Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.37
Megvalósuló álom

Két év alatt teljesen felépülhet az Új Ezredév Református Központ!

Írta: Pataki Zoltán
2017. január 18., 10.00 Szerda / Temes

Amikor 1999-ben önerőből elkezdődött a temesvári Új Ezredév Református Központ építése, kevesen hittek abban, hogy a Makovecz Imre világhírű építész tervezte grandiózus létesítmény a közeljövőben megvalósulhat. A 2016-os év végén azonban megtörtént a csoda: egy nyertes európai uniós pályázat forrásaiból felépülhet a kamarakoncertek megtartására alkalmas épület, a magyar kormány egymilliárd forintos támogatásából pedig felépülhet maga a templom és a konferenciaközpont!

 

– Az Új Ezredév Református Központtal kapcsolatos pozitív fejlemények három csoportba sorolhatók, és mindhárom biztos – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Gazda István, az Új Ezredév gyülekezet lelkipásztora. – Időrendi sorrendben az első jó hír az volt, hogy nyertünk az európai uniós pályázatunkon közel fél millió eurót, amelyből A. Șaguna utcai bejárással felépítjük kör alakú kis koncert épületünket, és koncertzongorát is vásárolunk a pályázati pénzből. Hivatalosan is megkaptuk a kiértesítést, a szerződést februárban fogjuk megkötni, és márciustól kezdődhet el a pályázatban felvállalt program lebonyolítása. Nemcsak építkezésről van szó, hanem egy csomó járulékos tevékenységről – nyomtatványok kinyomtatása, koncertek megszervezése és egyebek –, mint a két és fél évvel ezelőtt uniós forrásból felépített és átadott ökumenikus épületnek az esetében is. Ez valójában egyházzenei turisztikai pályázat, amelyet a szerb–román határ menti együttműködés keretében valósítunk meg, a zentai (Szerbia) Jézus Szíve plébániával és a zentai önkormányzattal partnerségben. A mi részünkről a Szórvány Alapítvány a fő pályázó, a projektet Kovács Katalin írta meg, ennek a lefutása, ha márciusban beindul, másfél év, ennyi idő alatt kell építkezni és lebonyolítani a felvállalt programokat.

– Mikor kezdődhet el a kis koncertterem építése?

– Ehhez először el kell készíteni a részletes kivitelezési terveket, amelyek alapján lehet egy fajta költségvetést készíteni, és utána tudjuk versenyeztetni a vállalkozókat. A tavaly változott román törvények értelmében nem vagyunk kötelesek a SEAP-on keresztül (elektronikus közbeszerzés) a közbeszerzést lebonyolítani, mert az építkezés kevesebb, mint 5 millió euróba kerül. Árajánlatokat kell kérnünk legalább három komoly vállalkozótól, aki el tudja végezni ezt a munkát Makovecz Imre építészeti tervei alapján.

– Ön három pozitív fejleményt említett. Melyik a második?

– Még az óesztendőben, a decemberi utolsó közgyűlésen a helyi tanács jóváhagyta a koncessziónált terület kibővítését még 250 négyzetméterrel. Noha felvonulási területként a telkünk el van kerítve a Bega-csatornáig, a teleknek a Bega felőli része nem a miénk, a városatyák ott utat képzeltek el a folyóval párhuzamosan. Főépítészünk, Földváry mérnök úr kitartó munkájának köszönhetően sikerült elérnünk, hogy még egy 250 négyzetméteres területet jóváhagytak a részünkre, amire nagyon nagy szükségünk van!

– A harmadik pozitív fejlemény a magyar kormánytámogatás elnyerése. Mire elég ez a jelentős összeg?

– Örömmel mondhatom el, hogy december 29-én megérkezett a bankszámlánkra egymilliárd forint, a magyar állam jóvoltából, amit a Makovecz-örökség ápolásáról szóló törvény keretén belül különítettek el, és utalták át a számunkra. Három évvel ezelőtt a magyar kormány döntést hozott a Makovecz-örökség védelmében, és ennek értelmében kerül sor például a Sevillai világkiállítás magyar pavilonjának a hazaköltöztetésére. Sikerült nekünk is ennek a törvénynek a keretén belül egymilliárd forint birtokába jutnunk. Amikor a törvény megjelent, mi készítettünk kimutatásokat, terveket, látványterveket fényképeket a létesítmény jelenlegi állapotról, és jeleztük, hogy 30%-ban kész van a központunk, és kár lenne, hogy egy Makovecz-épület torzóban maradjon. Úgy látszik, sikerült meggyőznünk a döntéshozókat, és a törvény keretében elkülönített nagyobb összegből egymilliárd forintot (több mint 3,250 millió euró – szerk. megj.) a számunkra szavaztak meg. Úgy néz ki, hogy ebből az összegből, illetve az Európai Uniótól nyert összegből nagyon szűkösen, de fel tudjuk építeni a Központot!

– Optimista becslés szerint mikorra készülhet el az Új Ezredév Központ?

– Az lenne a cél, hogy 2019-ben a temesvári forradalom 30-dik évfordulóját már a teljes, felszentelt központban tartsuk meg. Egy jeles ok lenne az építkezés befejezésére az is, hogy 2021-ben Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz. Ha akkor már készen áll ez a látványos Makovecz-épület, nagyban hozzájárulhat a város szépségének a kiteljesedéséhez. Biztosak vagyunk benne, hogy a turisták éppúgy el fognak jönni a mi központunkat megcsodálni, mint ahogyan a Dóm teret vagy a Millenniumi templomot felkeresik.

– Hogyan fogják felhasználni a magyar kormánytól kapott tekintélyes összeget?

– Gőzerővel beindult a tervezés, hogy időt nyerjünk, több tervezőnek adtuk ki a részletes tervek elkészítését. A konferenciaépületre a tervek készen vannak teljes egészében, a templomra és a tornyokra vonatkozó építészeti terveket még át kell nézni, mert azokkal eddig nem foglalkoztunk. Földváry mérnök úr fiatal nyugdíjasként éjjel nappal ezen tervezésen dolgozik már régóta. A tervgazda Müller Csaba kolozsvári építész, Makovecz-tanítvány, ő lesz az, aki jóváhagyja vagy javítást eszközöl az architekturális terveken, ezeket neki kell láttamozni.

– Az eredeti elképzelés szerint az Új Ezredév Református Központ az idegen kézre került temesvári Magyar Ház helyett a magyar kultúra fellegvára lehet a jövőben.

– A két elkészült épületben található 13 vendégszoba és a meglévő termeink mellett az új épületek sok funkciót töltenek majd be. A templom lesz a főépület, amelynek az alagsorában hatalmas terünk lesz, hiszen az egész központ alápincézett. A templom alagsorában magyar bálokat lehet majd szervezni, ott legalább 200 embert le tudunk ültetni úgy, hogy a zenekarnak és táncolóknak is lesz hely. A konferenciaterem alagsorában magyar vendéglő és konyha fog működni. Az egésszel az a célunk, hogy konferenciaközpontot működtessünk olyan módon, hogy a konferenciázók számára szállás és étkezési lehetőséget is biztosítunk. Önfenntartóvá kell tennünk a Központot, ezt a magyarországi adományozóink is kikötötték. Végül a kamara koncertépület használatát át akarjuk adni a városnak, hiszen egyházként mi nem tudjuk megszervezni, hogy ebben állandóan koncertek legyenek. Ez egy 55 férőhelyes koncertterem, egy kis kamaraterem lesz, amire a komolyzenében nagy szükség van, és ebből nincs nagy kínálat Temesváron. Elképzeléseink szerint a templompincét sem csak bálokra akarjuk felhasználni, hanem a várossal szeretnénk együttműködni a kihasználás érdekében. Amikor Nicolae Robu polgármester meglátogatott, megmutattam neki ezt a termet, amelyet úgy szeretnénk kiképezni, hogy mobil falakkal felosztható legyen, és nagy volumenű kiállítások megszervezésére is alkalmas lesz. Olyan képzőművészeti kiállításokra gondolok, amilyenek megtekintésére most Budapestre utazunk. Mi professzionális helyszínt biztosítanánk az ilyen jellegű kiállítások számára, a város garanciális vállalásával. A zenének és a képzőművészetnek biztosított helyszínek révén megnyitnánk központunkat a város többségi lakossága felé!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: gazda istvan / Szerda, 2017. január 18., 22.44 Válaszoljál rá!

Egy kis hiba: a fő pályázó jogilag az Új Ezredév Református Központ. A Szórvány Alapítvány és Kovács Katalin a pályázatírók.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu