Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 20.41
Pénz nélkül az ingázó diákok!

Két kilencedikes kimaradt az iskolából

Írta: Takáts D. Ágnes
2013. május 29., 21.00 Szerda

Nagy port kavart az elmúlt napokban országszerte számos megyében a diákok megmozdulása: japán sztrájk, tüntetés stb., mivel már hónapok óta nem térítették meg az ingázó diákok utazási költségeit.

A tanügyi törvény szerint azoknak a tanulóknak, akik nem a lakhelyükön járnak iskolába, az oktatási minisztérium téríti meg az ingázási költségeit 50 kilométeres távolságon belül. A havi bérlet összege 60 és 260 lej között váltakozik.

Tiltakoznak Kovászna, Brassó, Maros, Hargita megyékben, több iskolában zajlik az aláírásgyűjtés, kezdődik a japán sztrájkok és a tüntetések sora. A Hunyad megyei diákok iskolaelhagyással fenyegetőznek.

Ma (május 30-án) Kovászna megye négy városában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Kovásznán 14 órakor tüntetésekre kerül sor, mely a Felvonulás a diákok jogaiért címet viselik.

A Diákok Országos Tanácsa (DOT) szerint a kormány az idei költségvetésben nem különített el elég pénzt az ingázók költségeinek fedezésére, megsértve ezzel az oktatási törvényt. A DOT szerint nem mellékes az sem, hogy a kifizetések elmulasztása iskolaelhagyáshoz vezet.

Az Arad Megyei Tanfelügyelőségnél érdeklődtünk, hogy a megyében van-e ilyen eset, amikor a diák emiatt kimarad az iskolából.

„Van ilyen híresztelés, de írásos bizonyíték nekünk nincs erről, hogy valaki kimaradt volna emiatt az iskolából” – válaszolta kérdésünkre Pellegrini Miklós helyettes főtanfelügyelő.

A megye egyetlen magyar tannyelvű iskoláját, a Csiky Gergely Főgimnáziumot felhívtuk, hogy megtudjuk, hány ingázó diákja van.

Lucaciu Edit főkönyvelő elmondta, hogy kimutatást a bérletek után készítenek, így a nyilvántartott ingázó diákok száma változó. Volt olyan hónap, amikor 165 bérletet kellett elszámolni, a legtöbb 185 bérlet volt.

„Az ingázó diákok utazási költségeinek megtérítésében mindig volt egy kis késés, de ilyen nagy kiesés még nem. Utoljára tavaly december 20-án kaptunk az államtól pénzt erre, idén még semmit. Tavaly minden hónapban kaptunk kisebb nagyobb összeget, így adtunk a diákoknak, ahogyan jutott, de ilyen hosszú időszak, hogy ne kapjunk pénzt, még nem volt” – tette hozzá Lucaciu Edit.

Sajnálatos módon, a főgimnáziumban van olyan eset, hogy a diák emiatt abbahagyta tanulmányait: két kilencedik osztályos diák a félév elején kimaradt az iskolából, mivel a kormány nem téríti rendszeresen az utazási költségeket és ők maguk pedig nem tudták ezt fedezni.

Pellegrini Miklóstól kérdeztük, hogy a tanfelügyelőségeknek van-e befolyásuk, tudnak-e hatni a kormányra, hogy ezeket a pénzeket a rászoruló diákok megkapják.

„Mi mindig kérjük a pénzt a minisztériumtól, mást nem tehetünk, aztán, hogy a minisztérium adja vagy sem, nem rajtunk múlik. Bizonyára a kormánynak nincs erre fedezete” – válaszolta a helyettes főtanfelügyelő.

Remus Pricopie oktatási miniszter a napokban nyilatkozta a központi sajtóban, hogy sürgősségi kormányrendelettel igyekeznek minél hamarabb megoldani ezt a problémát.

„Tárgyaltunk a pénzügyminisztériummal, hogy szabadítson fel 30 millió lejt, ami a felhalmozódott adósságok 40%-át jelenti. Igyekszünk, hogy a napokban elkezdjük rendezni a tartozást és a tanév végéig részletekben törleszteni tudjuk az összeget” – fogalmazott az oktatási miniszter.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu