Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.22
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Hunyad Megyei Magyar Napok

Jelen vagyunk!

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 05., 17.53 Vasárnap / Hunyad

Szeptember 18–26. között kerül sor a Hunyad Megyei Magyar Napokra. A tizenkettedik alkalommal szervezett magyar ünnepség visszatér a nyilvánosságba, miután tavaly a koronavírus-járvány miatt rendezvényei többnyire a világhálón zajlottak.

Minden évben egy mottó köré szervezik a magyar napokat, idén a szervezők a „Jelen vagyunk” mottót választották, melynek többrétű az üzenete. Egyrészt jelzi, hogy a Hunyad megyei szórványmagyarság ismét bemutatja kultúráját, hagyományait. Másrészt benne van az is, hogy egy év kényszerszünet után a magyarság idén újra személyesen lehet jelen a rendezvényeken. „Nem utolsósorban a Jelen vagyunk mottó arra is emlékeztet, hogy idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Nyugati Jelen napilap Hunyad megyei szerkesztősége, mi pedig örömmel vettük Gáspár Barra Réka felkérését, hogy együtt ünnepeljünk” – nyilatkozta Kocsis Attila, a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, a magyar napok főszervezője.

Winkler Gyula is örvend, hogy több mint egyéves bezártság után az emberek igénylik a találkozási lehetőséget, a közös ünnepeket, kulturális élményeket. Nem sokára visszatérnek a szabadtéri koncertek, köztéri mulatságok is. Ráadásul az idei magyar napok úgymond „kizöldülnek”, ugyanis egyre több helyről fogalmazódott meg az igény arra, hogy kirándulásokat, gyalogtúrákat szervezzenek a rendezvénysorozat keretében. Mivel Hunyad megye páratlan építészeti és természeti értékekkel bír, a szervezők fontosnak tartják, hogy ezt a szélesebb közönség – beleértve a székelyföldi és magyarországi vendégeket – is megismerje. Ugyanakkor igyekeztek az elmaradt rendezvényeket is pótolni, ilyen például Lozsád fennállásának 700. évfordulójának – amire tavaly került sor, ám a járvány miatt nem volt lehetőség méltóan megszervezni – a megünneplése,

A Hunyad Megyei Magyar Napok szeptember 18-án Déván kezdődnek, amikor a hagyományoknak megfelelően átadják a Barcsay Ákos-díjakat a dél-erdélyi szórványközösségekben dolgozó, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személyek tevékenysége elismeréseként. A szeptember 26-án véget érő rendezvénysorozat fő eseményei Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényban és Lupényban lesznek, de jóformán minden, magyarok lakta kisebb településen is lesznek események. A magyar napok keretében fellép a Koszika & The HotShots, a Transylmania együttes, a Bekecs néptáncegyüttes, de jelen lesznek a helyi alkotók is: a csernakeresztúri hagyományőrzők, a Szivárvány nyugdíjas kórus és a dévai Renaissance együttes. Ezenkívül könyvbemutatók, kiállítások, gyereknap, előadások sorozata várja az érdeklődőket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu