Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 12.15
Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok

Jubileumi rendezvénysorozat

Írta: Chirmiciu András
2021. június 15., 17.26 Kedd / Hunyad

Néptánc, vers, zene, közösségi kincsek és hegyi túra: a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok idén is színvonalas programot ajánlottak a bányavidéki magyarságnak. Ráadásul élőben, miután tavaly a koronavírus-járvány miatt a rendezvénysorozat virtuális térbe kényszerült.

A huszadik alkalommal megszervezett Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok csütörtökön rajtoltak Lupényban, a bányász művelődési házban, ahol a Bekecs néptáncegyüttes és a Tokos zenekar fellépése aratott nagy sikert. Benedekfi Dávid, a lupényi RMDSZ-szervezet elnöke társ-főszervező köszöntötte a magyar közönséget, büszkén megjegyezve, hogy a szórványban kevés olyan rendezvénysorozat van, amely elérte a huszadik jubileumát.

 

 

Helytörténeti kirándulás

 

Pénteken a szabadban, nevezetesen a várost körülvevő Tulisa-hegyen folytatódtak a rendezvények, ahol a helyi RMDSZ Maderspach Viktor menekülésének nyomdokain, annak századik évfordulóján szervezett történelmi témájú kirándulást. A gyalogtúrán több mint 20-an vettek részt, helyiek mellett hátszegi, sepsiszentgyörgyi, és a magyarországi Békésről érkezett vendégek is, közöttük egy 80 éves bácsi is. Mivel a tizennyolcadik századig lakatlan, s később kőszénkitermelésre berendezkedő Zsil völgye nem kimondottan gazdag magyar történelmi hagyatékáról és személyiségeiről ismeretes, a történelmi jellegű rendezvényeit a környék legjelentősebb hazafia, Maderspach Viktor (1875–1941) körül alakítják ki. Akárcsak német eredetű, de erősen magyar érzelmű családja többi tagjai, Maderspach Viktor érdekes egyéniség volt, a boldog békeidőkben mérnökként tevékenykedett, és szenvedélyes vadász volt. A világháború azonban megváltoztatta életét, 1916-ban, amikor a román hadsereg hátba támadta a Monarchiát és betört a Zsil völgyébe kommandószerű önkéntes csapatot létesített saját költségén a szűkebb (bányavidék) és tágabb (Magyarország) hazája megvédésére a betolakodókkal szemben, ismertette a történelmi hátteret Bodó József nyugalmazott történelmi tanár. Ezért az impériumváltás után az új román államhatalom el akarta fogni ügynökei révén, Maderspach Viktor azonban átlátott a cselszövésen és gyalog menekült el a helyvidéki ösvényeken. A nyolcórás gyalogtúra végén a szervezők finom gulyással várták a helytörténeti kirándulás résztvevőit.

 

 

Létünk bizonysága

 

Szombaton szintén Lupény volt a Zsil-völgyi magyar napok helyszíne, ahol a református templomban ökumenikus istentiszteletre került sor. Széll Lőrincz, Hunyad megye lupényi származású alprefektusa és a szervezők köszöntője után a római katolikus, református, unitárius és baptista lelkipásztorok hirdettek igét, a végén pedig a lupényi magyarság nagykönyvének átadására került sor. Március 15. jelképes meghosszabbításaként, jegyezte meg Benedekfi Dávid, a nagykönyvet ugyanis a magyar szabadság napján adják át egymásnak a magyar felekezetek, a járványügyi korlátozások miatt idén azonban csak most került sor rá.

A lupényi magyarság nagykönyve 2009 óta létezik, és a magyar egyházak, az iskola és a tágabb közösség összekötő szimbóluma, miközben az ugyanabban az évben a római katolikus templomkertben felállított székely kopjafa a gyökereket jelképezi. Szombaton a két jelkép a Szombatfalvi Józseftől, az unitárius egyház korábbi esperesétől ajándékba kapott kincses ládával egészült ki, melybe a helyi közösség örökségének kiemelkedő tárgyi darabjai kerülnek be, s amelynek ugyanaz a mottója, mint a nagykönyvé: „létünk bizonysága vagyunk”, szemléltette a helyzetet Benedekfi Dávid.

 

 

Színekbe kódolt üzenetek

 

Hétfőn két helyen, Petrozsényban és Lupényban zajlottak a Zsil-völgyi magyar napok rendezvényei. Marosan Csaba, a kolozsvári magyar állami színház művésze előbb a petrozsényi Jézus Szíve kollégiumban tartott előadást Arany János kevésbé ismert munkásságáról, majd a lupényi unitárius templomban mutatott be összeállítást magyar költők szerelmi verseiből. Petőfi Sándor, Juhász Gyula, Áprily Lajos, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Dsida Jenő és természetesen Ady Endre gyönyörű szép szerelmes verseket írtak kedvesüknek. Előadásából megtudhattuk, hogy a népdalokban a színek üzenetértékű jelentéseket hordoznak: a piros például a kirügyező szerelmet jelképezi, miközben a sárga és a barna az elmúló szerelmet. A víz, különösképpen a folyó víz pedig egyértelműen erotikai jelentéssel bír, mint például a „tavaszi szél vizet áraszt” című híres népdalban.

Marosán Csaba gyakorlatba ülteti Reményik Sándor templomról és iskoláról szóló híres versét, azaz keresztül-kasul járja Erdélyt, templomokban és iskolákban lép fel, ennek keretében érkezett hétfőn életében először a Zsil-völgyi szórványba. Nagyon örvendett a szeretetteljes fogadtatásnak, a nyitott füleknek és lelkeknek. „Felemelő élményben részesültem, életre szóló tapasztalattal gazdagodtam, színészként nagy feltöltődés a bányavidéki szórványmagyarsággal való személyes találkozás”, nyilatkozta a szilágysági származású Marosán Csaba, az előadás utáni szeretetvendégség során.

Az idei Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok Petrozsényban végződtek, a közkedvelt magyarországi Bojtorján együttes fellépésével.

„Közösségünk apad, a Zsil-völgyi magyar kulturális napok színvonala viszont folyamatosan növekszik. Ha sikerül fenntartani a nívót, bizakodóan beszélhetünk a jövőről”, értékelte az idei rendezvénysorozatot Kutasi Csaba, a petrozsényi RMDSZ elnöke, a rendezvénysorozat egyik fő szervezője. Márton Edit petrozsényi-lupényi unitárius lelkipásztor és a lupényi Antal Amália szintén jelentős szerepet vállaltak a szervezésben. Benedekfi Dávid megköszönt minden segítséget, bárhonnan is jött, a rendezvénysorozatot ugyanis az Eben Haezer és Carbo Gremium egyesületek, a Communitas Alapítvány, a Hunyad megyei, valamint a petrozsényi, lupényi és vulkáni RMDSZ-szervezetek támogatták. „Ránk mosolygott az Isteni gondviselés, 20 év óta az eső egyetlen rendezvényünket sem rontotta el, holott rengeteg esős időszakot fogtunk ki. Az eső vagy a rendezvény előtt esett, vagy annak vége után eredt el”, jegyezte meg Benedekfi Dávid, aki az idei Zsil-völgyi magyar napokat is nagyra értékeli, némi keserű árnyalattal: „A termeket még megtöltjük, a szavazóurnákat viszont sajnos nem”.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu