Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 27., 16.34
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Kelemen teljes mértékben egyetért Potápival, az RMDSZ egy befutóhelyet ajánl az EMSZ-nek

Írta: (onlinejelen)
2020. október 18., 17.16 Vasárnap

Potápi Árpád egy olyan nemzetpolitikai irányt erősít, amely magába foglalja a határon túli magyar politikai képviselet biztosítását – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A Krónika annak kapcsán kereste meg az RMDSZ élén álló politikust, hogy Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerdai közleményében felkérte a szövetség vezetőségét, utasítsa vissza a nemzetpolitikai államtitkár részéről az Erdélyi Magyar Néppártot és a Magyar Polgári Pártot ért „nemzetárulózást”.

 

 

Kelemen Hunor szerint a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára azt teszi, amit a magyar kormány a miniszterelnöktől kezdve a miniszterelnök-helyettesen keresztül sok-sok más politikusig az elmúlt években tett. „Ez a nemzetpolitikai irányvonal magába foglalja az RMDSZ-nek adott politikai és morális támogatást minden olyan kérdésben, amely a romániai, erdélyi közképviseletet erősíti. Ez a helyes irány nem 2020-ban kezdődött. A 2019-es európai parlamenti választásokon is együtt kampányoltunk, s így történik ez már közel tíz esztendeje” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök leszögezte: teljes mértékben egyetért Potápi Árpád kijelentésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy „akinek nem inge, ne vegye magára”. Az RMDSZ elnöke szerint Potápi Árpád azt mondta, Biharban, Szatmárban – de ez szerinte Marosvásárhelyre és sok más helyre is igaz – nem elfogadható, hogy magyar politikai szervezetek román jelölteket támogassanak a magyarral szemben, s ezáltal veszélyeztessék a magyar képviseletet. „A magyar–magyar verseny helye adott, azokról a régiókról van szó, ahol tömbben él a magyarság, így nem kerül veszélybe a képviselet. Máshol viszont kockázatokkal jár a versengés. Potápi Árpád nem nevesített senkit, egy nagyon pontos, elvi álláspontot fogalmazott meg, amellyel teljes mértékben egyetértek” – közölte Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint nem érdemes foglalkozni olyan „sértődésekkel, frusztrációkkal”, amelyek kezelésére, megváltoztatására az elmúlt harminc év is kevés volt. „Bizonyára 2020-ban sem lesz ehhez elég erőnk és tudásunk. Türelmünk viszont rengeteg van” – tette hozzá a politikus. Arról is megkérdezték Kelemen Hunort, milyen esélyt lát a megegyezésre a parlamenti választásokat megelőzően az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) égisze alatt egyesülő két kis párttal. Az RMDSZ vezetője elmondta: figyelembe vették a választási eredményeket, arányokat, ezt tették 2016-ban is, amikor a Magyar Polgári Párttal (MPP) sikerült egyezségre jutni. „Mindent, így az együttműködés fontosságát is figyelembe véve egy befutó parlamenti helyet tudtunk ajánlani, hiszen a két formációnak rosszabbak a mostani eredményeik közösen, mint az MPP egyedül volt” – hangsúlyozta a politikus. Kelemen kiemelte ugyanakkor, hogy a parlamenti helyek kérdésén kívül rengeteg együttműködési lehetőség van az önkormányzatokban, a pályázatok, fejlesztések tekintetében, az erdélyi magyarság problémáinak nemzetközi megjelenítésében. Az RMDSZ és az EMSZ vezetői csütörtökön délután ültek – harmadszorra – tárgyalóasztalhoz.

 

(Forrás: kronikaonline.ro)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dénes László / Hétfõ, 2020. október 19., 11.13 Válaszoljál rá!

Ez a cikk már elavult volt, amikor megjelent, vasárnap, sőt, ebben már Kelemen Hunor "hazudott", ugyanis a pártja nem egy, hanem két befutó helyet ajánlott az EMSZ-nek, s erre már pénteken rábólintott az SZÁT.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu