Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 18., 17.15

Kányádi világából töltekeztek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. március 31., 18.17 Vasárnap / Hunyad

Kányádi Sándor minden bizonnyal mosolyogva tekintett le a napokban az örökkévalóságból Vajdahunyadra, ahol apró, vidám gyermekek tiszta, szép kiejtéssel tolmácsolták gondolatait, megelevenítve az életörömöt, konok kitartást, gyermeki tisztaságot sugárzó költői világot.

Az idén immár XXI. alkalommal megszervezett Kányádi Sándor Szavalóverseny Hunyad megyei döntőjének ezúttal is a vajdahunyadi Matei Corvin Kollégium, illetve annak magyar tagozatos pedagógusközössége volt a házigazdája. A Gyermekek Palotája tágas, barátságos helyszínnek bizonyult, ahol a gyermekek felszabadultan élhették bele magukat a Kányádi-versek világába. Csontos József vajdahunyadi zenetanár diákjaival egy kis furulyaszóval is megajándékozta a versenyzőket, majd közös népdaléneklésre is sor került.

Kiss Mihály-András, a vajdahunyadi magyar tagozatos tanintézmény aligazgatója örömmel üdvözölte a verseny megyei döntőseit, megerősítve bennük: azáltal, hogy egy-egy Kányádi verssel gazdagították lelküket, tudásukat, már nyertesnek érezhetik magukat. A játékos hangulat kedvéért a szervezők minden kis versenyzőt egy-egy névre szóló aranyos kézműves figurával (katicabogárral, békával, virággal) ajándékoztak meg, melyen ki-ki fellelhette a maga sorszámát is, így meglehetősen kötetlen hangulatban indult a verseny. A Déváról, Csernakeresztúrról, Petrozsényból, Vulkánból, Lupényból  és Vajdahunyadról érkezett közel negyven elemista közvetlen hangon, a legnagyobb természetességgel mondta el a maga versét, néha egészen terjedelmes szövegeket, de többségükben játékos hangvételű, gyermeki szívükhöz közel álló meseszerű Kányádi-verseket. A hallgatóság körében egy pillanatra sem tudott fészket rakni az unalom. A gyermekek feszült figyelemmel hallgatták társaikat, hiszen alig volt olyan vers, amely ismétlődött és a kis előadó személyiségének köszönhetően ezek is egymástól eltérően jutottak el a közönséghez.

A zsűri – Deák Piroska és Kun-Gazda Kinga tanárnők, illetve Máthé Imola tanítónő – a szokottnál is hosszabban tanakodott a rangsorolásról. Az eredményhirdetést rövid kiértékelő előzte meg, melyen Deák Piroska tanárnő zsűrielnökként kiemelte a Hunyad megyei szavaló gyermekek körében tapasztalható fejlődést. – A versmondók többsége nagy gondot fordított a hangképzésre, hanglejtésre, szépen, tisztán ejtették a szavakat, értelmesen hangsúlyoztak, ami arra utal, hogy értették, átélték a szöveget. Külön értékeltük, hogy a versenyzők többsége a saját életkorának megfelelő témájú verset választott, sokan humoros szövegeket, amit kellő könnyedéggel, játékossággal adtak elő. És nem volt ritka a terjedelmes szöveg sem, ez is értékelendő, hogy ilyen zsenge korban ilyen hosszú versekkel is megbirkóztak a gyermekek, és a legtöbben sikerrel – értékelt a zsűrielnök, aki ismét hangsúlyozta: igazi versünneppé lett a Kányádi-verseny. Kiemelkedő teljesítményként említette a negyedikes Boboc Eduárd szavalatát, aki a komoly társadalmi, lélektani töltettel bíró Fekete-Piros című költeményt tolmácsolta, korát meghaladó átérzéssel. Végül sor került a díjazásra, melyhez a jutalomkönyveket ezúttal is a dévai Corvin Kiadó ajánlotta fel. A versenyzőknek több mint fele dicséretben, illetve díjban részesült. A zsűri döntése nyomán pedig Hunyad megyét Molnár Ivett, Borbély Richárd, Mózes Ingrid és Boboc Eduárd képviseli majd a szilágysági Varsolcon megrendezendő országos döntőn. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, és sok sikert a továbbjutó kis szavalóknak!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu