Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 10.42
XIV. Nemzetközi képzőművészeti alkotótábor

Jó hangulatú programzárás

Írta: Gál Zoltán
2016. augusztus 01., 17.54 Hétfõ / Arad

Vasárnap került sor a XIV. Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor ünnepélyes zárórendezvényére Nagyzerinden. A kiállított alkotásokat, a művészek teljesítményét és a táborban eltöltött napokat Siska-Szabó Hajnalka művészeti vezető értékelte. „A művészek lelki világukat mutatták be, akik szubjektív szűrőjükön keresztül feldolgozták impresszióikat és a környezetükben látottakat. Minden művésznek más és más a lelki univerzuma, és ez a változatosság a különböző kultúrákból adódóan még erőteljesebben nyilvánul meg” – hangzott el az összefoglalás.

A kiállításon portrék, tájképek, illetve absztrakt fogalmi vagy gondolati ábrázolások egyaránt láthatóak voltak. Mind különböző technikával készültek, és mind sajátos hangulatot közvetítettek a befogadó felé: festmények, grafikák, karcolatok egyaránt születtek, az expresszionizmustól kezdve a pop-artig szinte minden irányzat képviselve volt. A jelenlévő művészeket egyenként maga mellé hívta Siska-Szabó Hajnalka, sőt, a végén a szakácsnőknek is megköszönték „áldozatos és finom” munkájukat.

Az ünnepség második részében Dénes József lelkész mutatta be negyedik, A kék madár bokrétája című verseskötetét. 95 vers található benne, három fejezetre osztva. Mindhárom fejezetből elhangzott egy-egy vers Semsei Ildikó előadásában: Az istálló titka, Forró nyomon és Az én hazám. Mintegy ráadásként a közönség meghallgathatta a Hullasd szavadcímű verset is. A kötetben vannak pásztorációs (szó szerint pásztorkodás közben született) és nottűr, vagyis éjszaka íródott versek – azonban mindkét kategórián és mindhárom fejezeten érződik elhivatottsága Isten és a munka iránt.

A műsor harmadik részében Hajtmann Ildikó énekelt az egybegyűlteknek népdalokat, illetve operettek, rockoperák és híres előadók legjobb dalai közül néhányat. A műsorok végeztével a jelenlévő és magyarul tudó művészek tiszteletpéldányt kaptak Dénes József kötetéből, de a közönség többi tagja is megvásárolhatta ezt. A jó hangulatú előadásokat beszélgetés és vacsora követte.

Elhangzottak továbbá a támogatók nevei is: Arad Megyei Kulturális Központ, a Nagyzerindi Polgármesteri Hivatal és Tanács, a Communitas Alapítvány, továbbá Csáky Barna Zsombor és Bognár Levente aradi alpolgármester, Balla Géza, Mészáros Dávid, a Pro Pir Kult Egyesület, Schmak András és számos községbeli magánszemély járult hozzá különböző formában a táborhoz. Siska-Szabó Hajnalka azonban nem felejtette ki a sorból Vas Enikő gazdasági szervezőt sem, aki bár nem szólalt fel a rendezvényen, legalább akkora szerepe volt, mint a művészeti vezetőnek.

Az alkotótábor tagjai abban a reményben váltak el egymástól, hogy jövőre ugyanitt, immár a 15. alkalommal találkoznak, és hódolnak közös szenvedélyüknek: a művészetnek. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu