Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 11.23
Rendhagyó XVIII. Nemzetközi Művésztelep Nagyzerinden

Kétszeri halasztás után folytatták a szép hagyományt

Írta: Balta János
2020. augusztus 17., 15.59 Hétfõ / Arad

Idén rendhagyó módon szervezték meg a XVIII. Nagyzerindi Nemzetközi Művésztelepet, ami a koronavírus-járvány miatt sokáig úgy tűnt, teljesen elmarad, vagy nem lesz nemzetközi. Végül is mégis nemzetközi lett, mivel László Dániel budapesti festőművész, talán éppen a járvány miatt, Erdélyben maradt, ezért eleget tett a meghívásnak.

Amint a fő szervezők egyike, Siska Szabó Hajnalka festőművész, Vas Enikő társszervező jelenlétében elmondta: nem akarták kihagyni, megszakítani a folytonosságot, ezért a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések előírásait szigorúan betartva, egymástól kellő távolságtartással, szájmaszk viselésével csak a legközelebb lakó művészeket hívták meg. Forró Ágnes Kolozsvárról, Ciorna Sanda Nagybányáról, László Dániel Budapestről, Hedea Andrei Borosjenőről, miközben Furnea Maria és jómaga Aradról érkezett, vett részt a XVIII. Művésztelep munkálatain. A szervezéshez az anyagi feltétételek is nehezen jöttek össze, ugyanis a járvány miatt a pályázataik támogatását elutasították, ezért ha Nagyzerind Község Tanácsa nem támogatta volna őket a januárban megszavazott összeggel, nem tudták volna megszervezni.

Ugyanakkor a mindenkori szállásadó, Csáky Barna és családja a szálláson kívül az étkezésben is támogatta, valamint a borosjenői Mészáros Dávid és felesége, Katalin hathatós segítségével, de magánszemélyek kisebb-nagyobb élelmiszer-adományainak a jóvoltából is sikerült megoldani a nehézségeket.

Idén a járvány miatt kétszer halasztották el a Művésztelep munkálatait, ahova eredetileg 15 művészt hívtak meg. Az augusztus 8-tól, a szombattól szombatig tartott művésztelep programjából ezúttal kimaradt a nagyobb kirándulás, de a közeli természeti környezetet, Feketegyarmat, Tamáshida és Kisjenő szépségeit ezúttal is megcsodálták, azok ihlettel szolgáltak az alkotásokhoz. Az idei alkotótáborban az Én és mi témakör mentén, a járvány ihlette alkotások születtek, mindenki a magas, szubjektív látásmódját vitte vászonra az együtt gondolkodás szellemében. Szerencsére, a kulturális program is bővült, ugyanis kedden este Nagyzerinden tartotta kihelyezett előadását az Aradi Kamaraszínház.

A Művésztelep alkalmával készült alkotásokat csütörtökön a piactéren – ugyancsak a járvány elleni védekezés szabályainak a betartásával – állították ki, ahol nagyon sokan megtekintették, megcsodálták azokat. Örvendtek, mert attól tartottak, idén a Művésztelep elmarad. A szabadtéri kiállítást sok olyan ember is megtekintette, aki zárt térbe bizonyára nem mert volna bemenni. A szabadtéri zárókiállítás sikerén felbátorodva, a szervezők eldöntötték: a jövőbeli táborzáró kiállításokat is a szabadban szervezik. Mert könnyen meglehet, a járvánnyal meg kell tanulnunk kreatívan együtt élni, miközben a Nagyzerindi Művésztelep hagyományos megszervezéséről sem szabad lemondani.

Annál is inkább, mert a Nagyzerindi Képtárban található 320 festményből júliusban a budapesti Gellért Szálló melletti Bartók 1 Galériában 40 képből álló válogatott kiállítást mutattak be 10 napig. Mindenhol ki volt írva: Nagyzerindi Művésztelep, ami azt jelenti, az itt született alkotásokat a legmagasabb szinten is bemutatták, a Magyar Nemzet képes beszámolót közölt a rangos eseményről. Tehát a budapesti kiállításon azok a művészek is bemutatkoztak, akik az elmúlt években a Nagyzerindi Művésztelepen részt vettek, alkottak – mondta el a helyszínen Siska Szabó Hajnalka művészeti vezető és Vas Enikő társszervező.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu