Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. szeptember 27., 00.18
Adománygyűjtés a rászorulóknak a temesvár-józsefvárosi plébánián

„Jót tenni jó”

Írta: Pataki Zoltán
2021. november 24., 15.56 Szerda / Temes

A Szegények V. világnapja alkalmából adománygyűjtést szervezett a rászorulók számára a temesvár-józsefvárosi plébánia egyházközsége. A józsefvárosi hívők életében fontos helyet elfoglaló karitatív tevékenységekről, a novemberi adománygyűjtésről ft. Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

 

– Minden egyházközség életében rendkívül fontos a karitatív munka, hiszen ezáltal éljük meg, váltjuk tettekre  az evangéliumot. A temesvár-józsefvárosi plébánián a hívek nagyon érzékenyek a segítségnyújtásra és ezt szívesen megteszik.

Ferenc pápa kérése, hogy november egyik vasárnapja, az Árpád-házi Szent Erzsébethez közelálló vasárnap a szegények vasárnapja legyen. Így merült fel az ötlet, hogy tartós élelmiszert gyűjtsünk, amit a hívek hoznak, és amit konkrét szociális intézményeknek adunk át. Az én kérésem az volt, hogy amennyiben ez lehetséges, ők hozzák az élelmet, ők vásároljanak be, elhozzák a templomunkba, ahol két hétig folyik a gyűjtés, majd szintén velük, a fiatalokkal, családosokkal elvisszük a tartós élelmiszereket szociális intézményekhez. Időnként újabb és újabb szociális intézményeket látogatunk meg, idén három ilyen intézményt választottunk ki: a zsombolyai Szent Ferenc Gyermekotthont, amit Csaba testvér gyermekotthonaként ismernek, a Máltai Szeretetszolgálat otthonát, ahol időseket gondoznak, és naponta közel 100 személynek kiviszik az ételt, illetve a Pater Jordan éjjeli menedékhelyet, ahová majd a fiatal bérmálkozóinkkal visszük el az élelmiszercsomagokat.

– Milyen volt az adományok fogadtatása a kedvezményezettek részéről?

– Sok gyümölcse van ennek a gyűjtési akciónak: akiknek visszük az adományokat azok nagyon hálásak, azt mondják, hogy minden jó, mindennek fölment az ára, minden segítség jól jön. Úgy látom, hogy jót tesz a híveknek is, mert jót tenni jó, aki ad, az áldozatot hoz, de sok lelki örömet kap. Mindig megcsodálom híveinknek a nagylelkűségét, hogy milyen nagy mennyiségben adakoztak, most konkrétan élelmet. Jó azért is, mert nem egyedül visszük el ezeket a csomagokat, bevonjuk a fiatalokat, bérmálkozókat, családosokat, nagyon fontos, hogy ők is megszokják, hogy a hátrányos társadalmi helyzetű emberekért közösen felelünk mindannyian.

Beszélünk egy rossz világról, de nagyon sok jólelkű emberrel találkozom. Úgy látom, Isten működik az emberek lelkében, előhozza a jónak a forrásait. Vasárnap említettem a hívőknek az ún. aranyszabályt: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is azt tegyétek velük”. Kérdezem az embereket, hogy miért ilyen nagylelkűek? Egyik bácsi azt mondta, hogy ő nem felejtette el, hogy gyerekkorában szegény volt. Eszébe jutott, hogy ami neki jólesett volna, azt tegye meg másokkal. Egy nem túl idős ember beállított egy nagy csomag nagyon jó minőségű kávéval.  Hozott tartós élelmet is, de azt mondta, hogy ő nagyon szereti a kávét, és talán egy hajléktalan ember is örül majd egy jó kávénak.

– A Szegények világnapja alkalmából szervezett gyűjtés befejeződött, de most kezdődik az adventi időszak, közeledik karácsony, ami újabb jótékonysági akciókra nyújt lehetőséget.

– A szegények napjára szervezett gyűjtés csak az egyik karitatív akciónk.

Most indul a cipősdoboz-akció: egy-egy cipősdoboznyi adományt gyűjtünk össze a gyermekeknek. Tavaly több mint 100 doboznyi édesség, segítség gyűlt össze az akció során, amit temesvári és környékbeli rászoruló gyermekeknek vittünk el. Ezt a gyűjtést a családos csoportunk koordinálja, és eljutottak akár Ótelekig, Zsombolyáig, Csenéig ezekkel az adományokkal. Ezenkívül játékokat gyűjtünk az elsőáldozó és a hittanos gyermekeinktől, olyan játékokat, amelyeket ők szívesen tovább adnának más gyermekeknek, és örvend az, aki kapja, de örül az is, aki adja és egyben nevelődik, formálódik a szeretetben.

Még lesz egy komolyabb adománygyűjtési akciónk karácsony előtt (ezt tesszük húsvétkor is): minden évben 100-110 szeretetcsomagot készítünk az időseinknek, amelyeket házhoz viszünk nekik. Ezt egy csoport végzi, minden akciónak megvannak a maga felelősei, ezt nem is lehet másként elvégezni. Az is nagyon fontos, hogy közösségileg viseljük ezeket a terheket, amelyek az emberekre, a városunkra, a környezetünkre nehezednek. Hogyan teremtjük elő az ajándékok megvásárlásához szükséges pénzt? Elmondok egy példát: van egy beteg hölgyünk, aki a lakásához van kötve, de ő is szeretne jót tenni. Kis adventi tárgyakat készít, ezeket kitesszük vasárnap a templomba, és ki van téve egy persely is. Ezek a tárgyak ingyenesek, de ha valaki úgy érzi, hogy adakozna, az tegyen be pénzt a perselybe, ezt az összeget használjuk a karácsonyi szeretetcsomagokra is. Ez is megmutatja, milyen nagylelkűek az emberek, milyen jó, amikor az ember érzi, hogy jót tehet, szükség van rá és segíthet.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu