Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. augusztus 09., 01.46
Aratási helyzetkép Arad megyében

Kevesebb búzatermésből ehető kenyér

Írta: Balta János
2020. július 06., 18.08 Hétfõ / Arad

Arad megyében az elmúlt héten elkezdődött az árpa aratása – mondta el érdeklődésünkre Nagy Zsolt falugazda, aki hozzáfűzte: a kedvezőtlen előjelek dacára a megyebeli gazdák eddig 5-7 tonna közötti termést takarítottak be hektáronként. Már ahol rá lehetett menni a földre, mert olyan települések is voltak, ahol 30-40 liternyi eső zúdult le négyzetméterenként. Szentpál, Sofronya, Zimándújfalu és Kürtös, sőt Szemlak határában jégverés is pusztított az elmúlt héten, amikor nemcsak a búzából verte ki a jég a szemet, hanem a kukorica leveleit is szétverte, miközben a repcét a földre döngölte. Ugyancsak csapadék hátráltatta nem csupán a búza, hanem a repce érését is. Ha nem jönnek további esők, szerdán-csütörtökön hozzá lehet fogni a búza aratásához is. Búzából az árpánál kisebb termésre számítanak, de erről csak akkor lehet felelősen nyilatkozni, ha learatták. A homokosabb földeken bizonyára gyengébb lesz a termés – nyilatkozta Nagy Zsolt falugazda.

 

Közepes termés várható Pécskán

Pécska határában Bartok András 470 hektár termőföldön gazdálkodik, az elmúlt pénteken próbaként a 120 hektár búzából learattak 10 hektárt, ami átlagosan 4 tonnát adott hektáronként. Pénteken próbálkoztak a 120 hektár repce aratásával is, ami azonban nem ment, ezért hétfőn újra próbálkoztak. A búzatermés vegyes: vannak olyan táblák, amelyek tavasszal kimondottan szépek voltak, később azonban a szárazságtól összezsugorodtak. Más táblákban könnyebben átvészelték a szárazságot. Mindent egybevetve, amely táblák szépen mutatnak, ott is csupán jó közepes termésre lehet számítani. A kukoricára viszont nagyon jól jött az eső – mondta el érdeklődésünkre ifj. Bartok András pécskai gazdálkodó.

 

 

Vadkárok Nagy- és Kisperegen

Nagy- és Kispereg határában az elmúlt héten próbálkoztak a kalászosok aratásával, ezért tudják: kevés az a búzatábla, miben nem okozott kárt a szárazság, ezért idén gyenge termésre lehet számítani. A kapásnövények, a napraforgó és a kukorica viszont a sok esőtől szépen fejlődnek, azokon a helyeken, ahol a szárazság miatt hiányosan keltek ki, már ott is helyrejöttek a kultúrák. Azokban, sajnos, idén is elég tetemes kárt tettek a vadnyulak. Mindez azt jelenti, a régi sérelem, a vadkárok méltányos rendezése még várat magára – mondta el érdeklődésünkre Kovács Imre, Nagy- és Kispereg polgármestere.

 

Kisiratos magasabban fekvő parcelláin aratnak

Kisiratos határában Halai János és fia, Attila 250 hektár jó minőségű termőföldön gazdálkodik, amiből 60 hektárt tesz ki az őszi búza. Az elmúlt héten learatták a 15 hektárnyi repcét, ami 2950 kilót adott hektáronként. A 60 hektárnyi búza is jól mutat, tegnap délben fogtak hozzá az aratásához, ezért még átlagtermésről nem beszélhetett. Amint hozzáfűzte, a múlt heti jégverés Kisiratoson is érintett mintegy 15 hektárnyi földet. Mindent egybevetve, Kisiratosnak a magasabban fekvő parcelláin aratják a búzát, reménykednek a jobb átlagtermésben.

 

Majláthfalván a kapásnövényekben reménykednek

A majláthfalvi Jövő Mezőgazdasági Társulás elnöke, Molnár László kérdésünkre elmondta: a 100 hektárnyi sörárpát betakarították, 4 tonnányi átlagtermést értek el, ami jobb is lehetne, de a kedvezőtlen időjárás közepette nem éppen megvetendő. A gabona minőségével nincsenek gondok, mert nem kapott túl sok esőt, ezért nem üszögösödött meg, mint más helyeken. A 450 hektárnyi búzát a harmadik napja aratják, hozzávetőleg 3,5-4 tonnát ad hektáronként, ráadásul a minősége se rossz, tehát kenyeret lehet sütni belőle. A 200 hektárnyi napraforgó szépen fejlődött, a kukoricának is jót tett a kései eső, különösen azokon a parcellákon, ahol a szárazság miatt hiányosan kelt ki. Nem reménykednek csúcstermésben, de abban igen, hogy a kapásnövények javítanak majd az idei termésátlagokon – mondta el Molnár László elnök.

 

Nagyzerinden és Feketegyarmaton irtsák a parlagfüvet!

Nagyzerind Község két településén az összesen 150 hektárnyi árpa aratását már befejezték, hektáronként 3,5-4,5 tonna átlagtermést takarítottak be, ami a helybeli földviszonyok között jó termésnek számít. Ha folytatódik a szép idő, a héten hozzáfognak a búza aratásához is. Annak a minőségét rontotta a sok eső, amiből az utóbbi két héten mintegy 50 liter esett négyzetméterenként. Éppen ezért a termés egy része üszögös lett, több helyen még lágy a talaj, kombájnnal nem lehet rámenni. A kapásnövények nem kaptak idejében esőt, ezért elég rosszul mutattak, nem keltek ki, ezért több olyan parcella volt, amelyben a vetés a májusi esőtől kelt ki. Olyan parcella is van, amelyben egyszerre vetettek kukoricát, ami azonban háromszori eső után kelt ki, ezért a növése lépcsőzetes, de összeszedte magát. Ugyanakkor a napraforgó is szépen fejlődik. Elég kedvezőtlen időjárás volt a lucernatermesztőkre, ugyanis az első és a második kaszálás megázott. Akik viszont siettek a behordással és a csépeléssel, jobban jártak. Júniusban négyzetméterenként 130 liternyi eső esett, amitől a termények minősége nem a legjobb, de a mennyiséggel nem lesznek gondok. Ami a juhtenyésztőket illeti, elégedettek lehetnek, mert a bárányoknak kilóját élősúlyban 10-11 lejért vásárolták fel, a legelők jól mutatnak, tehát élelmezési gondjaik nem lesznek. Nagyon fontos lenne az elszaporodott parlagfűnek az irtása. Éppen ezért Nótáros László mezőgazdasági referens ezúton is felkéri a gazdálkodókat, hogy minden eszközzel irtsák a földjeiken a parlagfüvet!

*

Amint a megyei körképből is kitűnik, igaza van Nagy Zsolt falugazdának, aki azt állította: a kedvezőtlen időjárás miatt a szokásosnál kevesebb búzatermésre lehet számítani, de remélhetően ehető kenyeret lehet majd sütni a nem legjobb minőségű búzából. Mezőgazdasági körképünkbe megpróbáltunk más települések gazdálkodóit, elöljáróit is bevonni, de sajnos, csak a megszólaltatottak válaszoltak a telefonhívásunkra.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu