Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 18., 18.50
RMDSZ-tisztújítás, könyvbemutató Majláthfalván

Kettős évforduló, nagyszabású programok

Írta: Balta János
2019. február 19., 18.18 Kedd / Arad

Hétfőn a Majláthfalvi Általános Iskola egyik tantermében nagyszámú tagság részvételével került sor az RMDSZ helybeli szervezetének a tisztújító közgyűlésére.

A prezídiumban Péró Tamás megyei ügyvezető elnök és Sipos György leköszönt megyei tanácsos, helyi elnökségi tag társagában lévő Andresz József majláthfalvi elnök, alpolgármester köszöntötte az Aradról érkezett vendégeket, Péró Tamás ügyvezető elnököt, Tripon Ildikó nőszövetségi megyei elnököt, minden résztvevőt.

Péró Tamás ügyvezető elnök előrebocsátotta: nemcsak a tisztújító közgyűlés miatt, hanem azért is érkezett a településre, hogy megnézze, hogyan halad az iskolaépültnek a felújítása, illetve Arad Megye Tanácsától az elmúlt évben kapott támogatások hogyan mutatkoznak meg, hol van szükség további segítségre. Ugyanakkor az is fontos, hogy mindenki mondja el a véleményét.

Majd ismertette a napirendet: beszámoló az elmúlt évi tevékenységről, a szervezet pénzügyi beszámolója, tisztújítás, illetve a küldöttek kijelölése a folyó év április 26-án, Aradon sorra kerülő megyei tisztújító közgyűlésre.

Andresz József helybeli elnök, alpolgármester beszámolójában előrebocsátotta: tavaly látványos megvalósítások kevésbé történtek az iskolaépület felújításán kívül. Az elég döcögősen halad, hiszen a kivitelező májusban hozzáfogott, leszedte a tetőcserepeket, csakhogy ebben az állapotban találták a nyári esők, amelyek miatt az épület beázott, számottevő károk keletkeztek benne. A tetőszerkezet felújítása még tavaly megtörtént, mostanság a belső munkálatok zajlanak. Tekintve, hogy a felújítás kivitelezése két évre szól, a pénz rendelkezésre áll, remélhetően a határidőig befejezik. Legnagyobb gond a munkaerőhiány, ugyanis a szakemberek elmennek, a kivitelezőnek folyamatosan új embereket kell keresnie. Tavaly év elején a község három településének az utcáit zúzott kővel javították fel, ugyanakkor a Majláthfalva–Fenlak átjáróutat is zúzott kővel sikerült járhatóvá tenni. Az iskolaépület felújítása mellett, az udvaron sportpálya is épül, aminek az alapjai elkészültek, a kivitelező azt ígérte, az új tanévkezdésre befejezi. Tavaly húsvét előtt megtartották a hagyományos borkóstolót, amit idén VIII. alkalommal szeretnének megszervezni március 2-án, szombaton. Ugyancsak hagyományos program a faluban a gazdatalálkozó, amit idén június 8-án, ugyancsak szombaton kívánnak megszervezni. Tekintve, hogy idén 140 éves a római katolikus templom, annak az ünnepségét Majláthfalva megalapításának 200. évfordulójával, illetve a hagyományos néptánc-találkozóval együtt kívánják megszervezni. A 200. évforduló alkalmából szobrot kívánnak leleplezni, ugyanakkor Jankó András a Majláthfalva családkönyve című, vaskos kiadványon dolgozik. A jelzettekkel párhuzamosan, felméréseket végeztek a művelődési ház belső felújítására, oda behúzták a vezetékes vizet, ugyanakkor a falu visszakapta a posta épületét, illetve a központi sarkon lévő, volt élelmiszerüzlet épületét. Azt RMDSZ-székházzá való átalakítás céljából fel kívánják újítani. Idén is folytatni kívánják az utcák útburkolatának zúzott kővel történő feljavítását, ugyanakkor térköves járdák építését is tervezik. Tavaly elkészültek a főutca bejárói, idén térkővel szeretnék burkolni a kultúrotthon előtti parkolót, megépíteni a kultúrotthon udvarának a kerítését. Az utcaaszfaltozásokra vonatkozó igények kielégítését az alpolgármester a még ismeretlen megyei költségvetési leosztástól tette függővé.

 

 

Tisztújítás

 

Péró Tamás ügyvezető elnök megköszönte a helyi elnöknek és csapatának a munkáját, majd kifejtette: amikor maga is, a helyi tisztségviselők is átvették a munkát, azért nem volt pénz, mert a községnek tetemes adóssága volt. Az idei költségvetést még nem lehet ismerni, de abból az elkezdett beruházásokat mindenképp folytatni, illetve újakat kell szorgalmazni. Mert a hagyományápolás, a kultúránk megmaradását szolgáló színes programok szervezése mellett szükség van az aszfaltos útra, az életminőség javítására is. Az elmúlt két évről szólva, a megyei tanácstól leosztott költségvetés eléggé silány volt, az éppen az önkormányzatok megélhetéséhez volt elegendő. Idén még nincs költségvetés, de a törvényhozás háza táján ismert tételek kedvezőbbek a tavalyinál, ezért az önkormányzatok is az elmúlt évinél komolyabb fejlesztésekben reménykedhetnek. Éppen ezért, a majláthfalvi terveket is nagyobb bátorsággal kell elkészíteni. Az idei falu-, illetve templom-évforduló kapcsán, emlékműállítással egybekötött programok finanszírozását pályázatokban igényeljék a Megyei Kulturális Központtól! Tavaly az alpolgármester felvetette a magyar vagy közösségi ház létrehozása iránti helybeli igényt, amit megpróbálnak kielégíteni.

A továbbiakban elfogadták az elnöki beszámolót, majd Kordován Etelka adott hangot a pénzügyi beszámolónak, amiből kiderült, hogy a majláthfalvi Arad megye egyik legnépesebb, tagsági díjat rendszeresen fizető tagszervezete. Nem véletlenül mondott köszönetet nekik Péró Tamás ügyvezető elnök, aki ismertette a tisztújítás szabályos menetét, majd javaslatokat kért az új elnök, illetve az elnökség tagjaira.

Sipos György hozzászólásával elvágta a gordiuszi csomót, kifejtve: nincs olyan munka, amit ne lehetne jobban, hatékonyabban tenni, de szerinte Andresz József községi alpolgármesternél senki nem tudna többet tenni Majláthfalváért, ezért javasolta a tisztségében való megerősítését. Ezen túlmenően, az elnökség munkájával is elégedettségének adott hangot.

A tisztújítás során egyértelmű, titkos választással megerősítették tisztségében Andresz József elnököt, továbbá az elnökség tagjait, Sipos György, Bányai Mónika, Benyánszki Piroska, Kordován Etelka, Szécsi Ferenc és id. Molnár András személyében.

Az újraválasztott elnök, miután csapata nevében megköszönte a bizalmat, az idén sorra kerülő két választásra, a május 26-án esedékes Európai Parlamenti, valamint a decemberben sorra kerülő államfőválasztásra való felkészülés fontosságát ecsetelte.

Péró Tamás ügyvezető megyei elnök a megválasztott elnökség tagjainak címezve elmondta: a mandátumuk idején 4 választásra kell felkészíteniük a majláthfalviakat, akiknek minél nagyobb számban részt kell venniük minden megmérettetésen, amelyek között nem lehet különbséget tenni, de rendkívül fontos lesz az utolsó, a parlamenti választás, amikor Arad megyének feltétlenül meg kell őriznie a képviselői mandátumát. A megyei tisztújító közgyűlésre községi tanácsos, illetve alpolgármesteri mandátumoknál fogva alanyi jogon várják Andresz Józsefet és Bányai Mónikát, továbbá javasolták Sipos Györgyöt, Molnár András I., illetve Molnár András II. személyeket, míg Nyári István és Szécsi Ferenc póttagokként szerepelnek.

Az egyéb napirendi pontban a postások a kóbor kutyákra panaszkodtak, amelyekkel kapcsolatban Andresz József segítséget ígért, de a sintéreket nem kívánja kihívni, mert azok egyetlen kutya befogásáért 500 lejt kérnek és könnyen meglehet, a falu határában szélnek eresztik őket. Sipos György nagygazdaként a határnak a szennyezettsége miatt emelt szót, a vegyszerek alkalmazásakor fokozott óvintézkedésre kérve nemcsak a gazdálkodókat, hanem a határjárókat is, akiket arra intett: kísérjék figyelemmel a szemetelőket.

Jankó András a majláthfalváról szóló háromkötetes, összesen 1500 oldalból álló Majláthfalva családkönyvéről beszélt.

A jelen lévő Tripon Ildikó, az RMDSZ Arad Megyei Nőszövetségének az elnöke, a majláthfalvi hölgyekkel ígéretesen alakuló kapcsolatokról beszélt, a helybeli Nőszervezet létrehozásának a reményében.

A majláthfalvi tisztújító RMDSZ-ülés a helybeli értékeket is tartalmazó 100 év Romániában – Örökségünk Arad megyében című értékmentő kötet bemutatásával, baráti beszélgetéssel zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu