Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.45
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Hunyad megyei Magyar Napok Piskin

Jelesre vizsgáztak a helyiek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. szeptember 28., 16.13 Kedd / Hunyad

Jelesre vizsgázott a piski magyarság, Czuhai Miklós helyi református lelkipásztor az idei Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával. A maroknyi piski közösség a szomszédos települések előadóit hívta meg, hogy népdallal, -tánccal, a középkori hagyományok felelevenítésével erősítse, bátorítsa a helyi közösséget. Utóbbiak pedig ízletes gulyással vendégelték meg az előadókat, meghívottakat, helybelieket.

– Meggyőződésem, hogy a lelki életünk olyan, amilyenné magunk alakítjuk. És ennek fontos része a kulturális feltöltődés is, illetve gyökereink megismerése, gondozása, az abból való táplálkozás. Nagyon örvendek, hogy ez alkalomra a dévai Fókusz csoport segítségével, illetve helyi gyűjteményből sikerült egy nagyon szép fotókiállítást készíteni, amely itt, a piski vállalkozói központ csarnokában kapott helyet, és amely azt hirdeti, hogy a magyar épített örökség fontos részét képezi városunknak, megyénknek. Továbbá hálásan köszönöm a mai fellépőinknek: a dévai Szivárvány nyugdíjasklub énekkarának, a Renaissance Táncegyüttesnek, illetve a csernakeresztúri hagyományőrző egyesület ifjú táncosainak, hogy ízelítőt hoztak gazdag szellemi kultúránkból – fogalmazott Czuhai Miklós református lelkész. A nagyszerűen megválasztott helyszínen – a városi vállalkozói központ előadótermében – az is kiderült: a piski magyar közösségnek sikerült valódi partnerséget kialakítani a város vezetőségével. Iulius Bedea polgármester, Pavel Haţegan alpolgármester kollégájával együtt jött el, megnézni a magyar napok alkalmából szervezett kulturális műsort, és köszöntőjében nagyra értékelte az itt élő közösség munkáját, illetve a közönség figyelmébe ajánlotta a vidék történelmi, kulturális látványosságait.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kőrösi Viktor Dávid, a kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja is, aki hangsúlyozta: míg ilyen szép magyar beszéd, népdal és népviselet van jelen ezen a vidéken, és amíg az emberek úgy élnek és éreznek, ahogyan ez a piski rendezvényen látszott, addig megalapozott optimizmussal tekinthetünk a jövőbe. Igaz, ennek fenntartásáért folyamatosan dolgozni kell, hiszen a sorsunk a mi kezünkben van. De egy ilyen kisközösség ilyen lelkes és jól szervezett ünnepségét végignézve minden ok meglehet az optimizmusra – értékelt  Kőrösi Viktor Dávid konzul.

A piski házigazdák valóban kitettek magukért. Bár az egyre szigorodó járványügyi intézkedések szinte eltörölték a programból a közös gulyásozást, a helyiek önzetlen hozzáállása nyomán mégiscsak ízletes, biztonságos körülmények között felszolgált gulyással sikerült megkínálni minden jelenlévőt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu