Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. július 28., 22.41

Jó eredmény a kemény politikai küzdelmek előestéjén

Írta: Chirmiciu András
2014. június 01., 20.28 Vasárnap / Hunyad

Jó eredményt ért el erdélyi szinten az RMDSZ a vasárnapi EP-választáson, noha a magyarság jobb mozgósítása, vagy alacsonyabb országos részvételi arány esetén még jobb lehetett volna az eredmény. Az RMDSZ azonban így is megtartotta az erdélyi magyarság bizalmát, amiért köszönettel tartoznak a történelmi magyar egyházaknak, civilszervezeteknek, sajtónak, RMDSZ-es területi szerveknek és mindenekelőtt az erdélyi magyarságnak, szögezte le dévai mérlegvonó sajtóértekezleten Winkler Gyula újraválasztott EP-képviselő.

Hunyad megyében az eredmények még jobbak voltak, arányosan számítva itt a magyarság 36,6%-át sikerült mozgósítani, ami Erdélyben a negyedik legjobb. Csupán Szilágy (44,6%), illetve Szatmár és Hargita (egyaránt 39%) megyében sikerült jobban mozgósítani a magyar szavazókat. Sőt, Temes és Hunyad meygében a mostani EP-választáson az RMDSZ-re többen szavaztak, mint a 2012-es országgyűlési választáson. Hunyad megyében a magyarság népességi aránya 3,86%, az RMDSZ pedig a szavazatok 3,85%-át kapta.

Végül is az RMDSZ volt az egyetlen romániai politikai alakulat, amelynek EP-kampánya Európáról szólt. Miközben a román pártok számára a vasárnapi választás éles bemelegítés volt az őszi államfőválasztásra, „mi voltunk az egyetlenek, akik európai témákkal foglalkoztunk, az EU jövőjéről, közösségünk uniós szerepéről és jövőjéről beszéltünk, de arról is, hogy milyen előnyökkel jár az európai források jobb felhasználása a modernizációt tekintve, aktualizáltuk az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely a következő hét év prioritásait tartalmazza. Ez alapján bocsátottuk közvitára a Hunyad 2020 fejlesztési stratégiát is, amely a megyére vonatkozó elképzeléseket tartalmazza”, hangsúlyozta Winkler.

 

Fegyvercsörrenés Romániában és Európában

 

Kiéleződik a politikai harc Bukarestben és Brüsszelben egyaránt, ennek jelei már jól láthatók. Belföldön a politikai iszapbirkózás alighanem újabb negatív csúcsokat fog dönteni. Az RMDSZ igyekszik távol maradni ettől, az európai néppártban jóformán az egész romániai jobboldallal (PDL, PNTCD, PMP, újabban PNL) egy csónakban evez, Bukarestben viszont a PSD-vel kormányoz, de tekintettel a román politika ideológiai „elkötelezettségére”, ebben semmilyen ellentmondás sincs, hangsúlyozza az EP-képviselő. A PNL átlépésére már régóta számított, az erről szóló tárgyalások régóta zajlanak, a sebtében elkezdett jobboldali egyesülést pedig tipikus balkáni mesének tekinti, ahol az ideológia csupán ürügy. Minden pártot – így a köpenyegforgató liberálisokat is – saját választóik vonják felelősségre.

A politikai küzdelem azonban EU-s szinten is kiéleződik a régiók Európáját képviselő Európai Parlament és az országos vezetéseket tömörítő EU-tanács között. Kit illessen a döntésjog, 500 millió európai lakos 751 megválasztott képviselőjét, vagy 28 állam-, illetve kormányfőt?

Az ellentét már most is jelentős, a múlt heti szavazással az EP például 4,7 milliárd euróval bővítette ki az EU idei költségvetését, nevezetesen a fejlesztési alapokat, de 8 tagország vezetői (többek között Ausztria, Svédország, Nagy Britannia és Németország) ellenkezése miatt a parlamenti döntést nem ültethetik gyakorlatba. Milyen jövő várható, ha egyes országok keresztbe tesznek másoknak? David Cameron brit miniszterelnök például országa EU-ból való kilépésével fenyegetőzött, ha a választást megnyerő néppárt hivatalos jelöltje, Jean-Claude Juncker lesz az Európai Bizottság következő elnöke! Ilyen hozzáállás elfogadhatatlan, véli Winkler, noha Orbán Viktor is majdnem ugyanolyan erősen ellenzi Juncker jelölését, s Svédország, Finnország és Hollandia sem támogatja, Németország viszont teljes mellbőséggel áll ki Juncker mellett.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu