Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 28., 23.44
Tizedszer Hunyad megyében

Jubileumi Magyar Napokra készülnek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. szeptember 12., 17.25 Csütörtök / Hunyad

Beszélgetés Kocsis Attila-Levente főszervezővel 

Hunyad megyében jubileumi magyar napokra készülnek. A várható programról, helyszínekről, fellépőkről beszélgettünk Kocsis-Attila-Levente főszervezővel.

– Tízedik alkalommal szervezzük meg idén a Hunyad Megyei Magyar Napokat és a jól bevált rend szerint idén is minden korosztálynak, minden magyarok által (is) lakott településen igyekszünk gazdag kulturális, szabadidős programot kínálni, olyan rendezvényekkel, melyek remélem, ezúttal is felkeltik az érdeklődést. A nagyobb lélegzetvételű rendezvények természetesen idén is Déván, Vajdahunyadon, Petrozésnyban, Lupényban várhatók, de Lozsád, Csernakeresztúr, Brád, Piski, Szászváros, illetve további kisebb települések is bekapcsolódnak az eseményekbe. A program nagyon változatos. Megjelennek benne a sporttól a gasztrohagyományaink felelevenítéséig terjedően a képzőművészeti kiállítás, néptánc előadás, bányászkórus-fellépés, a gyermekelődások és interaktív ifjúsági programok. A dévai Fókusz csoport ezúttal a hagyományos fotókiállítás helyett kirándulásra hívja az érdeklődőket. Piskin lesz egy nagyon érdekesnek ígérkező kerekasztal-beszélgetés az Úz völgye kapcsán arról, hogy lehet-e magyar–román megbékélésről beszélni.

Az utóbbi esztendőkben szeptember utolsó hetét ölelték fel a Hunyad Megyei Magyar Napok. Idén is így lesz?

– Elvileg igen. Ám az eredetileg 8 naposra tervezett program idén is 10 napra nyúlt ki. Ugyanis Lupényban már szeptember 19-én, csütörtökön megkezdődnek a Hunyad Megyei Magyar Napok, Ferkó Zoltán Kóbor című dokumentumfilmjének a bemutatásával és a további programok szeptember 29-ig tartanak a megye különböző településein.

– A Hunyad Megyei Magyar Napok programjából hagyományosan kiemelkednek a nyitó- és zárórendezvények. Ezekre hol kerül sor az idén?

– E rendezvények vándor jellegűek. Minden évben a megye négy nagyobb városának egyikében szervezzük meg. Idén Petrozsény lesz a nyitórendezvény helyszíne. Itt adjuk át a Barcsay-díjakat, és fellép a Háromszék Néptáncegyüttes is. Ugyanitt kerül sor egy ünnepi tanévkezdő szentmisére Böjte Csaba ofm és Szász János esperes celebrálásában. Ezzel párhuzamosan mondhatom, hogy Lozsádon is megkezdődik a HMMN, mert a falunapok keretében itt is e napon lesz a főrendezvény. A zárás pedig szeptember 29-én lesz, Vajdahunyadon, ahol ifjúsági programok, kézműves sátrak és sok-sok jó koncert várja majd az érdeklődőket.

Lesznek-e sztármeghívottak idén?

– Lesznek természetesen. A nagy sztárvendégünk az idén Delhusa Gion lesz, de a Titán Együttes koncertezik Vajdahunyadon, Szőcs Reni, Kristóf Katalin és Milán. Jön a Szimpla Kárpáci, a Bekecs Néptáncegyüttes és lesz egy Piskóta Panni gyermekműsorunk is Déván, valamint Lupényban László Attila koncert várja az érdeklődőket.

– Minden esztendőben frappáns jelszóval indulnak a magyar napok. Idénre született-e jó ötlet?

– Ötleteink idén is voltak, vannak, talán épp az a gond hogy a legjobbat szeretnénk kiválasztani, mert a tízes szám kötelez. És valahogy ez hozza magával, hogy az idei rendezvénysorunkat Jubileumi Hunyad Megyei Magyar Napokként emlegessük.

– Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a szervezésben!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu