Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 20., 06.21
Temes

Jelöltállítgatások az RMDSZ-ben

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. április 04., 07.00 Péntek / Temes

A megyében elsőként a lugosi RMDSZ-szervezet állította össze tanácsosjelöltjeinek rangsorát az idei helyhatósági választásokra. Első helyen áll, s egyben a szervezet polgármesterjelöltje Pozsár József elnök, a város jelenlegi alpolgármestere.

Őt követi sorrendben Paraczki Mihály, Fazakas Csaba, Kovács László, Sallai István és Langó Ferenc. Teljes listát fognak állítani, ezek az úgynevezett befutók, akik számíthatnak arra, hogy bejutnak a képviselőtestületbe, ha nem közvetlenül, akkor az esetleges visszalépések eredményeként – tette hozzá Pozsár.

Újszentesen a múlt szombaton tartottak mozgóurnás előválasztást, ezen 600 községbeli véleményét kérték ki. Az RMDSZ polgármesterjelöltje Szilágyi Géza, a jelenlegi elöljáró, akinek indulását 571-en támogatták. Szilágyi azonban nem szerepel a tanácsosi listán, melyen a következő sorrend alakult ki: Dénes Ildikó Heinrich József, Némedi Csaba Gábor, Benkő Hajnal, Forrai Attila, Drapos József, Kádár György, Ispán Bárdi, Zabos József, Madaras-Gáspár Csaba, Csiszer István, Antal István, László József és Vass László Antal, Mihály Zoltán, Papp László. A helyi RMDSZ elnöke, ifj. Szilágyi Géza elmondta: a jelöltlista azután lesz végleges, hogy a névsorban szereplők aláírásukkal vállalják a szereplést, vagyonbevallást tesznek, nyilatkozatot adnak, hogy nem működtek együtt a titkosrendőrséggel, illetve, hogy nincs priuszuk – erre egyébként a választási törvény kötelezi a jelölteket.

A megyei RMDSZ tagszervezetinek zöme ezekben a napokban, vagy a jövő hét folyamán tartja meg az előválasztásokat, illetve a jelöltállító gyűléseket. Még a temesvári, valamint a megyei tanácsosjelöltek rangsora sem végleges, mert a szombati foghíjas választmányi ülés után kikérték a hiányzó tagok véleményét, a szavazatok összevetése még csütörtökön is tartott – mondta Vetési Zoltán szervezési alelnök.

Kapcsolódó hírek

Más nemzetiségű jelöltek az RMDSZ listáin
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Vasárnap, 2008. április 06., 13.28 Válaszoljál rá!

Nem, nem az olvasókra gondoltam, hanem általánosítottam. Kevesen áldoznak szabdidejükből a közösségre. S végül is csak azok kritizálhatók, akik valamit tesznek is.
MIndenképpen sz.r a helyzet(ünk) és ezért egyformán hibás az rmdsz, az mpp és a másként gondolkodók is.

Hozzászólt: Koppány / Vasárnap, 2008. április 06., 09.49 Válaszoljál rá!

Én is kedvelem. Csak valamiképpen fórum-rendszerben kellene ezt megoldani, ahol bejelentkezett hozzászólók vannak, témák (topikok), ahol áttekinthetőbb az, hogy mely témához, mikor és ki szólt ismét hozzá. Így nehéz visszakeresni azt, hogy mely hozzászólásra érkezett válasz?
Nem az RMDSZ-t hibáztatom azért, hogy nem jelentkezett Tőkés-párti a városi listára, bár megtehetném. Azért nem vesznek sok helyen részt az RMDSZ által szervezett előválasztásokon a másképp gondolkodók, mert az RMDSZ belső demokrácia-felfogása és olvasata szerint íródtak a szabályok... Ezt jól tudjak sokan, mégis ezzel hozakodnak elő: gyertek hozzánk megmérettetni! Mi írtuk a szabályokat, csak be kell tartsátok...
A rangsoroló szabályzat hibás volt, kontraproduktív. Bár sikerült azt kozmetikázni, utólag gyurmázni. Az elektoros rendszernek vannak jó és rossz oldalai is. Itt, Bánságban az, aki a legtöbb elektort tudna összegyűjteni, az nem biztos, hogy a legtöbb szavazó bizalmát is élvezi... Furán hangzik, tudom, de így van. Aki belegondol, és ismeri a helyi viszonyokat, tudja. Bár úgy az elektoros, mint az urnás előválasztásoknak van egy mozgósító ereje, ami itt pozitívum.
A kisebbségek a saját listájukat sem szavazzák meg már évek óta. Az mellett, hogy - mint írtam - nem volt érdemi együttműködés az előző években (soha) közösségeink között, ezek a közösségek, vagy kisebbségek, ahogy tetszik, nem kompakt módon vonulnak szavazni! „Irány az RMDSZ, mondta a fő szerb, és százával vonultak.” Nem így lesz. Sajnos.
Maga a pontozásos rendszer volt a ballépés. A másik pedig a kisebbséges lista. Ezek a ballépések. Pár közülük.
Egyetértek azzal, hogy kevés a cselekvő, és sok a kritikus. Ez az RMDSZ hibája (is). Ez is. :) Én őszintén remélem, hogy nem a Jelen oldalán kritikus hangvételt megütő hozzászólókra gondoltál. Mert ez egyféle dolog, míg a közösségi ténykedés más. Itt olvasók szerepelnek, amott közösségi emberek. Gondolom, ez így van. :)

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Szombat, 2008. április 05., 16.16 Válaszoljál rá!

Jó a Jelen új weboldala, jókat lehet vitázni :)
Remélem Koppány nem az rmdszt hibáztatod azért, hogy nem jelntkezett tőkéspárti a városi listára?
A rendszerről lehet vitázni. Az is világos, hogy az elektoros módszer arról szól, hogy melyik rész juttat több elektort be a nagy választásra. Urnás szavazás Temesváron nehezen megvalósítható. Az a helyzet, hogy nehéz megtalálni az optimális választási rendszert.
A kisebbségek azért fognak az rmdsz listára szavazni, mert a 2. hely (amelyik bejutó) az övék. Szerintem mndkét Ferenc (Halász is és Szabó is) olyan arcok, akik örvendenek mindkét fél bizalmának. Legalább is remélem.
Nem tudom milyen ballépésekről beszélsz. Eddig volt egy előválasztás, amelyik nem volt a legsikeresebb, de sajnos ennél jobban nemigen látom ki tudta volna megcsinálni. Az a szomorú valóság, hogy sok a kritikus de kevés a cselekvő. Nemigen vannak olyanok, akik a szabadidejüket a közösségre áldoznák (akár választások, akár civil szervezetek kapcsán).

Hozzászólt: Koppány / Szombat, 2008. április 05., 10.41 Válaszoljál rá!

Megpróbáltak elfogadni a "megosztókat" nem kizáró, itt helyesbítek, hanem nem bejutó helyre rangsoroló szabályzatot, csak az nem sikerült ilyen formában. Ez nélkül is rossz volt a rendszer, felesleges vitatni.
Volt, aki felérte ésszel, hogy amennyiben halvány esélyét akarják annak, hogy újra RMDSZ-es tanácsosa legyen Temesvárnak, akkor nem lepontozni, hanem pozitív üzenetet küldeni szükségeltetik. Gratulálni lehet érte. Amennyiben a Tőkés-párti szavazók nem szavaznak a helyhatósági választásokon az RMDSZ listájára, akkor teljesen nyilvánvaló az, hogy nem lesz tanácsosunk. Még a kisebbségekkel sem. Ez gondolom egyértelmű. Ami a kisebbségeket és azok RMDSZ-re való szavazását illeti, sehol – nem csupán a Jelen fórumán - érdemi indoklást nem kaptam arra, hogy miért is szavazzanak a magyarok listájára?
Továbbá: a Tőkés-párti szavazók támogatására csak akkor lehet számítani (szerintem), ha az RMDSZ listáján bejutó helyen szereplő „arc” olyan, hogy az bírja az ő bizalmukat is. Gondolom ez is egyértelmű. Amennyiben nem, akkor tovább magyarázom.
Fazakas Csaba nem a pontozás, hanem az ésszerűség alapján második. Hogy a városi tanácsos-jelöltek között nem volt Tőkés-párti, az baj.
A kampánystratégia hiánya, vagy annak léte esetén rossz mivolta, egyértelműen látszik az elkövetett ballépésekből.

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Péntek, 2008. április 04., 19.21 Válaszoljál rá!

Kedves Koppány, nemigen értek egyet veled. Ha a "megosztókat" ki akarták voln zárni, a választmány elfogadta voln az eredeti versenylapot és Fazakas Csaba nem lenne a 2. a megyei listán. A városi jelentkezők között nem is volt tőkéspárti. Ugy-e megosztó alatt tőkéspártit értesz? Hogy van-e stratégia avagy nincs, nem tudom, ahogy te sem tudhatod, hacsak nem vagy a kampánystábban.
A kisebbségekkel együtt menni nem mentőöv, de ad egy esélyt. De végül is szerintem a tőkéspártiakon fog múlni. Akarják-e, hogy a magyaroknak legyen tanácsosa avagy a "fúrjuk meg az rmdszt" címszó alatt nem mennek szavazni, vagy másra szavaznak, s tulajdonképpen a magyarok képviselőjét fúrják meg.
Szerintem tőkés-markó cirkuszt félretéve, Temesváron minden magyarnak az rmdszre kéne szavazni.

Hozzászólt: Koppány / Péntek, 2008. április 04., 16.01 Válaszoljál rá!

Arról van szó, hogy a Temes megyei RMDSZ-nek nincs helyhatósági kampánystratégiája. Vagy van, de az rossz. A harmadik lehetőség pedig az, hogy van stratégia, nekik esetleg jó is, csak rémesen rosszul sül el az egész. Magyarul: elfogadtak egy olyan, eleve rossz rangsoroló rendszert, ami visszafelé sült el akkor, mikor a jelentkezőket összesítették. Lehetett volna rosszabb is, gondolok például a megosztó tevékenység miatti lepontozás című agyalmányra, az aránytalanul értékelt pontozás és meghallgatás arányára stb. Temesvári magyarul ez így hangzik: ki akarták zárni a „megosztókat”, ennek a célnak alárendelve megalkották a kritériumrendszert, ami (maradjunk annyiban) élen táncolva, és kissé átgyúrva volt csak úgy alkalmazható, hogy totális csőd ne legyen a rangsorolás eredménye. Imígyen van akkor, amikor a jelölteket rangsorolni hivatott kritériumrendszert az előtt fogadják el, mielőtt tudnák, hogy kik is jelentkeznek, avagy fognak jelentkezni… Ami pedig a kisebbségekkel történő közös listát jelenti, már elmondtam: nem mentőöv a helyi magyarságnak. Nem biztosítja a tanácsban való jelenlétet, sőt…

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. április 04., 08.40 Válaszoljál rá!

Esetleges visszalépések - taktikázás, megvezetés.
A szavaztok összevetése még csütörtökön is tartott, holott szerda 17 órára kérték a távszavazatokat ( http://www.nyugatijelen.com/jelenido/szerb_bolgar_ukran_es_olasz_jeloltek_is_lehetnek_az_rmdsz_listajan.php ). Hááát...

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu