Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 11., 21.43
Értékelő PELLEGRÍNI MIKLÓS helyettes főtanfelügyelővel

„Jobban is sikerülhettek volna”

Írta: Balta János
2020. június 24., 17.49 Szerda / Arad

Arad Megye magyar nyelvű általános iskolái végzőseinek a képességvizsga eredményeiről kértünk tájékoztatót Pellegrini Miklós helyettes főtanfelügyelőtől, aki előrebocsátotta: a statisztikából első pillantásra megállapítható, hogy az idei végzőseink eredményei nem a legjobbak. Nem is a legrosszabbak, de talán egy kicsit jobban is sikerülhettek volna. Kétségtelenül egyik mutató, hogy 9,33-as átlagosztályzatot, tehát kiváló eredményt egy kisiratosi tanuló, a helybeli Páter Godó Mihály Általános Iskola végzőse ért el. A nevét nem lehet tudni, csak az azonosító kódját. Ugyancsak jó eredménynek számít, hogy a Pécskai 2-es Számú Általános Iskolában, illetve az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolában is elég jó eredmények születtek, közülük elég sok gyermek ért el 8,7-es átlagosztályzat fölötti eredményt. A Csiky Gergely Főgimnáziumban azonban a legmagasabb átlagosztályzat 8,25 volt, ami talán azt mutatja, hogy az idei végzősök nem a legjobb generációhoz tartoznak. Ebből azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mert a tanulmányi előmenetel évről évre változik. Az viszont számít, hogy a legjobb eredményt elért kisiratosi végzős, a megyei névsoron hányadik helyet foglalja el. Vagyis, a legmagasabb átlagosztályzatunk a megyei rangsorban a 158. helyre jogosít fel. Különös jelentősége ennek nincs, állítja Pellegrini, de felvételi szempontjából valószínűleg számítani fog. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy elég sok végzős gyermekünk nem jelentkezett képességvizsgára, aminek objektív és szubjektív okai is lehetnek. Ami viszont számít, ha megnézzük a legalacsonyabb átlagosztályzatokat elért diákjaink számát, akkor az elgondolkoztató. Általában minden iskolában a legkisebb átlagosztályzat 2-3-as között mozgott, ami Pellegríni Miklós szerint igen alacsony, mert számításba kell venni, hogy minden résztvevő 1 pontot indulásból kap, vagyis, akinek 3,6-os az átlagosztályzata, annak a tudása 2,6-ra értékelhető. A következő lépés az lesz, hogy a záróvizsga, illetve az V–VIII. osztály átlagosztályzatának a felhasználásával ki lehet számítani mindenkinek a felvételi átlagosztályzatát. Tehát ennek, illetve a tanuló opciója alapján fog mindenki abba az iskolába bejutni, ahova a szándékai, illetve a lehetőségei megengedik.

A képességvizsgára való beiratkozás automatikusan történt, ugyanis az adatbázisban szereplő összes VIII. osztályos diákot számba vette. Mindazokat, akik nem buktak meg valamilyen tantárgyból. Tehát mindenkinek van VIII. osztályos átlagjegye, ezért úgy szerepel, mintha részt venne a képességvizsgán. A 117 végzős diákunk közül azonban 15 nem jelentkezett a képességvizsgára.

A továbbiakban július 2-tól kezdődően, a gyermekek szülei, az osztályfőnökök segítségével kitöltik a beiratkozási lapokat a líceumokba vagy a szakiskolákba.

A líceumokra vonatkozóan, június 10-én lehet majd pontosan tudni, ki, melyik líceumba tudott bejutni.

Ami a szakiskolát illeti, július 4-én, szombaton fog kiderülni, hogy ki felvételizett sikerrel. Ami a magyar nyelvű szakoktatást illeti, a Csiky Gergely Főgimnáziumban autómechanika osztályt próbálnak beindítani, ebben egyik fél osztály rendes szakképzés, a másik turizmus, duális képzésben fog működni, ha összegyűlik az osztály beindításához szükséges létszám – mondta el érdeklődésünkre Pellegríni Miklós helyettes főtanfelügyelő.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu