Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 20., 20.52
Magyarok Kenyere – tizenötmillió búzaszem

Kárpát-medencei gabona-összeöntés ünnepe Szarvason

2020. augusztus 03., 18.16 Hétfõ / Arad, Temes

Múlt pénteken Szarvas városában (Magyarország, Békés megye) tizedik alkalommal került sor a Magyarok Kenyere – gabona-összeöntés ünnepére. Immár tíz éve, hogy a magyar gazdák összefogásával biztosítják a kenyeret a Kárpát-medencei rászorultaknak, és az idei járványhelyzet ellenére a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek magyar gazdák búzaadományaikkal. Hazánkat Temesvárról, Ótelekről, Aradról, Tornyáról, Erdély számos településéről érkezett gazdák képviselték, de a délvidékiek, felvidékiek, őraljaiak, kárpátaljaiak is csatlakoztak a rendezvényhez.

 

A díszvendégek között volt Kövér László, a magyar Parlament elnöke, dr. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, aki egyben a MAGOSZ elnöke is, Nagy István agrárminiszter és számos politikus. A rendezvény házigazdája, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere köszöntötte az egész Kárpát-medencéből érkezett vendégeket. ,,Ahol szükség van, legyen ott a segítség. A magyar gazda nem felejtette el évszázadokon keresztül, hogy kötelessége van a rászorulóval szemben, akinek nem adományra, hanem segítségre van szüksége. A segítség sohasem alamizsna…” – mondta a szarvasi polgármester. Dr. Jakab István agrármérnök, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke ünnepi beszédében felidézte a Magyarok Kenyere történetét: „Tíz éve indult a Magyarok Kenyere program, mely nemes célt tűzött maga elé, hozzájárult a nemzetegyesítés programjához, jelezve hogy „egy kenyéren vagyunk”, közös a sorsunk, az örömünk, a bánatunk, közös a sikerünk, a kudarcunk, közös felelősséget vállalunk egymás iránt. Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar az egész világon. A Magyarok Kenyere programot a magyar gazdák alkották meg önzetlenül, őszinte örömmel, tiszta szívvel gyűjtötték és gyűjtik az adományokat, a kezdeti években csak az anyaországban, majd öt éve,  amikor a Nemzeti Agrárkamara és a MAGOSZ  bekapcsolódott a programba, az együttműködést kiterjesztettük az egész Kárpát-medencére és már a diaszpórára is.”

Nagy István agrárminiszter ünnepi beszédében elmondta: ,,A nemzet számára nagyon fontos, hogy ne csak búzaszemek legyünk, mert a búzaszemek, legyenek akár 15 millióan is, elperegnek egymás mellett, hanem akarjanak kenyerek lenni, akarjunk a nyelvünkkel, a kultúránkkal, a hagyományainkkal búzából kenyérré válni, az egyes emberek, az egyes gazdák a nemzet részei lenni, éljenek bárhol a világon. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke  köszönetet mondott mindazoknak, akik a jelenlegi nehézségek ellenére összegyűltek és adományoztak: ,,Nemcsak jelképes alkalommal, hanem jelképes helyen és időben, dacára a jelenlegi világjárványnak, ma ismét együtt vagyunk a Kárpát-medence minden égtájáról.”

Az ünnepi köszöntők után, a Kárpát-medence összes vidékéről érkezett gabonát a települések, gazdaszervezetek képviselői, köztük Zágoni András, az Arad Megyei Magyar Gazdák elnöke, Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák (országos szervezet) elnöke (parlamenti képviselő), Benkő Zsolt, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete ügyvezető igazgatója (képünkön) öntötték össze. A kenyérhez nem csak búza kell, a hozzávaló sót a parajdi gazdák adományozták, a kenyérhez való vizet pedig a Fekete-Tisza forrásától kárpátaljai gazdák hozták. Kovász nélkül nincs igazi házi kenyér, így a felvidéki képviselő-testület adományozta. A búza összeöntése után ökrös szekérrel Szarvas város utcáin vitték a búzát a helyi lóvontatta szárazmalomba, ahol megkezdődött az ünnepi őrlés és kipergett a liszt, amely a rászoruló magyarok kenyerét biztosítja az elkövetkező évben.

 

Molnár Géza fényképes tudósítása

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu