvő ötletként kínálkozott a „Jelen vagyunk!” jelszó, hiszen húszéves Hunyad megyei jelenlétét ünnepli régiónk magyar napilapja, a Nyugati Jelen. Az évfordulós ünnepség kiemelt mozzanata lesz idei rendezvénysorunknak. A lap helyi szerkesztőinek javaslatára a kuratórium örömmel tűzte zászlajára e mottót. Hiszen a helyi közösségre is, a Magyar Napok rendezvénysorára is ráillik. Jelen vagyunk!

– Visszatérve a várható programokra. Számíthatnak-e a közösségek a szabadtéri nagy gulyásfőzésre?

– Hacsak nem lesznek komoly szigorítások a járvány miatt (és nagyon remélem, hogy nem lesznek!), akkor mindenképp megtartjuk a hagyományos szabadtéri rendezvényünket. Déván a várhegy alatti térre várjuk majd az érdeklődőket gulyással, színpadi produkciókkal, kézműves vásárral és természetesen a Barcsay Ákos-díjkiosztó ünnepséggel!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu